40 % Slovákov využíva služby internetového bankovníctva

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 8. 4. 2013
Počet klientov bánk využívajúcich služby internetového bankovníctva sa neustále zvyšuje. O svoje financie sa z pohodlia svojho domova starajú štyria z desiatich Slovákov.
40 % Slovákov využíva služby internetového bankovníctva

Zdroj: Shutterstock

Počet užívateľov internetového bankovníctva narastá
Počet užívateľov internetového bankovníctva na Slovensku sa počas uplynulých siedmich rokov zvýšil štvornásobne. Kým v roku 2005 využívalo služby internetového bankovníctva 10 % klientov slovenských bánk, vlani to už bolo 40 %.  O svoje financie sa tak on-line z pohodlia svojho domova starajú štyria z desiatich Slovákov.  So svojim účtom pracovalo vlani on-line 41 % mužov, pričom podiel žien predstavoval 38 %. Najväčšmi podľa Eurostatu využívajú elektronické bankovníctvo osoby vo vekovej kategórii 25 až 34 rokov.

Slovensko dokonca vo využívaní služieb internetového bankovníctva prekročilo aj priemer za eurozónu či celú Európsku úniu, ktorý je na úrovni 39 %, resp. 38 %. Vyplýva to z údajov Európskeho štatistického úradu (Eurostat).

Tabuľka: Využívanie služieb internetového bankovníctva na Slovensku

Rok% užívateľov
200510
200613
200715
200824
200926
201033
201134
201240

Zdroj: Eurostat


Internetové bankovníctvo má mnoho výhod
Niet sa čomu diviť, že internetové bankovníctvo získava na popularite a využíva ich čoraz viac ľudí. Služby internetového bankovníctva spočívajú v tom, že z pohodlia domova máte prístup k svojmu bežnému účtu. 24 hodín denne, a teda aj v čase, kedy je pobočka banky zatvorená, môžete uskutočňovať rôzne operácie a transakcie.

Využívaním elektronického bankovníctva tak ušetríte veľa času a tiež získate mnoho výhod. S internetovým bankovníctvom nemusíte chodiť do banky kvôli každému jednému platobnému príkazu a čakať na voľnú prepážku. Jednoducho prostriedky odošlete prostredníctvom elektronického bankovníctva z pohodlia svojho domova. Veľmi dôležitým pozitívom internetového bankovníctva je však skutočnosť, že za transakcie uskutočnené elektronicky (príkaz na úhradu, zriadenie či zmena trvalého príkazu alebo inkasa a iné) platíte oveľa menej, než keby ste ho realizovali v pobočke banky. Banky dokonca často ponúkajú balíky služieb, kde máte niektoré služby v rámci elektronického bankovníctva úplne bezplatne.

Čo všetko môžete realizovať on-line?
Banky ponúkajú v rámci internetového bankovníctva mnoho služieb. Tie sa, samozrejme, líšia v závislosti od konkrétnych podmienok jednotlivých bánk. Ide napríklad o zistenie zostatku na účte, realizáciu príkazu na úhradu, zriadenie trvalého príkazu či inkasa, zmenu PIN kódu či limitu na platobných kartách...Tiež si môžete skontrolovať, aký je zostatok vášho úveru a mnohé iné.

Ako sú na tom ostatné krajiny Európskej únie?
Slovensko vo využívaní služieb internetového bankovníctva prekročilo aj priemer za eurozónu či celú Európsku úniu, ktorý je na úrovni 39 %, resp. 38 %. Ako sú na tom s využívaním tejto služby ostatné krajiny európskej dvadsaťsedmičky? Tabuľka poukazuje na skutočnosť, že najviac klientov bánk využívajúcich služby internetového bankovníctva je jednoznačne v škandinávskych krajinách. Vo Fínsku či Švédsku riadi svoj bankový účet protredníctvom internetu každý ôsmy človek. Naopak, najmenej rozšírený je internet banking v Rumunsku (3 %), Bulharsku (4 %) a v Grécku (9 %).

Tabuľka: Využívanie služieb internetového bankovníctva v roku 2012

Krajina% užívateľov
38
Eurozóna39
Belgicko56
Bulharsko4
ČR---
Dánsko---
Nemecko45
Estónsko67
Írsko43
Grécko9
Španielsko32
Francúzsko54
Taliansko21
Cyprus21
Lotyšsko47
Litva44
Luxembursko63
Maďarsko26
Malta41
Holandsko---
Rakúsko45
Poľsko32
Portugalsko25
Rumunsko3
Slovinsko28
Slovensko40
Fínsko82
Švédsko79
Spojené kráľovstvo52

Zdroj:Eurostat, ---: údaje nie sú k dispozícii

 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok