Slovenská banka ide meniť svoj cenník. Za čo si ľudia priplatia?

Redakcia | rubrika: Článok | 14. 6. 2021
V apríli VÚB banka, v júni Slovenská sporiteľňa a Prima banka. K trojici bánk, ktoré sa tento rok rozhodli do väčšej miery prekopať sadzobníky svojich poplatkov, sa od júla pridáva aj Poštová banka. Ako prvý na to upozornil portál Finančný kompas.
Slovenská banka ide meniť svoj cenník. Za čo si ľudia priplatia?

Zdroj: Shutterstock

Slovenský bankový dom sa rozhodol prejsť na nové ceny od 3. júla tohto roka. Niektoré poplatky budú vyššie, niektoré sa zrušia a iné zase len zmenia v rámci balíčka služieb. Posledná z menovaných zmien sa týka napríklad služby Užitočný účet. Po novom bude v jeho cene zahrnutý neobmedzený počet zriadenia a zrušenia trvalého príkazu na pobočke. To isté platí pri jeho zriadení, zmene a zrušení elektronickou formou.

Zmeny nastanú aj pri klasických platobných kartách. Banka od júla úplne zruší 50-eurový poplatok za expresné vydanie platobnej karty. Táto služba sa využíva napríklad pri strate alebo odcudzení. O 0,50 eura však zdražie poplatok za informáciu o zostatku na účte cez bankomat cudzej banky. Ľudia za to zaplatia jedno euro.

Drahší bude aj výber hotovosti klasickou aj predplatenou kartou cez takzvaný Poštomat, ktorý je na pobočkách pošty. Poplatok bude na úrovni troch eur. Pri predplatených kartách bude drahší aj výber z bankomatu alebo cez POS terminál inej banky v ostatných menách. Poplatok stúpne z pôvodných 2,50 eura na tri eurá.

Koľko budú stáť vklady a výbery?

Poštová banka ide v rámci zmeny cenníka v šľapajach iných bankových domov. Tie v posledných rokoch zvyšujú ceny najmä za pobočkové a hotovostné služby. Dôvodom je hlavne digitalizácia v bankovom sektore. Pri práci s hotovosťou sa zase banky snažia vyrovnať čoraz vyššie náklady.

Inak to nebude ani v Poštovej banke. Od júla si ľudia priplatia napríklad za vklad v hotovosti, ktorý bude za poplatok jedno euro. Predtým to stálo 50 eurocentov. O takú sumu stúpne aj poplatok za vklad v hotovosti osobou, ktorá nie je majiteľom účtu alebo disponentom. Klienti za to po novom zaplatia päť eur.

Výber hotovosti na pobočke bude po novom stáť šesť eur. Do júla sa platí o jedno euro menej. Pre klientov v rámci Užitočného účtu Senior bude táto služba stáť päť eur. Až do zmeny sa na pobočke platia štyri eurá. Banka ale úplne zrušila poplatok za výplatu šekovej poukážky.

Ako sa zmení spracovanie mincí?

Sadzobník sa bude od júla meniť aj pri spracovaní mincí. Ak si bude chcieť klient vkladať euromince, od 51 kusov bude platiť desať eurocentov za každých aj začatých desať kusov mincí. Minimálny poplatok si banka stanovila na úroveň päť eur. Služba bude drahšia o dva eurá.

Ceny sa menia aj pri spracovaní mincí a bankoviek pri výmene za inú menu. Klienti pri tom zaplatia od 51 kusov päť eur za každých aj začatých sto kusov. Pri výpočte poplatku je základom vyšší počet predložených alebo prijatých bankoviek a mincí. Poplatok stúpne o štyri eurá.

Bankový dom ide prekopať aj pobočkové poplatky pri platbách v rámci SEPA krajín. Napríklad cena za príkaz na úhradu stúpne z pôvodných päť na šesť eur. Klienti, ktorí využívajú Užitočný účet Senior budú platiť za túto službu päť eur. Aj pre nich však služba zdražie o jedno euro.

Trvalý príkaz na pobočke už nebude zadarmo

Pobočkové poplatky sa budú meniť aj pri trvalých príkazoch. Tie banky zvyšujú kvôli tomu, že v internet bankingu a v ich mobilných aplikáciách sú operácie v rámci trvalého príkazu spravidla zadarmo. Poštová banka to dokazuje svojim ráznejším krokom.

Zmena trvalého príkazu na pobočke bude totiž po novom stáť šesť eur. Ľudia s Užitočným účtom Senior budú zase platiť päť eur. Predtým si za to banka nepýtala žiadne peniaze. K poplatku si ešte ľudia musia pripočítať sumu 1,30 eura, ak budú trvalý príkaz meniť na pobočke pošty.

Takzvaný urgentný príkaz na úhradu, príplatok za urgentný cezhraničný príkaz na úhradu, čo je nenárokovateľná platba realizovaná po dohode s bankou, bude za poplatok 20 eur. Za túto dodatkovú službu si banka do zmeny cenníka od 3. júla účtuje 50 eur.

Klienti si priplatia aj za sprostredkovanie žiadosti o vrátenie platby po jej realizácii a zmenu či doplnenie údajov na príkaze na úhradu po realizácii. Poplatok stúpne z pôvodných 16 eur na 20 eur. Klienti však ešte musia počítať s prípadným poplatkom zahraničnej banky.

Čo bude drahšie pri úveroch a vkladoch?

V bankách si klienti musia platiť aj za niektoré služby v rámci úverových či sporiacich produktov. Klienti Poštovej banky si tak od júla priplatia aj za hotovostný výber v eurách pri produkte Dobré sporenie Rezerva. Ten bude po novom stáť šesť eur, služba tak zdražie o jedno euro.

Aj pri spotrebiteľskom úvere sa zmenia ceny. Za zmenu zmluvných podmienok na žiadosť klienta sa bude po novom platiť 50 eur, predtým bol poplatok 40 eur. Vystavenie iného potvrdenia súvisiaceho s úverom na žiadosť dlžníka či spoludlžníka bude od júla za poplatok 20 eur. Táto služba však zlacnie o 20 eur.

V rámci úverov na bývanie sa poplatky rozdelia pri niektorých žiadostiach. Vystavenie potvrdenia súvisiaceho s úverom bude za poplatok 20 eur a vystavenie súhlasu banky bude za poplatok 100 eur. Do júla stojí vystavenie potvrdenia aj súhlasu na žiadosť klienta 100 eur.

Poplatky za poštové zásielky a špeciálne žiadosti

Banka od 3. júla tohto roka mení aj poplatky za niektoré špeciálne žiadosti, potvrdenia či napríklad vyhľadanie archivovanej dokumentácie.

  • Odoslaná poštová zásielka v rámci Slovenska a do zahraničia za poplatok vo výške v zmysle tarify Slovenskej pošty.
  • Papierové potvrdenie, mimoriadny výpis či vyhľadanie archivovaného dokladu a vyhotovenie jeho fotokópie na žiadosť bude za poplatok vo výške päť eur.
  • Vyhľadanie archivovanej dokumentácie a vyhotovenie jej fotokópie bude za poplatok vo výške 50 eur. Poplatok sa však nevzťahuje na spotrebiteľské úvery.
  • Jednorazove zriadenie vinkulácie na účte z podnetu majiteľa účtu s podmienkou bude stáť 100 eur.
  • Príplatok za vedenie účtu postihnutého exekúciou alebo výkonom rozhodnutia za každý i začatý mesiac bude za poplatok vo výške päť eur.
  • Za nerealizovaný, dopredu nahlásený hotovostný výber na pobočke Poštovej banky bude za poplatok vo výške 0,1 percenta z nevybranej sumy.
  • Poplatok za bankové služby v sadzobníku vyslovene neuvedené bude pri jednotlivých položkách bude vždy päť eur.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok