Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 16. 4. 2024
Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.
Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Zdroj: Pixabay/AI Franz Bachinger

Koncom roka 2023 požiadalo o predčasný dôchodok toľko ľudí, až to urobilo dieru na trhu práce. Ľuďom, ktorí na predčasný dôchodok mali nárok, sa neoplatilo čakať na rok 2024. Podobný scenár sa pravdepodobne zopakuje aj v posledných mesiacoch tohto roka. Podľa bývalého ministra práce Jozefa Mihála sa v roku 2024 oplatí ísť do predčasného, ale aj riadneho dôchodku a nečakať na to, čo prinesie rok 2025.

V roku 2023 sa zmenili pravidlá pre predčasné dôchodky a v dôsledku toho suma predčasnej penzie presiahla sumu riadnej penzie. V niektorých prípadoch šlo o viac ako 40 eur mesačne. Tento rok by to mohlo byť podobné, no do hry vstupuje aj novinka v podobe trinásteho dôchodku. 

Kto má nárok na predčasný dôchodok

Od 1. januára 2023 máte nárok na predčasný starobný dôchodok, ak

  • ste získali aspoň 15 rokov dôchodkového poistenia,

  • chýbajú vám najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku alebo ste získali najmenej 40 odpracovaných rokov a

  • suma vášho predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,6-násobku sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

Predčasný dôchodok je výhodný pre špecifické skupiny ľudí, ktorí ešte nedosiahli dôchodkový vek, ale z nejakého dôvodu prišli o prácu a novú si už nájdu len ťažko. Využiť ho môžu aj ľudia, ktorí sú dlhšie bez práce. Bývalý minister práce Milan Krajniak presadil zmenu, podľa ktorej na získanie predčasného dôchodku stačí 40 odpracovaných rokov prakticky bez ohľadu na vek žiadateľa. Aj v tomto prípade však suma priznanej predčasnej penzie musí byť vyššia ako 1,6-násobok životného minima, čo je aktuálne 430,30 eura.

Ako uvádza Jozef Mihál na svojej stránke Relia, koniec roka 2024 môže byť z hľadiska predčasných, ale aj riadnych penzií ešte poriadne rušný. Nielenže stále platí, že suma celkového dôchodku bude vyššia, ale v decembri si penzisti užijú ešte aj „bonus“ v podobe jednotného trinásteho dôchodku. Jeho výšku už majú poslanci na stole a očakáva sa, že parlament zmenu odsúhlasí. 

Výpočet dôchodkového veku 2024 (kalkulačka)

+

Ďalšie kalkulačky

Národná rada SR počas svojej 12. schôdze, ktorá začína dňa 16.4.2024 prerokuje vládny návrh novely zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení. S účinnosťou od 1.7.2024 sa podľa tohto návrhu majú 13. dôchodky zvýšiť tak, že budú vo výške priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku za celý predchádzajúci kalendárny rok. Trináste dôchodky dostanú starobní, ale aj invalidní dôchodcovia a ďalší poberatelia dôchodkov.

Ak Parlament tento návrh zákona príjme, nová výška 13. starobného dôchodku bude 606,30 eur. Avšak suma, ktorá bude vyplatená poberateľom predčasných starobných dôchodkov v decembri 2024, bude 635,50 eur.

Jozef Mihál uvádza príklady dvoch seniorov, ktorí majú podobný príjem a dôchodkový vek dosiahli v rovnaký deň. Každý si však vybral iný dátum odchodu do dôchodku, čo ale v konečnom dôsledku znamená rozdiel v stovkách eur. Príklad bude sedieť aj na ľudí, ktorí majú v danom období nárok na predčasný starobný dôchodok.

„V uvedenom príklade predpokladáme, že medziročný rast priemernej mesačnej mzdy, ktorý bude zistený za tretí štvrťrok 2024, bude 9 %, pričom dôchodková hodnota platná pre rok 2025 tak bude suma 19,2969 eur a valorizácia dôchodkov k 1.1.2025 bude o 3 %,“ priblížil Mihál.

Uviedol dva hypotetické príklady, pána Norberta a pani Nikolu. Obaja majú odpracovaných 40 rokov a dôchodkový vek dosiahnu 10.12.2024. Norbertov dôchodok však bude od začiatku roka 2025 813,90 eur a môže si pripočítať aj trinásty dôchodok v sume 603,30 eur. Pani Nikola odíde do dôchodku až 10.1.2025, no pripraví sa tak o celý jeden mesačný dôchodok, o bonusový trinásty dôchodok v decembri, zmešká valorizáciu a jej dôchodok tak bude 795,10 eur.

Rozdiel je v tom, že pán Norbert odišiel do dôchodku v decembri a pani Nikola presne o mesiac neskôr. 

Často kladené otázky

  • Áno, čakať na rok 2025 sa neoplatí, rozdiel v sume dôchodku dosahuje stovky eur.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok

Poznáme výšku dôchodkov na rok 2024: Koľko dostanete?

6. 11. 2023 | Daniel Výcha

Poznáme výšku dôchodkov na rok 2024: Koľko dostanete?

Štatistický úrad zverejnil dňa 13. októbra údaje o dôchodcovskej inflácii za prvých deväť mesiacov roku 2023. Na základe týchto informácií môžeme vypočítať, aký nárast dôchodkov môžete... celý článok