Nový systém zvyšovania dôchodkov: Čo čaká penzistov od roku 2024?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 21. 2. 2023
Národná rada Slovenskej republiky v utorok 14. februára 2023 schválila novelu zákona o sociálnom poistení. Čo prinesie úprava systému valorizácie starobných dôchodkov? Aké zmeny čakajú sumy minimálnych dôchodkov, ktoré sú zmrazené od novembra 2020? Máme pre vás všetky odpovede.
Nový systém zvyšovania dôchodkov: Čo čaká penzistov od roku 2024?

Zdroj: Shutterstock

Súhlasili takmer všetci

Novelu zákona, o ktorej sa v Národnej rade hlasovalo 14. 2. 2023, predložili poslanci zo strany Hlas-SD. Parlament tento návrh schválil takmer jednohlasne – súhlas vyjadrilo 139 zo 141 prítomných poslancov. Aj napriek snahe Petra Cmoreja zo strany SaS presadiť skorší termín, novela zákona o sociálnom poistení nadobudne účinnosť až od 1. januára 2024. Aké zmeny vyplývajú z tohto návrhu?

Nový systém valorizácie dôchodkov

Ekonomická kríza sa v poslednom období prejavila prudkým nárastom cien energií, potravín či iných tovarov a služieb. Hlavným cieľom novely zákona je nastavenie systému valorizácie dôchodkov tak, aby dokázal lepšie reagovať na premenlivú mieru inflácie. Snaží sa to dosiahnuť dvoma spôsobmi.

Dôchodky môžu rásť aj v priebehu roka

Doteraz bol systém valorizácie dôchodkovnastavený tak, že k 1. januáru nového kalendárneho roka sa každému poberateľovi prepočítala výška penzie. Táto suma mu následne bola vyplácaná v rovnakej výške až do nasledujúceho januára, kedy opäť došlo k valorizácii. 

Ako však ukázal rok 2022, kedy začali spotrebiteľské ceny prudko narastať v priebehu roka, vyžiť z konštantnej mesačnej dávky do najbližšieho januára môže byť náročné. Mnohí penzisti tak museli čerpať zo svojej finančnej rezervy, a to aj napriek tomu, že vláda ich podporovala priebežnými opatreniami zameranými na boj s infláciou, ako napríklad vyplácanie 13. dôchodkov už v júli.

Aby podobná situácia nenastala znova, poslanci sa rozhodli zmeniť systém valorizácie dôchodkov. Po novom sa bude môcť výška starobného dôchodkuzvýšiť kedykoľvek v priebehu roka, okrem posledného kvartálu. Kľúčovou hodnotou, od ktorej bude priebežné zvyšovanie penzie závisieť, je rast spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov.

Ak tento index presiahne hodnotu 5 % od posledného zvýšenia dôchodkov, Štatistický úrad SR to nahlási Sociálnej poisťovni a tá následne prepočíta sumy mesačných dávok. Poisťovňa bude mať po ohlásení od Štatistického úradu SR dva mesiace na to, aby začala vyplácať dôchodky v novej výške prispôsobenej aktuálnym spotrebiteľským cenám.

Pri valorizácii starobných dôchodkov k prvému dňu kalendárneho roka sa však bude prihliadať na výšku penzie vypočítanú k 1. januáru predošlého roka. Sociálna poisťovňa vypočíta percento, o ktoré sa má penzia navýšiť. To sa ale neaplikuje na sumu starobného dôchodku, ktorú penzista získal pri poslednom priebežnom navýšení. Namiesto toho sa zoberie do úvahy suma, ktorá mu bola vypočítaná k predchádzajúcemu januáru.

Valorizácia na základe inflácie počas 9 mesiacov

Systém zvyšovania dôchodkov bol doteraz nastavený tak, že miera valorizácie sa určovala podľa dôchodcovskej infláciev období január – jún v predchádzajúcom kalendárnom roku. Ak teda došlo k výraznejším zmenám v spotrebiteľských cenách počas druhého polroka, tie sa už na zvyšovaní penzií neprejavili.

Pozmeňujúci návrh Erika Tomáša zo strany Hlas-SD do novely zákona pridal predĺženie obdobia, na základe ktorého Sociálna poisťovňa určuje mieru valorizácie. Po novom sa bude suma penzie zvyšovať o percentuálnu hodnotu určenú indexom rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov v období január – september. Valorizácia teda bude v porovnaní s predchádzajúcim systémom zohľadňovať údaje z troch mesiacov navyše.

Keby toto znenie zákona platilo už minulý rok, dôchodky by sa k 1. januáru 2023 namiesto 11,8 % zvyšovali o 12,9 %. To je o 0,1 % viac, než dosiahla priemerná miera inflácie na Slovensku za celý rok 2022. Ak si ako príklad zoberieme penzistu, ktorý v roku 2022 dostával mesačnú dávku vo výške 400 €, jeho dôchodok sa zvýšil o 47,20 €. Pokiaľ by sme sa riadili systémom, ktorý vstúpi do účinnosti od roku 2024, prilepšil by si o 51,60 €.

Odmrazenie minimálnych dôchodkov

Keď sa v roku 2015 zaviedli minimálne starobné dôchodky, ich výška sa určovala podľa počtu rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia a životného minima (ŽM) platného k 1. januáru daného roku:

  • za prvých 30 rokov – 136 % ŽM,
  • za každý ďalší medzi 31. a 39. rokom – +2 % ŽM,
  • za každý ďalší od 40. roku – +3 % ŽM.

Pred voľbami v roku 2020 však došlo k skokovému zvýšeniu minimálneho dôchodku o takmer 50 €. Nová vláda sa po voľbách rozhodla na túto zmenu reagovať zmrazením minimálneho dôchodku s tým, že sa odmrazia až vtedy, keď budú opäť zodpovedať 136 % ŽM. Vzhľadom na predpokladaný vývoj tohto ekonomického ukazovateľa sa od januára 2024 výška minimálnych dôchodkov opäť naviaže na ŽM.

Pravidlá určovania ich výšky budú opäť závisieť od kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia a aktuálnej výšky ŽM:

  • prvých 30 rokov – 136 % ŽM,
  • každý ďalší medzi 31. a 39. rokom– +2 % ŽM,
  • každý ďalší medzi 40. a 49. rokom – +3 % ŽM,
  • každý ďalší medzi 50. a 59. rokom – +5 % ŽM,
  • každý ďalší od 60. roku – +7 % ŽM.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+106
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok