Dobré správy pre športovcov: „Daň z cukru“ nezasiahne proteíny

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 13. 5. 2024
Nová spotrebná daň na sladené nápoje by sa nemala týkať niektorých doplnkov výživy, rastlinných mliek a liečiv.
Dobré správy pre športovcov: „Daň z cukru“ nezasiahne proteíny

Zdroj: Archív Canva/Pixelshot

Športovci sa môžu tešiť, proteínové prášky nebudú podliehať novej spotrebnej  „dani z cukru“, ktorú pripravuje rezort financií. To však nie je všetko, radosť môžu mať aj vegáni a ľudia s alergiami či intoleranciami. Nová daň by sa nemala týkať ani rastlinných náhrad mlieka. 

Proteíny, jogurty a lieky bez dane

Inštitút moderného spotrebiteľa v reakcii na návrh zákona o novej spotrebnej dani pred niekoľkými týždňami informoval o spustení hromadnej pripomienky za férové nastavenie dane. „Žiadali sme, aby boli z dane vyňaté rastlinné alternatívy k mlieku, nakoľko po nich siaha mnoho ľudí s laktózovou intoleranciou a alergiou na bielkovinu kravského mlieka. Rovnako sme žiadali o nezdanenie jogurtových a mliečnych nápojov a poukazovali sme aj na neférové zdanenie nápojov a práškových koncentrátov pre športovcov,“ informoval médiá riaditeľ inštitútu Filip Kužma. Hromadnú pripomienku podpísalo viac ako 4 000 ľudí a ministerstvo s ňou súhlasilo.

Po ukončení medzirezortného pripomienkového konania Ministerstvo financií SR predstavilo zmeny v návrhu zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov, ktoré priaznivo ovplyvňujú spotrebiteľov aj podnikateľské subjekty. Nový návrh, vychádzajúc z odborných rokovaní so zástupcami výrobcov a predajcov, oslobodzuje od dane špecifické kategórie produktov. Do kategórie nezdanených produktov patria sladené mliečne a jogurtové nápoje, nápoje na rastlinnej báze, ako aj výrobky, ktoré majú charakter liečiva, šumivé vitamínové tablety a proteínové nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami.

 

 

Ministerstvo financií zdôraznilo svoju otvorenosť voči konštruktívnym a odborným diskusiám, a uviedlo, že tieto zmeny sú výsledkom vzájomnej dohody a snahy ísť v ústrety trhu. Rezort tiež kritizoval pokusy o politizáciu tejto témy, varujúc pred možným „privlastňovaním si“ úspechov rokovaní zo strany niektorých politických aktérov.

Marián Viskupič, tím líder SaS pre verejné financie, reagoval na tieto zmeny s istou mierou spokojnosti, avšak zároveň vyjadril nespokojnosť, že nie všetky pripomienky jeho strany boli akceptované. Vyzdvihol, že výnimky pre rastlinné mlieka, nápoje pre športovcov a jogurtové nápoje sú krokom správnym smerom, no zdôraznil, že SaS bude naďalej usilovať o zlepšenie návrhu. Viskupič naznačil, že v prípade nedodržania sľubov zo strany ministerstva, jeho strana bude v parlamente pokračovať v snahe o ďalšie zlepšenia a dokonca navrhne, aby sa o zákone vôbec nerokovalo.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slováci holdujúci zlozvyku si poriadne priplatia. Vláda schválila vysoké spotrebné dane

22. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Slováci holdujúci zlozvyku si poriadne priplatia. Vláda schválila vysoké spotrebné dane

Spotrebná daň z tabakových výrobkov na Slovensku sa od budúceho roka rozšíri aj na náplne do elektronických cigariet, nikotínové vrecúška a ďalšie nikotínové výrobky. Vláda schválila... celý článok

Vláda schválila novú „daň z cukru“. Za nápoje si poriadne priplatíme

22. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Vláda schválila novú „daň z cukru“. Za nápoje si poriadne priplatíme

Vláda na dnešnom rokovaní schválila daň zo sladených nealkoholických nápojov, ktorá zasiahne širokú škálu obľúbených nápojov vrátane sladených limonád, sirupov či instantných nápojov... celý článok

Benzín by mohol zdražieť až o 40 centov, je za tým nová daň

18. 5. 2024 | Redakcia

Benzín by mohol zdražieť až o 40 centov, je za tým nová daň

Od roku 2027 čaká členské štáty EÚ nový systém ETS2 na stanovovanie cien uhlíka, ktorý má za cieľ znížiť emisie z dopravy a vykurovania. Tento systém môže zvýšiť ceny benzínu až o 40... celý článok

Najobľúbenejší fitness doplnok čaká radikálne zdraženie. Môže za to chystaná „daň z cukru“

2. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Najobľúbenejší fitness doplnok čaká radikálne zdraženie. Môže za to chystaná „daň z cukru“

Takzvaná daň z cukru nezasiahne len colové nápoje či napríklad instantné kakaové nápoje. Predraží aj proteínové prášky, ktoré sú sladené umelými sladidlami. Podľa Branislava Gröhlinga... celý článok

Ako sa vyhnúť úroku z omeškania? Peniaze z predaja nehnuteľnosti priznajte do konca februára

23. 12. 2021 | Redakcia

Ako sa vyhnúť úroku z omeškania? Peniaze z predaja nehnuteľnosti priznajte do konca februára

Fyzické osoby, ktoré nemajú oprávnenie na podnikanie, majú do konca februára 2022 čas na to, aby podali riadne alebo dodatočné daňové priznanie za obdobie kalendárnych rokov 2016 až... celý článok