Veľké zmeny v nemocenskom, materskom a pri PN od 1. júna 2022

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 1. 6. 2022
Od prvého júna 2022 vstúpili do platnosti mnohé zmeny, ktoré ohlásila Sociálna poisťovňa. Pozreli sme sa na ne pod lupou, aby ste vedeli, na čo máte od prvého júna nárok. Novinky sa týkajú hlavne rodičov a ochrannej lehoty tehotných. Rovnako sa zmeny dotknú aj posunu splatnosti poistného pri krízových životných situáciách živnostníkov a mení sa aj systém evidencie práceneschopnosti. Zmeny by mali priniesť viac pozitív a menej byrokracie.
Veľké zmeny v nemocenskom, materskom a pri PN od 1. júna 2022

Zdroj: Shutterstock

Zmeny v ochrannej lehote tehotných 

Nárok na tehotenské má tehotná žena, ak na začiatku 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom je nemocensky poistená alebo je v ochrannej lehote po zániku nemocenského poistenia. Druhou podmienkou je, že v posledných dvoch rokoch pred začiatkom 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom bola nemocensky poistená najmenej 270 dní.

Ak splníte tieto podmienky, tak od 1.6. 2022  sa opätovne zavádza plynutie ochrannej lehoty pre ženy, ktoré otehotneli v období 180 dní od zániku nemocenského poistenia. To znamená, že ochranná lehota ženy, ktorej nemocenské poistenie zaniklo v období 42 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu prvýkrát určeným lekárom, je osem mesiacov.

Zmeny sa dotknú aj nároku na nemocenské dávky

Sociálna poisťovňa upozorňuje, že pri posúdení nároku na nemocenské dávky – materské a tehotenské, aj nemocenské a ošetrovné dobrovoľne nemocensky poistených osôb – sa do obdobia 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch nebude započítavať obdobie nemocenského poistenia zamestnanca, počas ktorého nemal vymeriavací základ na nemocenské poistenie, pretože nemal príjem.

To sa dotkne  predovšetkým poistencov, ktorí síce mali uzatvorenú dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, no prácu na základe tejto dohody nevykonávali. V tomto období boli teda poistení, no poistné platili z nulových príjmov, respektíve ho neplatili.

Od 1.6. 2022 sa teda uznáva len reálne platenie poistného na nemocenské poistenie. Nulové vymeriavacie základy sa nebudú zohľadňovať do poistenia pri posudzovaní podmienky 270 dní nemocenského poistenia.

Posudzovanie materského inak

Ženy, ktoré si budú uplatňovať nárok na materské v rámci ochrannej lehoty, si tento nárok budú môcť uplatniť v rozpätí 8 až 6 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu. Do 31. mája 2022 si mohli nárok z  ochrannej lehoty uplatniť iba 6 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu. Tento termín sa tak o dva týždne predĺžil.

Posun splatnosti poistného na nemocenské poistenie

Sociálna poisťovňa po vyškolení pandémiou už priamo počíta s tým, že krízové životné situácie sa môžu v budúcnosti opakovať a už nebude potrebné čakať na aktuálne vládne opatrenia. V prípade vzniku krízovej situácie u SZČO platí, že podmienka zaplatenia poistného na nemocenské poistenie sa považuje za splnenú, ak poistenec doplatí poistné do konca tretieho mesiaca po skončení krízovej situácie. Pre mnohých veľká pomoc.  

Nastupuje elektronícka PNka

Sociálna poisťovňa od 1. júna 2022 začína poskytovať aj novú službu – elektronickú PN (ePN) – aj pre zamestnávateľov. Komunikácia a výmena údajov pri ePN sa bude uskutočňovať prostredníctvom e-Služieb Sociálnej poisťovne. Zamestnávatelia už nájdu na jednom mieste všetky potrebné údaje o práceneschopnosti ich zamestnancov.

Prístup k ePN budú mať všetci zamestnávatelia, ktorí využívajú e-Služby Sociálnej poisťovne. Sociálna poisťovňa poskytne zamestnávateľom prostredníctvom ePN informácie o vzniku, trvaní a ukončení dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca, dôvod jej vzniku a miesto pobytu zamestnanca počas dočasnej pracovnej neschopnosti. Poskytne tiež prípadnú informáciu o porušení liečebného režimu.

Súčasne bude zamestnávateľ  Sociálnej poisťovni prostredníctvom ePN zasielať číslo účtu, na ktoré mu vypláca mzdu alebo informáciu, že mzdu vyplatí v hotovosti. Poskytne tiež údaj o poslednom dni výkonu práce zamestnanca pred vznikom dočasnej pracovnej neschopnosti.

 

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+12
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

29. 2. 2024 | Barbora Magočová

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

Máte v rodine chorého seniora, dieťa s hendikepom či rodinného príslušníka s vážnym (napríklad aj onkologickým) ochorením? Prinášame prehľad uľahčení a príspevkov, ktoré môžete v roku... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

19. 1. 2024 | Barbora Magočová

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

Očakávate prírastok alebo už rodičom ste? Prinášame vám prehľad nárokov, ktoré máte v roku 2024. Dozviete sa tiež, na ktorom úrade alebo inštitúcii si treba príspevok, dávku či iný... celý článok

Rodičovský príspevok v roku 2024: Kto ho získa a aký bude?

12. 1. 2024 | Daniel Výcha

Rodičovský príspevok v roku 2024: Kto ho získa a aký bude?

Rodičovský dôchodok bol jednou z najčastejšie diskutovaných tém posledných mesiacov minulého roka. Vláda ho najprv chcela zrušiť a neskôr urobiť v ňom veľké zmeny. Nakoniec sa však... celý článok

Príspevok pri narodení dieťaťa: kde si ho môžete navýšiť o ďalších 400 Eur?

28. 9. 2023 | Barbora Magočová

Príspevok pri narodení dieťaťa: kde si ho môžete navýšiť o ďalších 400 Eur?

Jeden príspevok pri narodení dieťaťa vypláca štát, druhý je možné získať aj od samosprávy. Ktoré zo slovenských miest poskytujú finančnú výpomoc pri narodení potomka nad rámec príspevku... celý článok