Zdedili ste dlhy? Môžete sa ich zbaviť!

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 31. 5. 2017
Nešťastie spôsobené stratou blízkej osoby ešte znásobí, ak po sebe zanechala dlhy. Hoci sa ich dá zbaviť, nie vždy je to bezbolestné!
Zdedili ste dlhy? Môžete sa ich zbaviť!

Zdroj: Shutterstock

Majetok aj dlhy sa dedia rovným dielom

V dobe, keď je väčšina bytov, domov aj bežných spotrebných vecí kupovaná na dlh, je čoraz častejšie súčasťou dedenia nielen majetok, ale aj podlžnosti. Po smrti člena rodiny tak na dedičov automaticky prechádzajú jeho majetky, ale rovnako aj dlhy.

Podľa zákona je možné dediť len dlhy maximálne do výšky majetku zosnulého dlžníka.

V praxi to teda znamená, že za dedičstvo nikto nebude pykať a nemôže nastať situácia, že zdedíte len dlhy, ktoré budete musieť zaplatiť zo svojich úspor, prípadne sa taktiež zadlžiť.

Nadobúdanie dedičstva sa riadi Občianskym zákonníkom a teda dediť je možné iba na základe závetu alebo zákona. Ak preto dedič zanechal za sebou závet, je dedenie jednoduchšie. Na druhej strane, aj tu je nutné dlhy a majetok rozdeliť adekvátne. To znamená, že nemôže byť na niekoho rozdelený dlh a na niekoho majetok. 

Odmietnutie dedičstva sa rovná odmietnutiu dlhu

Dedič má vždy slobodné právo  v prípade závetu, alebo dedenia zo zákona odmietnuť dedičský podiel. Je potrebné pamätať na to, že aj tu je možné odmietnuť pridelenú časť pozostalosti len ako celok. Teda s dlhmi sa zbavíte aj majetku.

Takéto odmietnutie dedičstva sa musí vykonať písomným vyhlásením zaslaným príslušnému súdu alebo ústnym vyhlásením vykonaným na súde v zákonnej lehote jedného mesiaca.

Podiel po dedičovi, ktorý dedičstvo odmietne automaticky prináleží ostatným dedičom. Ak dedičstvo odmietnu všetci dediči, platí postup, ako keby poručiteľ nezanechal žiadnych dedičov. To znamená, že dedičstvo, ktoré nemá dediča, preberá štát.

Rozhodnutie si dobre premyslite

Je nutné, aby si  dedič poriadne premyslel, či celé dedičstvo odmietne. Takéto vyhlásenie je totiž neodvolateľné. Je preto vhodné pozrieť sa na pohľadávky, ktoré sú už premlčané, alebo neplatné. Preveriť skutočný stav dlžoby a aktív.

Dediči totiž zodpovedajú za dlhy po zosnulom len do výšky hodnoty nadobudnutého dedičstva. To platí aj pri dedení viacerými osobami. Každý dedič dedí dlhy len do výšky hodnoty nadobudnutého dedičstva. Neexistuje zákonná povinnosť dedičov uhradiť dlhy presahujúce hodnotu zdedeného majetku z vlastných zdrojov.

Vždy je preto vhodné zistiť, aký je skutočný pomer hodnoty majetku a dlhov.

Vyrovnanie dlhov z dedičstva

Ak nastane situácia, keď je dlh vyšší ako celková hodnota dedičstva, je možné, aby sa dedičia s veriteľmi poručiteľa dohodli, že im dedičia prenechajú celé dedičstvo poručiteľa na úhradu dlhov, ktoré po poručiteľovi zostali.

Veritelia tak dostanú majetok zosnulého bez ohľadu na to, či bude, alebo nebude v plnej miere uspokojená ich pohľadávka. Ak je majetok vyšší ako dlh, prichádza k speňaženiu adekvátnej časti majetku a vyrovnaniu podlžností.  Takáto dohoda dedičov a veriteľov musí byť schválená súdom, pričom súd takúto dohodu môže schváliť, ak neodporuje zákonu alebo dobrým mravom.

Pri dedení hypotéky sa dohodnite s bankou

Čo robiť v prípade, ak je predmetom dlhu aj časť aktívneho, spoločne splácaného úveru, napríklad pri hypotéke?  V takomto prípade preberá dedič úver s podmienkami, ako boli pridelené zosnulému. Ak je napríklad partner schopný splácať hypotéku sám, žiadny problém nenastane.

V prípade, že dediť to nedokáže, je možné požiadať inštitúciu o predĺženie splatnosti úveru a tým zníženie mesačnej splátky. Ak k takejto dohode nedôjde, postupuje sa rovnako, pri delení akejkoľvek inej dlžoby. Dlh môže byť odmietnutý spolu s aktívami, alebo vysporiadaný z ostatného dedičstva. V prípade hypoték je preto vhodné poistenie úveru, kedy dlh preberie poisťovňa a nepadá na ramená dediča. 

Problémom je bezpodielové spoluvlastníctvo manželov

Najnepríjemnejšia situácia pri dedení dlhu je v situácii, kedy majetok dlžníka spadá do  bezpodielového spoluvlastníctva manželov(BSM) a do dedičstva prechádza časť spoločného bývania. Po smrti dlžníka sa totiž vysporiada najprv BSM. V takomto prípade putuje do pozostalosti iba časť zosnulého, nie tá, ktorú získal partner z vyrovnania BSM. 

V praxi to znamená, že po smrti manžela dostane manželka polovicu bytu zo zákona, tá druhá ide do dedičského konania. Vtedy je vhodné dedičstvo prijať a zaplatiť veriteľom dlhy do výšky ceny nadobudnutého dedičstva. To znamená, že ak si pozostalý bude chcieť nehnuteľnosť ponechať, bude musieť veriteľom vyplatiť dlh do výšky zdedeného majetku a vysporiadať aj ostatných dedičov. Pri polovičke domu, alebo bytu to môže byť značne vysoká suma. To môže skončiť predajom nehnuteľnosti, upokojením veriteľov a zo zvyšných financií získaných z rozpredania majetku zaobstarať nové bývanie. 

Pokiaľ sa dediči s veriteľmi nedohodnú, môže súd nariadiť speňaženie všetkého majetku patriaceho do dedičstva, z čoho sa uspokoja veritelia. Zdedenú polovicu bytu si v takýchto prípadoch budete musieť „odkúpiť“ od veriteľov z vlastných úspor, alebo si hľadať nové bývanie. 

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Dlžník, hypotéka, Úver

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok