Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Jan Müller | rubrika: Článok | 5. 10. 2023
Pre platobné karty sa u nás vžil termín kreditka. V skutočnosti ale väčšinou ide o kartu debetnú. Aký veľký je v tom rozdiel?
Poznáte rozdiel medzi kreditnou a debetnou kartou? Ako ich správne používať a chrániť

Zdroj: Shutterstock

Všeobecne sú karty bezpečný platobný nástroj.Kto má ešte plastovú platobnú kartu, ten vie, že je chránená PINom, teda číselným heslom (skratka znamená personal indetification number, teda osobné identifikačné číslo).Bez tohto hesla kartu väčšinou nemôže okrem malých platieb nikto použiť.Čím ďalej tým väčší počet ľudí má platobnú kartu v telefóne.Prístup do neho aj použitie karty v ňom bývajú opäť chránené osobným heslom, alebo dokonca biometrickým údajom – odtlačkom prsta alebo tvárou.To bezpečnosť karty zásadne zvyšuje. Štatistika vydaných kariet na Slovensku k 31.3.2023 podľa Slovenskej Bankovej Asociácie je skoro 6 mil., z toho asi 0,5 sú karty kreditné. Takmer 100% kariet je bezkontaktných.

Kredit je dlh

Platobné karty delíme na debetné a kreditné. Debetné máme skoro všetci, kreditky u nás tak rozšírené nie sú. Rozdiely sú zásadné.

Debetná karta vám zaisťuje prístup k peniazom, ktoré máte. Zaisťuje prevod peňazí z vášho bankového účtu na účet protistrany, teda najčastejšie nejakého obchodníka. Prípadne pri bankomate prevod elektronických peňazí z vášho účtu na hotovosť vo vašom vrecku. Debetná karta vám dovolí zaplatiť len tie peniaze, ktoré na účte skutočne máte. Keď kartou platíte, peniaze z účtu sa vám dnes väčšinou strhávajú hneď.

Kreditná karta je niečo celkom iné. Potrebujete požičať? Možností je mnoho. Napríklad taká kreditka. Keď platíte kreditkou, je to vlastne to isté ako krátkodobá spotrebiteľská pôžička. Kredit sa dá doslova preložiť ako úver.

Majiteľ kreditky má dohodnutý úverový limit, teda limit, do ktorého si môže požičiavať. Ak v okamihu platenia máte na svojom účte peniaze, je ľahostajné, nestrhávajú sa z neho. Potom ale dostanete v dohodnutom termíne vyúčtovanie a musíte platiť. Urobené je to tak, že keď čiastku splatíte v termíne, v takzvanom bezúročnom období, za požičanie nič neplatíte. Avšak ak sa oneskoríte, musíte zaplatiť úrok a ten nebýva práve nízky.

Debetné karty teda slúžia na platenie a vyberanie. Kreditky sú ale väčšinou určené len na platenie. Niežeby výber z bankomatu nebol možný, lenže väčšinou zaň poriadne zaplatíte. 

Bez plastu to už ide, ale…

všetky platby kartou už dnes prebiehajú bezkontaktne. Ľudí, ktorí sa zaobídu bez fyzickej karty, rýchlo pribúda. Stačí im virtuálna karta v mobile alebo napríklad šikovných hodinkách. Podľa štatistík Mastercard už 39 percent ľudí používa niektorú platobnú aplikáciu. Je to pre nich pohodlnejšie, niekto má aj pocit väčšej bezpečnosti. Banky už dnes svojim zákazníkom často dávajú na výber, či chcú aj skutočnú kartu, alebo im bude stačiť len virtuálna.

Naozaj potrebujete kartu z plastu?

Banky vám dajú na výber. Jediným relatívne úzkym hrdlom sú bankomaty – nie vždy je možné vybrať peniaze bez použitia plastovej karty. Bankomatov, ktoré umožňujú výber virtuálnou kartou v mobile, už je však skoro 90 percent. Väčší problém potom môže predstavovať cesta do zahraničia. A horšie to je aj s vkladmi hotovosti do takzvaných vkladomatov. Plastovú kartu budete často potrebovať aj tam, kde už výbery fungujú bezkontaktne.

Podvody rastú

Pre bezpečné používanie karty platia obdobné pravidlá ako napríklad pre surfovanie po internete. Pokiaľ s kartou platím u overených alebo známych predajcov, je riziko minimálne. A je jedno, či platíte na termináli v obchode alebo na e-shope.

Pokiaľ ale podnikáte so svojou platobnou kartou dobrodružné výpravy za e-shopy neznámeho pôvodu a naháňam sa za najnižšou cenou stoj čo stoj, hrozí mi riziko. Tiež rastie počet podvodníkov, ktorí chcú získať detaily o vašej karte a spôsobov, ako sa z vás vylákať, je veľa.

Spomínam si napríklad na prípad, keď podvodníci boli schopní zverejniť v médiách seriózne vyzerajúci článok, ktorý ľudí lákal na webovú stránku, kde si mali overiť – či ich karta nebola zneužitá. Stačilo iba zadať číslo karty a prístupové údaje.

