Benzín by mohol zdražieť až o 40 centov, je za tým nová daň

Redakcia | rubrika: Článok | 18. 5. 2024
Od roku 2027 čaká členské štáty EÚ nový systém ETS2 na stanovovanie cien uhlíka, ktorý má za cieľ znížiť emisie z dopravy a vykurovania. Tento systém môže zvýšiť ceny benzínu až o 40 centov za liter, čo je výrazne viac ako pôvodne plánovaných 10 centov.
Benzín by mohol zdražieť až o 40 centov, je za tým nová daň

Zdroj: Archív Canva

Daň z uhlíka, ktorú budú musieť domácnosti platiť za vypúšťanie emisií od roku 2027, môže zvýšiť cenu benzínu až o 40 centov za liter. Tento nárast je dôsledkom pomalého vyraďovania fosílnych palív v sektore bývania a dopravy. Upozorňuje na to Denník N

Na novú daň doplatia domácnosti

Od roku 2027 čaká členské štáty EÚ nový systém ETS2 na stanovovanie cien uhlíka, ktorý má za cieľ znížiť emisie z dopravy a vykurovania. Tento systém má povzbudiť ľudí a firmy k využívaniu menej fosílnych palív. Odhaduje sa, že rozšírenie ETS2 na sektor dopravy môže zvýšiť ceny benzínu až o 40 centov za liter.

Pôvodný plán predpokladal nárast iba o 10 centov, avšak neúspechy v dekarbonizácii dopravy a vykurovania môžu viesť k vyššiemu dopytu po emisných kvótach a následnému zdraženiu uhlíka. Pomalé zavádzanie opatrení v sektore dopravy a bývania však spôsobí výraznejší nárast. Systém ETS2 má udržať ceny uhlíka pod 45 eur za tonu, no neúspechy v znižovaní emisií môžu viesť k výraznému zdraženiu.

Zákonodarcovia sľubovali, že ceny uhlíka zostanú pod 45 eurami za tonu, čo by znamenalo maximálne 10 centov za liter benzínu. Avšak kvôli pomalému zavádzaniu klimatických opatrení, najmä v sektore dopravy a bývania, sa očakáva, že náklady na emisné kvóty výrazne vzrastú. Dopyt po emisných kvótach bude tlačiť ceny nahor, čo sa prejaví vyššími nákladmi na benzín a naftu.

Sociálny klimatický fond nemusí stačiť

Sociálne následky mal zmierniť Sociálny klimatický fond, ktorý bude dostupný od roku 2026. Fond má pomôcť zraniteľným domácnostiam cez dotácie na zateplenie alebo podporu elektromobility. Zelení aktivisti však varujú, že fond nebude dostatočný na kompenzáciu zvýšených nákladov, najmä ak ceny uhlíka porastú nad očakávania.

Ak cena uhlíka prekročí 45 eur za tonu, môže sa otvoriť otázka reformy systému ETS2. Ak však Brusel nenájde politicky priechodné riešenie, systém môže stratiť svoju účinnosť ako nástroj na znižovanie emisií. Vedci varujú, že ak sa situácia nezmení, Európa bude čeliť oveľa vyšším nákladom za následky klimatickej krízy.

Nárast cien benzínu je dôsledkom pomalého pokroku v dekarbonizácii a závislosti na fosílnych palivách. Ak sa nepodarí efektívne implementovať klimatické opatrenia, domácnosti budú čeliť výraznému zvýšeniu nákladov na palivá a vykurovanie.

 

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slováci holdujúci zlozvyku si poriadne priplatia. Vláda schválila vysoké spotrebné dane

22. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Slováci holdujúci zlozvyku si poriadne priplatia. Vláda schválila vysoké spotrebné dane

Spotrebná daň z tabakových výrobkov na Slovensku sa od budúceho roka rozšíri aj na náplne do elektronických cigariet, nikotínové vrecúška a ďalšie nikotínové výrobky. Vláda schválila... celý článok

Vláda schválila novú „daň z cukru“. Za nápoje si poriadne priplatíme

22. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Vláda schválila novú „daň z cukru“. Za nápoje si poriadne priplatíme

Vláda na dnešnom rokovaní schválila daň zo sladených nealkoholických nápojov, ktorá zasiahne širokú škálu obľúbených nápojov vrátane sladených limonád, sirupov či instantných nápojov... celý článok

Dobré správy pre športovcov: „Daň z cukru“ nezasiahne proteíny

13. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Dobré správy pre športovcov: „Daň z cukru“ nezasiahne proteíny

Nová spotrebná daň na sladené nápoje by sa nemala týkať niektorých doplnkov výživy, rastlinných mliek a liečiv.

Najobľúbenejší fitness doplnok čaká radikálne zdraženie. Môže za to chystaná „daň z cukru“

2. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Najobľúbenejší fitness doplnok čaká radikálne zdraženie. Môže za to chystaná „daň z cukru“

Takzvaná daň z cukru nezasiahne len colové nápoje či napríklad instantné kakaové nápoje. Predraží aj proteínové prášky, ktoré sú sladené umelými sladidlami. Podľa Branislava Gröhlinga... celý článok

Ako sa vyhnúť úroku z omeškania? Peniaze z predaja nehnuteľnosti priznajte do konca februára

23. 12. 2021 | Redakcia

Ako sa vyhnúť úroku z omeškania? Peniaze z predaja nehnuteľnosti priznajte do konca februára

Fyzické osoby, ktoré nemajú oprávnenie na podnikanie, majú do konca februára 2022 čas na to, aby podali riadne alebo dodatočné daňové priznanie za obdobie kalendárnych rokov 2016 až... celý článok