Pôžička pre vysokoškolákov alebo ako si prilepšiť počas štúdia

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 11. 9. 2012
Štúdium na vysokej škole je spojené s nemalými nákladmi, ktorých financovanie je pre študentov (a ich rodičov) často veľmi problematické. Aké sú možnosti „prilepšenia si“ pre vysokoškoláka?
Pôžička pre vysokoškolákov alebo ako si prilepšiť počas štúdia

Zdroj: Shutterstock

Vlastné zdroje študentov nebývajú zväčša príliš vysoké a dochádza k ich rýchlemu vyčerpaniu. Ďalším, a veľmi často využívaným pilierom financovania vysokoškolského štúdia je podpora od rodičov. Prevažná väčšina rodičov finančne podporuje štúdium svojich ratolestí podľa svojich možností a sociálneho postavenia. Vysokoškolák môže prostriedky na financovanie svojho štúdia získať aj formou štipendia – či už prospechového, ubytovacieho, sociálneho alebo iných. Poskytnutie štipendia má však vždy konkrétne pravidlá a je spojené so splnením určitých podmienok. Nie každý študent je ale schopný ich splniť. Ako si teda môže vysokoškolák „prilepšiť“? Zisťovali sme, akým spôsobom môžu vysokoškoláci získať chýbajúce prostriedky na výdavky spojené so štúdiom.

1. Povolené prečerpanie
Aj vysokoškolák môže svoju banku požiadať o zriadenie povoleného prečerpania, ktoré pomôže dočasne preklenúť nedostatok peňažných prostriedkov. Môžu tak čerpať potrebné prostriedky bez zdĺhavého vybavovania pôžičiek. Kontokorentný úver, ako inak nazývame povolené prečerpanie, môžete čerpať a splácať kedykoľvek. Vybrané banky ponúkajú kontokorentný úver na študentských účtoch. Povolené prečerpanie alebo kontokorentný úver v súčasnosti ponúka takmer každá banka pôsobiaca na slovenskom trhu. Problém je však v tom, že len niektoré banky ponúkajú tento produkt pre svojich klientov, ktorí študujú na vysokej škole.

Tabuľka: Porovnanie kontokorentných úverov pre vysokoškolákov

BankaNázov produktuÚroková sadzba
ČSOBPovolené prečerpanie k študentskému účtu FUNod 11,9 %
UniCredit BankPovolené prečerpanie na účte Young Balík 2615 %
Poštová bankaPovolené prečerpanie16,9 - 20,9 %
VolksbankPovolené prečerpanie k programu Index17,9 %
VÚBFlexidebet18,9 %
Prima bankaPovolené prečerpanie na účte16,9 %

Úrokové sadzby platné ku dňu 9.9.2012

2. Študentská pôžička
Ďalšou z možností ako pomôcť sebe a v neposlednom rade aj svojím rodičom s financovaním štúdia na vysokej škole je požiadať banku o zvýhodnený študentský úver. Banky zaznamenávajú zvýšený záujem o úvery pre vysokoškolákov práve v septembri, kedy sa v mnohých školách začína akademický rok. Vybrané banky pôsobiace na slovenskom trhu majú vo svojej ponuke špeciálne úvery pre vysokoškolských študentov, ktoré sú v porovnaní s klasickým úverom zvýhodnené v mnohých ohľadoch, napríklad zníženými poplatkami a úrokovou sadzbou či možnosťou odkladu splácania istiny až na dobu po skončení štúdia. Nasledujúca tabuľka ilustruje prehľad úverov, ktoré sú v mnohých smeroch zvýhodnené oproti pôžičkám pre „bežných“ klientov. Úroková sadzba, poplatok za poskytnutie úveru, ako aj mesačný poplatok za vedenie úverového účtu sa však v prípade jednotlivých bánk poskytujúcich tento produkt líši.

Tabuľka: Porovnanie študentských pôžičiek

BankaNázov úveruÚroková sadzbaPoplatok za spracovanieMesačný poplatok za vedenie účtu
Slovenská sporiteľňaSpotrebný úver na Čokoľvek pre vysokoškolákov8,50%podľa výšky úveru*2,99 €
VÚBFlexipôžička pre študentov7,90%2 % z objemu úveru, min. 33 €0 €
otp Bankaotp ŠTUDENTSKÝ úverod 4,9 %2 % z objemu úveru, min. 33 €2,50 €
UniCredit BankSpotrebný úver pre študentov8,5 %0 €0 €
VolksbankÚver vysokoškolákom7,95%2 % z objemu úveru, min. 30 €2,20 €

*do 1999 € za 39 €, 2000 - 3999 € za 79 €, 4000 - 5999 € za 119 €, 6000 - 9999  za 169 €, 10 000 a viac za 239 €
Poplatky a úrokové sadzby platné ku dňu 9.9.2012

3. Študentský pôžičkový fond
Hoci viaceré banky pôsobiace na slovenskom trhu majú vo svojej ponuke zvýhodnený úver pre študentov, úrokovo najvýhodnejšia sa zdá byť pôžička zo Študentského pôžičkového fondu, o ktorú môžu vysokoškoláci požiadať. Pôžička sa spláca s úrokovou sadzbou vo výške 3 % ročne počas splácania. O pôžičku z prostriedkov fondu môže požiadať každý študent dennej a externej formy prvého štúdia na vysokej škole v Slovenskej republike alebo na vysokej škole v zahraničí, ktorý má trvalý pobyt v Slovenskej republike alebo študent, ktorý študuje na vysokej škole v Slovenskej republike v postavení zahraničného Slováka. Za prvé štúdium na vysokej škole sa považuje i ďalšie štúdium absolventa bakalárskeho štúdia, ak pokračuje dennou alebo externou  formou v magisterskom štúdiu alebo inžinierskom štúdiu. Žiadateľ si v danom akademickom roku  môže požiadať o pôžičku až do výšky 1 328 € v členení na  332 €, 664 € , 996 €  a 1 328 €. Najdlhšia lehota splatnosti pôžičky je 10 rokov od uzavretia zmluvy o pôžičke. Do lehoty splatnosti pôžičky sa nezapočítava čas štúdia a zákonný odklad splátok.  

 





Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Najvýhodnejšie bežné účty podľa Peniaze.sk

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

17. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká slovenská banka má novú aplikáciu, zatiaľ len pre pozvaných klientov

VÚB banka už spustila svoju novú verziu aplikácie pre mobilné bankovníctvo. Zatiaľ je dostupná len pre vybraných klientov, ktorí ju testujú. Tí však nie sú nadšení, aplikácii dávajú... celý článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

16. 4. 2024 | Marek Mittaš, PR článok

Využívate bankový účet naplno? Tu sú skryté možnosti

Bankový účet je bežnou súčasťou života každého z nás, na Slovensku ho používa takmer každý dospelý. Avšak nie vždy využíva všetky možnosti, ktoré mu účet ponúka. Prípadne naopak, platí... celý článok

Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

10. 4. 2024 | Redakcia

 Aktualizovali sme rebríčky sporiacich účtov a termínovaných vkladov

Prvé tri miesta v rebríčku sporiacich účtov obsadili Fio banka, Prima banka a 365. bank. Pri termínovaných účtoch sa v rebríčku umiestnili Privatbanka, Fio banka a Prima banka. Toto... celý článok

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

21. 12. 2023 | Marek Mittaš

Poslali ste peniaze na nesprávny účet, zmizli vám z karty, alebo vás okradli podvodníci? Čo robiť?

Online služby zjednodušili množstvo procesov, vrátane platieb a nakupovania. Bohužiaľ, kvôli nim vznikli aj mnohé problémy a komplikácie, s ktorými sa môže stretnúť každý z nás. Medzi... celý článok