Bývate v paneláku a šetríte na kúrení? Zaplatíte aj za teplo od susedov

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 19. 12. 2023
Teplo je pre niektorých majiteľov bytov každú zimu veľkým problémom. Ak kúria viac, aby sa v interiéri cítili počas zimy príjemne, často vykurujú aj byty tých, ktorí kúria menej. Vo výsledku tak za energie doplácajú oveľa viac, než by mali. Tohtoročná vykurovacia sezóna však bude odlišná. Do platnosti totiž prišiel nový systém výpočtu cien tepla v bytových domoch.
Bývate v paneláku a šetríte na kúrení? Zaplatíte aj za teplo od susedov

Zdroj: Shutterstock

Spravodlivejší výpočet platí už od začiatku roka

Nový systém výpočtu tepla je spravodlivejší najmä pre domácnosti s vyššou spotrebou, prípadne pre vlastníkov rohových alebo krajných bytov, ktorí nedobrovoľne vykurujú aj vedľajšie byty, kde sa kúri na minimum. V praxi to znamená, že tieto domácnosti by už nemali platiť za teplo ostatným bytom, čo v minulosti zbytočne navyšovalo ich účty.

Spravodlivejší systém určený na výpočet tepla však nie je taký nový, ako sa zdá. Do platnosti vstúpil už začiatkom tohto roka. Posledné dni sa o ňom hovorí viac najmä z dôvodu, že náklady na teplo za rok 2023 budú známe začiatkom roka 2024. Vtedy domácnosti dostanú do rúk ročné zúčtovanie.

O zmenách vo vyúčtovaní a nových cenách niektoré domácnosti už vedia. Niektoré správcovské spoločnosti už použili nový vzorec na prepočet súm. Mnohé z nich to však neurobili. Vlastníci bytov budú preto veľmi nepríjemne prekvapení, keď zistia, o koľko viac budú musieť platiť.

Starý systém nebol spravodlivý

Dlhé roky platil jednoduchý spôsob výpočtu, ktorý nebral do úvahy žiadne metriky alebo podrobnosti. Fungoval tak, že spotrebované teplo sa rozpočítalo medzi byty rovným dielom. Domácnosť, ktorá šetrila, tak platila rovnako ako niekto, kto svoj byt prekuroval. Okrem toho, že bol tento systém nespravodlivý, vlastníkov bytov ani nemotivoval k tomu, aby šetrili. Práve preto sa po určitom čase zmenil.

Systém, ktorý ho nasledoval, fungoval do konca minulého roka. Náklady sa v ňom rozpočítavali cez základnú a spotrebnú zložku. Obe boli charakteristické určitými vlastnosťami:

  • Základná zložka – do konca roka 2022 tvorila 60 % z celkových nákladov na vykurovanie. Vlastník bytu ju nevie ovplyvniť. Jej súčasťou sú náklady za spotrebované teplo, ktoré sa rozpočítavajú na meter štvorcový.
  • Spotrebná zložka – tvorila 40 % z celkových nákladov na vykurovanie. Vlastník bytu ju vie ovplyvniť. Urobiť tak môže tým, že počas vykurovacej sezóny reguluje teplotu v domácnosti. Súčasťou spotrebnej zložky sú náklady za spotrebované teplo, ktoré sa počítajú z meračov umiestnených na radiátoroch.

Podiel, ktorým zložky ovplyvňujú náklady na spotrebované teplo, čiže 60 % a 40 %, sú uvedené vo vyhláške. V nej sa následne nachádza ešte veta „ak sa vlastníci bytov a nebytových priestorov nedohodnú inak.” Ide o kľúčový dodatok, ktorý sa často zneužíval. Niektoré bytové domy mali základnú zložku nastavenú aj pod 40 %, čo vo výsledku znamenalo, že keď niektorý vlastník bytu šetril, jeho domácnosť vykurovali susedia.

Nový systém zaistí rovnomernejší výpočet

Výpočet tepla v bytových domoch je komplikovaný. Stav, pri ktorom bude spokojný úplne každý, sa nedá dosiahnuť, ale dá sa k nemu priblížiť. A práve nový systém výpočtu by mal v tom pomôcť.

Nový systém priniesol viaceré novinky, no zároveň si ponechal niektoré parametre z toho predchádzajúceho. Jedným z nich je rozdelenie na základnú a spotrebnú zložku. Novinkou je však to, že výška základnej zložky bude mať hodnotu minimálne 30 %.

Súčasťou výpočtu bude aj kontrolný mechanizmus. Ten bude slúžiť na riešenie nerovnomerných nákladov v bytových domoch, čím sa predíde nespravodlivým situáciám, ktoré nastávali doteraz.

Nakoniec netreba zabúdať ani na úpravu pre priestory s vlastným vykurovaním, napríklad plynovým kotlom. Pre tie sa dodávka tepla rozdelí na dve základné zložky, čiže základnú a spotrebnú. Základná zložka sa pritom rozpočíta aj na priestory s individuálnym vykurovaním.

Novinka poteší najmä domácnosti, ktoré vykurovali okolité byty

Nový spôsob výpočtu poteší najmä domácnosti, ktorých teplo prestupovalo do okolitých nevykurovaných bytov, prípadne do bytov, kde vlastníci zámerne vykurovali menej. Potvrdzuje to aj Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA).

SIEA vypočítala, že byt s vypnutým vykurovaním, ktorý je obklopený bytmi, kde sa vykuruje na požadovanú teplotu, spotrebuje teplo vo výške 70 % nákladov na teplo v porovnaní s vykurovaným bytom.

Podľa SIEA by vďaka prestupu tepla z ostatných vykurovaných bytov v nevykurovanom byte teplota neklesla pod 15 až 18 °C. Jeho majitelia by tak, v prípade, že v ňom nebývajú, nemuseli vôbec kúriť, prípadne len minimálne.

Príklad s nákladmi na teplo pre vykurovaný a nevykurovaný byt uvádzame nižšie v tabuľke:

Popis

Hodnota

Vysvetlenie

Vykurovaný byt

Priemerná vonkajšia teplota vo vykurovacom období

5 °C

Z priemernej vonkajšej teploty vo vykurovacom období, napríklad 5 °C, sa vykuruje byt na požadovanú teplotu, približne 21 °C, čo predstavuje rozdiel 16 °C. Spotrebuje sa pritom 100 % nákladov na vykurovanie. Z tohto pomeru je zrejmé, že na zvýšenie teploty o 1°C sa musí vynaložiť 6,25 % nákladov na vykurovanie.

Požadovaná teplota, na ktorú sa byt vykuruje

21 °C

Rozdiel medzi priemernou vonkajšou teplotou a požadovanou teplotou v byte

16 °C

Podiel na nákladoch na vykurovanie

100 %

Nevykurovaný byt

Priemerná teplota v nevykurovanom byte

16 °C

Uvedená teplota sa dosiahne najmä vplyvom prestupu tepla stenami susedných vykurovaných bytov. 

Ak je priemerná vonkajšia teplota 5 °C, prestup tepla medzi bytmi zabezpečí zvýšenie teploty v byte o 11 °C, čo predstavuje (11 x 6,25 %) 68,75 % nákladov, ktoré by sa mali uhradiť.

Rozdiel medzi priemernou vonkajšou teplotou a priemernou teplotou v nevykurovanom byte

11 °C

Podiel na nákladoch na vykurovanie oproti porovnateľnému bytu, v ktorom sa vykuruje na požadovanú teplotu 21 °C

68,75 %

zdroj tabuľky: SEIA.sk

Anketa

Púšťate si v zime radiátory?

Test osobnosti

Na akú profesiu sa hodíte?

  • Priradíme vás k jednému z 16 osobnostných typov
  • Detailne popíšeme váš typ osobnosti
  • Vybereme povolania, pre ktoré sa hodíte

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

29. 4. 2024 | Barbora Magočová

Rozvodom to nekončí: 5 vecí, ktoré treba riešiť s ex a ich finančné dopady

Dobré vzťahy po rozvode sú na nezaplatenie. Svoje by o tom určite vedeli povedať všetci, ktorí sa musia s expartnerom „handrkovať“ o každej možnej záležitosti ohľadom detí či spoločného... celý článok

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

21. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

Éra lacných leteniek za 5 eur sa skončila a inflácia nám povysávala peňaženky. Napriek tomu máme chuť ísť k moru. Peniaze.sk pre vás vybrali destinácie, ktoré sú vhodné aj pre ľudí,... celý článok