Každý druhý Slovák nakupuje na internete

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 4. 11. 2013
Na internete nakupuje stále viac ľudí. Dôkazom obľúbenosti internetových nákupov sú aj výsledky prieskumu z dielne Eurostatu, podľa ktorého internet na nákupy v minulom roku využilo 56 % Slovákov.
Každý druhý Slovák nakupuje na internete

Zdroj: Shutterstock

Internet slúži v dnešnej dobe nielen na zábavu a vyhľadanie potrebných informácií. Prostredníctvom internetu môžete objednať a zaplatiť letenky či lístky na autobus a takisto môžete využiť ponuku rôznych internetových obchodov, ktorých sortiment sa neustále rozrastá. Niet sa čomu diviť, že mnohí nakupujú radšej z pohodlia svojho domova ako by mali „lietať“ po obchodoch. Na internete nakupuje stále viac ľudí. Dôkazom obľúbenosti internetových nákupov sú aj výsledky prieskumu z dielne Eurostatu, podľa ktorého internet na nákupy využíva 60 % užívateľov internetu vo veku 16 - 74 rokov v rámci krajín európskej dvadsaťosmičky.

Online najviac nakupujú Angličania 

Najväčšie percento respondentov, ktorí nakupujú online, bolo v roku 2012 v Spojenom kráľovstve (82 %), Dánsku, Švédsku (zhodne 79 %), Nemecku (77 %), Luxembursku (73 %) a Fínsku, kde nakupuje cez internet 72 % užívateľov internetu. Naopak, najmenej osôb nakupujúcich na internete bolo vlani v Rumunsku (11 %), Bulharsku (17 %), Estónsku a Taliansku (zhodne 29 %). 

Na internete nakupuje každý druhý Slovák 

Internet využilo v uplynulom roku na nákupy 56 % Slovákov, ktorí používajú internet- V najväčšej miere na internete Slováci nakupujú oblečenie a športové potreby (31 %), knihy a vzdelávací materiál (17 %), dovolenky a prázdninové ubytovanie (15 %) a jedlo (4 %). 

Čo k nákupu cez internet potrebujete?
Na to, aby ste mohli platiť kartou za vaše nákupy na internete, je potrebné spĺňať niekoľko kritérií: Musíte byť držiteľom takej platobnej karty, ktorá umožňuje platby cez internet a na vašej platobnej karte musíte mať aktivované internetové platby. Je veľmi vhodné mať nastavený dostatočne vysoký limit na internetové platby a v neposlednom rade sa uistite, že máte na svojom účte dostatok finančných prostriedkov. Nakupovanie na internete je veľmi jednoduché. Vyberiete si tovar či službu a následne zaplatíte. Na to, aby ste mohli uskutočniť platbu cez internet, budete potrebovať niekoľko údajov, ktoré nájdete priamo na vašej platobnej karte. Ide o:

  • Číslo vašej platobnej karty – ide o číslo na prednej strane karty,
  • Meno držiteľa karty,
  • Dátum expirácie karty,
  • Obchodník od vás môže požadovať tzv. CVV2/CVC2 kód – ide o trojmiestny kód, ktorý nájdete na zadnej strane vašej platobnej karty na prúžku, kde je váš podpis,
  • Údaje ako adresa, bydlisko nie sú k overeniu platnosti platobnej karty potrebné, avšak je vhodné ich zadať pre prípadné reklamácie.

Opatrnosti nie je nikdy dosť
Nákupy na internete sú čoraz populárnejšie, pretože sú rýchle, jednoduché a pohodlné. Musíte však dbať na obozretnosť a byť pri platbe veľmi opatrní. Ak by niekto zistil číslo vašej platobnej karty, meno a dobu platnosti, mohol by ju veľmi ľahko zneužiť. Je preto dôležité, aby ste boli opatrní a dodržiavali niekoľko základných pravidiel, čím sa vyhnete zbytočným komplikáciám a nepríjemnostiam, ktoré vznikajú často z ich nesprávneho, neopatrného a nedostatočne uvedomelého používania. Podozrivých prípadov, zneužití a odcudzení platobných kariet totiž neustále pribúda.

  • Číslo vašej karty poskytujte len dôveryhodným obchodníkom
    Kartou sa odporúča platiť len na dôveryhodných obchodných miestach a internetových serveroch. Nákup je najbezpečnejší len u overených obchodníkov. Mali by ste preferovať platby u obchodníkov, ktorý podporujú bezpečnostný štandard kartových spoločností MasterCard a VISA. Neplaťte týmto spôsobom, pokiaľ si nie ste úplne istý, že obchodník je naozaj seriózny a že jeho stránky poskytujú dostatočnú úroveň zabezpečenia.
  • Presvedčte sa, že komunikácia medzi vami a internetovým obchodom je zabezpečená
    Znamená to, že obchodník má zakódovaný prenos údajov o vašej platobnej karte – používa protokol SSL (grafické znázornenie v podobe zlatého zámku) alebo 3D-Secure protokol, ktorý je na internetových stránkach obchodníkov zobrazený ako „Verified by Visa“ v prípade kartovej spoločnosti Visa alebo „MasterCard SecureCode“ v prípade spoločnosti MasterCard. Tieto údaje o zabezpečení by mali byť zverejnené na internetovej stránke obchodu.
  • Údaje o karte nie je bezpečné zadávať na stránku, ktorej adresa sa začína http://
    V prípade HTTP protokolu sa informácie prenášajú cez nezašifrované pripojenie a teda ak by niekto údaje pri ich prenose zachytil, ľahko ich môže zneužiť. Na prenos dôverných informácií sa používa HTTPS protokol, kedy počítač údaje zakóduje, odošle ich a obchodník si ich rozkóduje.
  • Neprihlasujte sa z cudzieho počítača
    Neodporúča sa nakupovať ani z verejnej kaviarne. Počítače by mohli obsahovať vírusy, ktoré zachytia údaje o karte a odošlú ich inam, ako ste si plánovali. Pozor aj na otvorenú WIFI sieť. Ak ste pripojený cez WIFI, tak si dajte pozor na to, aby ste nezdieľali súbory z vášho počítača. Všetky, ktoré totiž zdieľate, môžu vidieť aj ostatné osoby pripojené na túto sieť.
  • Zistite si, aký je postup pri reklamovaní alebo vrátení tovaru
    Je veľmi dôležité vedieť, ako máte postupovať v prípade reklamácie či vrátenia zakúpeného tovaru. Veľký pozor si dajte na obchodníkov, ktorí tieto informácie nechcú poskytnúť. Taktiež je dobré schovať si všetky materiály týkajúce sa transakcie, napríklad vytlačené kópie objednávky a číslo potvrdenia. Ak platíte kartou a transakciu sa z nejakého dôvodu nepodarilo zrealizovať, zaznačte si všetky potrebné údaje a nechajte si doklad o platbe v hotovosti v prípade reklamácie, teda prípadu, že by sa táto položka náhodou objavila vo vašom výpise.
    .

 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok