Vienna Insurance Group predstavila výsledky za rok 2018 v oblasti poistného a zisku

Tlačová správa | rubrika: Článok | 22. 3. 2019
VIG v predbežných výsledkoch avizovala stúpnutie celkového objemu poistného, zvýšený zisk či realizáciu viac ako 150 projektov digitalizácie.
Vienna Insurance Group predstavila výsledky za rok 2018 v oblasti poistného a zisku

Zdroj: Shutterstock

Hospodársky rok 2018 bol pre VIG podľa predbežných údajov mimoriadne úspešný. Prof. Elisabeth Stadler, generálna riaditeľka VIG: "Predbežnými výsledkami za rok 2018 výrazne prekonávame naše prognózy vo všetkých dôležitých ukazovateľoch. Vnímam to ako opätovné konzekventné potvrdenie ambície byť stabilným a spoľahlivým partnerom."

Významný nárast poistného

Predpísané koncernové poistné za rok 2018 dosiahlo 9 657,3 mil. eur. To predstavuje nárast poistného o + 2,9 percenta oproti porovnávaciemu obdobiu predchádzajúceho roka. S výnimkou jednorázovo plateného životného poistenia bol vo všetkých odvetviach opäť zaznamenaný jasný rast.

Medzi mimoriadne úspešné segmenty v oblasti poistného v roku 2018 patrí Česká republika so zvýšeným poistným vo výške 81 mil. eur a päťpercentným nárastom poistného, ako aj Pobaltie s približne 48 mil. eur, a teda nárastom poistného vo výške 15 percent.

63 percent portfólia pripadá na oblasť neživotného poistenia (vrátane zdravotného poistenia) a zostávajúcich 37 percent na životné poistenie. To znamená, že jednoznačne dominuje životné poistenie, čo platí najmä pre región strednej a východnej Európy.

VIG vidí veľký potenciál aj v zdravotnom poistení, jeho podiel na celkovom objeme poistného vo výške cca šesť percent je síce nízky, prejavuje však veľmi sľubný vývoj. V oblasti životného poistenia je cieľom mierny nárast bežne plateného poistného.

Vienna Insurance Group predstavila výsledky za rok 2018 (predbežné údaje)

Zdroj: VIG/APA-Fotoservice

Zisk (pred zdanením) stúpol o približne 10 %

Zisk (pred zdanením) vo výške 485,4 mil. eur sa oproti predchádzajúcemu roku podarilo zvýšiť o cca + 10 percent. Nárast zisku vyplýva predovšetkým zo zlepšenia ukazovateľa combined ratio a dobrého vývoja finančného výsledku.

Zisk výrazne stúpol predovšetkým v segmentoch Pobaltie, Bulharsko, Česká republika a Maďarsko. Výsledok po zdanení a odpočítaní menšinových podielov predstavuje 268,9 mil. eur. Dôvodom poklesu o 9,6 percenta je v prvom rade zvýšená daňová povinnosť na základe jednorazových efektov.

Combined ratio a ukazovateľ solventnosti

Ukazovateľ combined ratio bol v roku 2018 znížený o 0,7 percentuálnych bodov a dosiahol vynikajúcu úroveň 96,0 percenta. Pozitívny vplyv na zníženie mala dôsledná realizácia opatrení v rámci programu "Agenda 2020" ako aj absencia väčších živelných pohrôm.

Ukazovateľ solventnosti dosiahol k 31. decembru 2018 239 percent, čo predstavuje aj naďalej veľmi dobrú medzinárodnú úroveň. Finančný výsledok sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšil o + 12,2 percenta, čo súvisí najmä s výnosmi z nehnuteľností vrátane verejnoprospešných spoločností.

Náklady na poistné udalosti

Náklady na poistné udalosti koncernu po odpočítaní podielu zaistenia v roku 2018 predstavovali približne 6,9 mld. eur a dosiahli tak približne úroveň predchádzajúceho roka vo výške 6,8 mld. eur (+ 1,1 percenta).

150 aktuálnych projektov digitalizácie

"Cielene pracujeme na našej digitálnej agilite a realizujeme kľúčové kroky v Agende 2020 aby sme boli pripravení na požiadavky pozajtrajška. Momentálne prebieha v skupine viac ako 150 projektov digitalizácie rôzneho rozsahu, pričom väčšina z nich má byť dokončená už v priebehu ďalších dvoch rokov. Do digitalizácie investujeme priemerne 50 mil. eur ročne, čo v rámci Agendy 2020 predstavuje 200 mil. eur," zdôrazňuje Prof. Stadler.

Tlačová správa

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok