Dokedy podať daňové priznanie 2013 alebo ako si vybaviť odklad na daňové priznanie

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 21. 2. 2013
Zdalo by sa, že do 31. marca je dostatok času na vypracovanie a podanie daňového priznania. Ak však tento termín nestíhate, nezúfajte – vybavte si odklad!
Dokedy podať daňové priznanie 2013 alebo ako si vybaviť odklad na daňové priznanie

Zdroj: Shutterstock

Oproti minulým rokom už v súčasnosti nemusíte žiadať o odklad lehoty pre podanie daňového priznania. Postačí  len danú skutočnosť oznámiť.

Ako oznámiť daňovému úradu, že si posúvate termín pre podanie daňového priznania
Písomne.  Na daňový úrad postačí podať oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania. Toto oznámenie však musíte podať na daňový úrad príslušný podľa vášho trvalého bydliska najneskôr do 2. apríla 2013.

Daňový úrad nepredpisuje konkrétnu formu oznámenia, určuje však základné náležitosti:

  • Meno a priezvisko daňovníka, prípadne obchodné meno alebo označenie právnickej osoby
  • Trvalé bydlisko, prípadne sídlo právnickej osoby
  • Rodné číslo alebo DIČ (daňové identifikačné číslo)
  • Vec: Oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov fyzickej alebo právnickej osoby
  • V oznámení je potrebné uviesťnielen to, že sa jedná o príjmy zo zahraničia, je potrebné taktiež uviesť o príjmy z akej krajiny sa jedná
  • Dátum, kedy najneskôr daňové priznanie podáte
  • Podpis prípadne odtlačok pečiatky daňovníka, či právnickej osoby

Stiahnite si VZOR oznámenia o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov fyzickej alebo právnickej osoby:  STIAHNI  VZOR

O koľko mesiacov si môžete predĺžiť lehotu na podanie žiadosti, upravuje zákon o dani z príjmov – paragraf č. 49. (Stiahni  Zákon o dani z príjmov).  Vo väčšine prípadov si  môžete dobu na podanie daňového priznania predĺžiť až o tri mesiace. Zákon však vymedzuje skupinu daňovníkov, ktorí môžu podať daňové priznanie až o šesť mesiacov neskôr, než je stanovená lehota.

Predĺženie lehoty o tri mesiace

  • predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania k dani z príjmov dosiahnutých v roku 2012 si môžu tento rok už len daňovníci, ktorí majú príjmy zo zahraničia. 
  • daňovník je povinný uviesť v oznámení novú lehotu, v ktorej podá daňové priznanie a taktiež zaplatí daň. Uvádza sa vždy koniec určitého kalendárneho mesiaca, to je 30.4.2013, 31.5.2013 alebo 1.7.2013 (keďže 30.6.2013 pripadá na nedeľu)

Predĺženie lehoty o šesť mesiacov

Ak máte príjmy zo zahraničia, môžete si povinnosť podať daňové priznanie a zaplatiť daň predĺžiť až o šesť mesiacov.Musíte však tak učiniť v dvoch krokoch. Najskôr do 2. apríla 2013 podáte OZNÁMENIE o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania s dátumom novej lehoty do 1.7.2013.

Ak do tohto termínu nestíhate podať daňové priznanie, je nutné najneskôr 15 dní pred uplynutím tejto predĺženej lehoty podať ŽIADOSŤ na daňový úrad, kde uvediete dôvod, prečo žiadate o ďalšie predĺženie.

  • Aj v tomto prípade uvádzate lehotu, v ktorej podáte daňové priznanie a zaplatíte daň. Uvádza sa koniec určitého kalendárneho mesiaca, teda 31.7.2012, 2.9.2013 alebo 30.9.2013
  • Keď uvediete v oznámení o predĺžení lehoty pre podanie daňového priznania ako dôvod príjmy zo zahraničia, ste povinní následne v daňovom priznaní  takéto príjmy uviesť. Ak tak neurobíte, udelí vám daňový úrad pokutu.

Podať riadne daňové priznanie a zaplatiť daň musíte teda najneskôr do uplynutia lehoty, ktorú ste v oznámení uviedli. Po nedodržaní tohto termínu, je považovaná vaša daňová povinnosť za nesplnenú. Podaním oznámenia daňový úrad automaticky akceptuje vami určený predĺžený termín a už vám nezasiela žiadne schválenie ani potvrdenie o akceptácii. Dajte si preto obzvlášť záležať, aby ste uviedli čo najviac identifikačných údajov daňovníka v oznámení.

Vzor oznámenia o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov fyzickej alebo právnickej osoby

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

23. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Daňová licencia sa vracia. Slovenské firmy povinne zaplatia až do 4 000 eur

Slovenské firmy tento rok podávajú posledné daňové priznanie bez takzvanej daňovej licencie. Minimálna daň platí pre všetky firmy, aj pre takzvané spiace eseročky. Odvíja sa od výnosov.... celý článok

Dividendy v daňovom priznaní

27. 3. 2024 | Redakcia

Dividendy v daňovom priznaní

Čo sú dividendy, ako sa vyplácajú a ako ich zdaniť? Informácie sme pripravili v prehľadnom článku.

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

26. 3. 2024 | Redakcia

Daňové priznanie za rok 2023: Najčastejšie otázky a odpovede

Pri vypĺňaní daňového priznania často nastáva situácia, kedy si daňovník nevie rady a hľadá odpovede. Preto sme pripravili prehľadný zoznam najčastejších otázok a odpovedí.

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

12. 3. 2024 | Redakcia

Odklad daňového priznania. Ako postupovať a kedy sa oplatí?

Nestíhate podať daňové priznanie? Odložte si jeho podanie o pár mesiacov. Aké sú podmienky odkladu a ako ho podať správne?

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

6. 3. 2024 | Redakcia

ETF a dividendy: Ako ich zdaniť?

ETF sú v súčasnosti obľúbeným finančným nástrojom, ktorý si vyberá veľa investorov. Ich výhodami sú atraktívne zhodnotenie a dostupnosť pre široké spektrum ľudí. Ak ste sa rozhodli... celý článok