Nedostatok čipov pretrváva: Svitá pre autobazáre?

Redakcia | rubrika: Článok | 2. 5. 2022
Za poslednú dobu čelil automobilový priemysel rôznym obmedzeniam, ktoré po celom svete vážne brzdili výrobu vozidiel. Snáď jeden z najväčších dopadov na túto sféru je pretrvávajúci nedostatok čipov, ovplyvňujúci globálny vývoj áut. Ako sa v súčasnosti dostať k čipovaným autám? Odpoveďou môže byť aj návšteva autobazárov.
Nedostatok čipov pretrváva: Svitá pre autobazáre?

Zdroj: Shutterstock

V čom spočíva čipovanie áut?

Pri takzvanom čipovom tuningu ide o prestavenie továrenských nastavení riadiacej jednotky motora. Takáto úprava softvéru so sebou prináša niekoľko výhod, napríklad v podobe lepšieho výkonu motora (predbiehanie, potreba náhleho zrýchlenia podobne). Pri zošliapnutí pedála dochádza k rýchlejšiemu rozbehnutiu auta, pretože krútiaci moment nastúpi oveľa skôr. Aj pri takomto type vylepšenia sa stále dbá na bezpečnosť a preto aj čipovanie nevplýva negatívne na funkciu motora a jeho emisné normy sú stále podľa predpisov.

Zvýšenie výkonu prostredníctvom čipového tuningu je individuálna záležitosť. Na základe výpočtov a meraní sa dá presne určiť, do akej miery sa dá vozidlo upraviť. Aj z tohto dôvodu čipovanie prebieha len pod rukami profesionálov. V opačnom prípade sa zvyšuje riziko poškodenia motora a prekročenie daných emisných čísel. Keďže však nejde zásah mechanický ale programový, nemusíte sa obávať, že by nastavenie nešlo vrátiť naspäť. Pokiaľ ide o spotrebu paliva počas jazdy, len správny spôsob riadenia alebo príslušné tuningové doplnky sú zárukou ideálnej, poprípade nižšej spotreby.

Čo spôsobilo nedostatok čipov?

Za bežných okolností sú zamestnanci automobilového sektoru zvyknutí plánovať veci roky dopredu a premýšľať nad detailmi, aby splnili bezpečnostné normy ako aj potreby zákazníkov. Pokiaľ by výrobu narušila akákoľvek komplikácia čo i len na niekoľko týždňov, (napríklad prírodná katastrofa, politická nestabilita a iné) hrozí odstavenie celého výrobného procesu. Na akútnom nedostatku čipov mala v tomto prípade zásluhu nedávna pandémia. Veľkí aj malí výrobcovia automobilov sú tak stále postihnutý deficitom polovodičov a drobných súčiastok, ktoré sú dnes nevyhnutné.

Od pokročilých asistenčných funkcií pre vodiča cez informačno-zábavné systémy až po vyhrievané volanty - všetko je poháňané nejakým počítačovým čipom. Takáto modernizácia sa bude v budúcnosti zrýchľovať a navyšovať na počte a aj preto je čipovanie nepostrádateľné. Na začiatku pandémie automobilky znížili objednávky čipov, pretože očakávali veľká pokles predaja. Teraz, keď sa predaj vozidiel opäť rozbehol, výrobcovia polovodičov nemôžu uspokojiť verejný dopyt, pretože ich kapacity sú už vyčerpané. Aké riešenia sa tak ponúkajú pre bežných zákazníkov, ktorí v súčasnosti hľadajú automobily, obsahujúce čipový tuning?

Autobazáre ako jedno z dostupných riešení

Aj keď nedostatok čipov stále sužuje automobilový priemysel, záujemcov o vozidlá to nemusí výrazne ovplyvniť. Pod pojmom autobazár si síce niektorí ľudia môžu predstaviť staré modely áut s veľkým počtom najazdených kilometrov, avšak realita je iná. Je zrejmé, že na bazároch nájdete aj spomenuté staršie verzie, no na svoje si prídu aj osoby, túžiace po nových vozidlách. Je nová Toyota Yaris Cross, Citroen C5 alebo BMW iX  vo Vašom hľadáčiku? Solídny autobazár ich ponúka ako takmer nejazdené, za lepšiu cenu a samozrejme s čipom. Na internete nájdete rôznorodé verzie vozidiel, častokrát zoradené v prehľadných kategóriách (značka, rok výroby, model a ďalšie). V konečnom dôsledku môžeme tvrdiť, že zaobstaranie automobilu čipovým tuningom nie je náročné, aj napriek stále pretrvávajúcom nedostatku polovodičov.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

automobil, automobilka

Toto ste už čítali?

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Obľúbená pochúťka Slovákov tento rok zdražie o desiatky percent

Cena čokolády v obchodoch sa za posledný rok zvýšila už približne o 15 percent. Výraznejší nárast však ešte len príde, zhodujú sa analytici a maloobchodníci. Dôvodom je prudký nárast... celý článok

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

23. 4. 2024 | Barbora Magočová

Výskyt rizikových tovarov v EÚ narastá: na toto treba dať pozor!

Monitoring nebezpečných výrobkov v európskych krajinách priniesol znepokojujúce zistenia. Počet varovaní ohľadom rizikových produktov určených pre spotrebiteľov markantne narástol.... celý článok

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

22. 4. 2024 | Pavla Adamcová

10 trikov obchodníkov, ktorými nás lákajú míňať viac peňazí

Predajcovia chcú, aby ste u nich nakúpili čo najviac a vrátili sa. Pozrite si najčastejšie taktiky, ktoré na to používajú.

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

21. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Na predražené Chorvátsko zabudnite. Toto sú najlacnejšie dovolenky pri mori na rok 2024

Éra lacných leteniek za 5 eur sa skončila a inflácia nám povysávala peňaženky. Napriek tomu máme chuť ísť k moru. Peniaze.sk pre vás vybrali destinácie, ktoré sú vhodné aj pre ľudí,... celý článok

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zdražejú nápoje aj o 40 %. Štát ukázal ceny po novej „dani z cukru“ (Prehľad)

Návrh zákona o „dani z cukru“ je už v pripomienkovom konaní. Ministerstvo financií ukázalo, ako chce zdaňovať sladené nápoje a dokonca vypočítalo, koľko by sme za ne mali platiť po... celý článok