V skutočnosti teda ľudia iba odovzdali citlivé detaily zlodejom. Časté sú aj telefonáty predstierajúce, že vám volá vaša banka alebo poisťovňa. Volajúci sa z vás snaží dostať údaje o účte alebo platobnej karte. Všetky tieto inštitúcie pritom opakujú, že nikto z ich pracovníkov od vás nikdy telefonicky takéto údaje nebude chcieť. Na takéto telefonáty jednoducho nereagujte. A ak máte pochybnosti, zavolajte sami na klientsku linku svojej banky. Tomuto relatívne novému, ale pritom veľmi častému podvodu sa hovorí spoofing.

Obrana a poistenie karty

Obrana proti podvodom a zneužitiu je rôzna. Pomáha nastaviť si denné limity pre útratu aj prevody, potom môžete kartu včas zablokovať. Zlé nie je nastaviť si notifikáciu pre každý pohyb na účte, vtedy prakticky hneď na telefóne vidíte, že sa niečo deje. Ešte iné riešenie je mať jednoducho viac kariet a presúvať medzi nimi peniaze, tak aby sa v prípade straty kariet alebo nabúrania bankovníctva nikto nedostal ku všetkým peniazom.

 A potom je tu ešte poistenie karty. Kartu je možné proti zneužitiu poistiť. Spotrebiteľ v Európskej únii môže u neautorizovaných platieb utrpieť stratu maximálne 50 eur. Poistenie karty zvýši váš komfort a nejde o úplne vyhodené peniaze. Zvlášť keď kartou napríklad radi platíte na internete u menej overených predajcov.

Seriál vzniká v spolupráci webu Peniaze.sk a služby Palm App, ktorá umožňuje zamestnancom firiem, aby si sami vyplatili zálohu mzdy, keď ju sami potrebujú. Postupne vás v seriáli prevedieme tvorbou a riadením rodinného rozpočtu a plánovaním výdavkov, pridáme praktické tipy, ako a kde ušetriť, a predstavíme aj základné finančné produkty. Naučíme vás, ako ich múdro používať – aby boli dobrými sluhami a nie zlými pánmi.
Test osobnosti

Na akú profesiu sa hodíte?

  • Priradíme vás k jednému z 16 osobnostných typov
  • Detailne popíšeme váš typ osobnosti
  • Vybereme povolania, pre ktoré sa hodíte

Jan Müller

Autor článku Jan  Müller

Autor pracuje vyše 30 rokov vo finančných službách. Za tú dobu nazbieral skúsenosti z bánk, nebankových firiem aj z oblasti dozoru nad finančným trhom a ochrany spotrebiteľa. Takmer 10 rokov sa podieľa na projektoch finančnej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+7
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

bankomat, podvody, úver

Toto ste už čítali?

Prevod bude trvať niekoľko sekúnd. Vo februári štartujú okamžité platby

24. 1. 2022 | Redakcia

Prevod bude trvať niekoľko sekúnd. Vo februári štartujú okamžité platby

Už len pár dní a Slovensko sa dočká ďalšej digitálnej bankovej novinky – okamžitých platieb. Kým dnes trvajú medzibankové prevody minimálne deň, od 1. februára to budú sekundy.

Ďalšie banky menia od marca svoj cenník. Čo všetko bude drahšie?

12. 1. 2022 | Redakcia

Ďalšie banky menia od marca svoj cenník. Čo všetko bude drahšie?

Oberbank a ČSOB idú od 1. marca tohto roka meni svoje cenníky. Drahšie budú terminované vklady, hotovostné služby či poplatky za platby. Upozornil na to portál Finančný kompas.

SEPA či zrýchlená platba. Dokedy treba poslať peniaze, aby prišli na iný účet do konca roka?

27. 12. 2021 | Redakcia

SEPA či zrýchlená platba. Dokedy treba poslať peniaze, aby prišli na iný účet do konca roka?

Predvianočné obdobie či záver roka sa už tradične spájajú aj s platbami na poslednú chvíľu. Ľudia by si preto mali ustrážiť termíny, aby ich peniaze odišli z účtu včas.

Ďalšia banka mení cenník. Aké novinky začnú platiť v januári?

30. 11. 2021 | Redakcia

Ďalšia banka mení cenník. Aké novinky začnú platiť v januári?

Tatra banka sa rozhodla zmeniť svoj cenník. Novinky začnú platiť od 31. januára budúceho roka. Ako prvý na to upozornil portál Finančný kompas.

Prima banka mení niektoré poplatky pri pôžičke a hypotéke. Čo bude drahšie?

8. 11. 2021 | Redakcia

Prima banka mení niektoré poplatky pri pôžičke a hypotéke. Čo bude drahšie?

Prima banka od januára budúceho roka mení cenník poplatkov pri hypotékach a pôžičkách. Ako prvý na to upozornil Finančný kompas.