Prekonali ste COVID-19? Máte nárok na liečenie. Návod, ako postupovať

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 28. 3. 2022
Ochorenie COVID-19 vie byť zákerné svojim nevyspytateľným priebehom, ale aj komplikáciami po prekonaní infekcie. Zdravotné ťažkosti pretrvávajúce aj po vyliečení zo samotného covidu sú dnes všeobecne známe ako postcovidový syndróm. Patrí sem široká škála príznakov, s ktorými dokáže okrem iného pomôcť aj kúpeľná liečba. Kedy máte nárok na kúpele a akými procedúrami sa bojuje proti postcovidovému syndrómu?
Prekonali ste COVID-19? Máte nárok na liečenie. Návod, ako postupovať

Zdroj: Shutterstock

Kedy máte nárok na kúpeľnú liečbu?

V apríli 2021 sa dlhodobé zhoršenie zdravotného stavu následkom prekonania COVID-19 zaradilo medzi indikácie pre kúpeľnú starostlivosť. Odvtedy je teda možné liečiť postcovidový syndróm v kúpeľoch s kompletným preplatením z verejného zdravotného poistenia.

Pacienti chodia do kúpeľov väčšinou 8 – 12 týždňov po skončení akútnej fázy covidu. Ak aj po 2 – 3 mesiacoch pretrvávajú príznaky limitujúce každodenné aktivity, lekár môže stav oficiálne označiť za postcovidový syndróm. Vtedy pacient získa nárok na kúpeľnú liečbu. Vzhľadom na charakter tohto syndrómu môžete o liečbu požiadať lekára a vypísať vám ju môže:

  • všeobecný lekár,
  • kardiológ,
  • pneumológ,
  • neurológ,
  • reumatológ,
  • ortopéd,
  • psychiater.

Čo a za akých podmienok prepláca poisťovňa?

Kúpeľnú liečbu môžete absolvovať do jedného roku od prekonania akútnej fázy covidu. Zdravotná poisťovňa v tomto časovom intervale preplatí 21-denný pobyt vo vybraných kúpeľoch. Konkrétne zariadenie si vyberá pacient v rámci vypĺňania dokumentácie týkajúcej sa nástupu na liečenie. Výber je však obmedzený na kúpele, s ktorými má pacientova poisťovňa uzatvorenú zmluvu.

Miera preplatenia liečebného pobytu poisťovňou závisí najmä od prevažujúcich zdravotných komplikácií. Delenie vyzerá nasledovne:

  • Pri kardiovaskulárnych ťažkostiach – ak pacient liečbu absolvuje do 12 mesiacov od ukončenia akútnej fázy ochorenia, poisťovňa uhradí plnú sumu za pobyt aj liečbu.
  • Pri ťažkostiach s dýchacími cestami – ak pacient liečbu absolvuje do 6 mesiacov od ukončenia akútnej fázy ochorenia, poisťovňa uhradí plnú sumu za pobyt aj liečbu. Pokiaľ však pacient pôjde do kúpeľov 6 – 12 mesiacov po ukončení akútnej fázy ochorenia, ubytovanie a stravu si musí hradiť sám.
  • Pri neurologických ťažkostiach – ak pacient liečbu absolvuje do 12 mesiacov od ukončenia akútnej fázy ochorenia, poisťovňa uhradí plnú sumu za pobyt aj liečbu.
  • Pri bolesti a poruchách pohybového aparátu – ak pacient liečbu absolvuje do 12 mesiacov od ukončenia akútnej fázy ochorenia, poisťovňa uhradí plnú sumu za pobyt aj liečbu.
  • Pri poruchách duševného zdravia – liečbu je možné absolvovať do 12 mesiacov od ukončenia akútnej fázy ochorenia, ale poisťovňa preplatí iba liečbu. Ubytovanie a stravu si pacient musí uhradiť sám.

Kde majú špeciálne liečebné programy?

S rastúcim počtom postcovidových syndrómov sa kúpeľné zariadenia naprieč celým Slovenskom postupne prispôsobili potrebám týchto pacientov. Dnes už majú prakticky všetky slovenské kúpele vo svojej ponuke program zameraný na dlhodobé následky covidu. Pri vybavovaní pobytu sa teda nemusíte viazať na konkrétne zariadenie. Je však pravdou, že konkrétne procedúry sa môžu líšiť v závislosti od lokality.

Procedúry zamerané na postcovidový syndróm

Každé kúpeľné zariadenie funguje v špecifických podmienkach. Na základe nich vznikajú odlišnosti medzi poskytovanými procedúrami. Ako príklad si môžete zobrať kúpele v Piešťanoch a Hornom Smokovci. Piešťany sa orientujú na termálnu vodu a liečivé bahno, zatiaľčo Horný Smokovec využíva horskú klímu a čistý vzduch – ideálne podmienky na klimatoterapiu.

Postcovidový syndróm sa môže prejaviť v podstate na všetkých sústavách ľudského tela – od dýchacej cez srdcovo-cievnu až po pohybovú. Kvôli tomu sa nedá vo všeobecnosti určiť, ktoré procedúry sú najvhodnejšie na jeho liečbu. S nastavením terapie a výberom konkrétneho zariadenia je ideálne poradiť sa priamo s vaším lekárom.

Chcete mať aspoň približný prehľad o tom, čo vás v kúpeľoch môže pri liečbe postcovidového syndrómu čakať? Tu je zoznam procedúr, ktoré sa v programoch zameraných na túto skupinu pacientov objavujú najčastejšie:

  • oxygenoterapia,
  • inhalácia liečivej vody,
  • klimatoterapia,
  • respiračná fyzioterapia,
  • infrasauna,
  • minerálne kúpele,
  • Nordic Walking,
  • termoterapia,
  • dychová gymnastika.

Možnosť liečby pre samoplatcov

Môže sa stať, že pociťujete zdravotné komplikácie spojené s prekonaním COVID-19, no z hľadiska poisťovne nie sú dostatočné na preplatenie pobytu a terapie. To vám však nebráni v kúpeľnej liečbe postcovidového syndrómu na vlastné náklady.

Pobyt, vrátane stravy, ubytovania a procedúr si budete musieť zaplatiť z vlastnej peňaženky. Poskytované služby však budú na rovnakej úrovni ako keby kúpeľnú liečbu navrhoval lekár. Výhodou v tomto prípade je, že nemáte žiadne limity v zmysle výberu kúpeľného zariadenia. Vaša poisťovňa s liečbou nebude mať nič spoločné, takže vás nebude trápiť, s kým má alebo nemá uzatvorenú zmluvu. Jednoducho môžete ísť tam, kde sa vám páči.

S liečením nečakajte

Pokiaľ aj vás trápia zdravotné problémy po prekonaní covidu, určite sa opýtajte lekára na možnosť kúpeľnej liečby. Môžete tak s postcovidovým syndrómom bojovať oveľa efektívnejšie a váš návrat k pôvodnému zdraviu bude rýchlejší.

Anketa

Zvažujete liečenie po COVID-19?

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+13
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.

Môžete dostať dávky od štátu, ak vlastníte nehnuteľnosť či iný hodnotný majetok?

15. 4. 2024 | Barbora Magočová

Môžete dostať dávky od štátu, ak vlastníte nehnuteľnosť či iný hodnotný majetok?

Potrebujete čerpať podporu od štátu, lebo ste sa kvôli chorobe či strate príjmu ocitli v ťažkej situácii? Pre výplatu niektorých dávok či prilepšení sa však vyžaduje, aby ste zároveň... celý článok

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

29. 2. 2024 | Barbora Magočová

15 prilepšení, ktoré môžu pomôcť, ak bojujete so zdravotným znevýhodnením

Máte v rodine chorého seniora, dieťa s hendikepom či rodinného príslušníka s vážnym (napríklad aj onkologickým) ochorením? Prinášame prehľad uľahčení a príspevkov, ktoré môžete v roku... celý článok

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

16. 2. 2024 | Marek Mittaš

Príspevok na podnikanie v roku 2024. Kde ho získať a aké sú podmienky?

Začiatky podnikania sú spojené s viacerými poplatkami a ďalšími nákladmi, ktoré môžu komplikovať rozbeh nejedného nového podnikateľa. Dobrou správou však je, že štát poskytuje takzvaný... celý článok

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

19. 1. 2024 | Barbora Magočová

11 dávok a prilepšení, ktoré môžu využiť tehotné alebo matky v roku 2024

Očakávate prírastok alebo už rodičom ste? Prinášame vám prehľad nárokov, ktoré máte v roku 2024. Dozviete sa tiež, na ktorom úrade alebo inštitúcii si treba príspevok, dávku či iný... celý článok