Životné verzus zdravotné poistenie. Aké sú v tom rozdiely?

Ľubica Florková | rubrika: Článok | 8. 11. 2016
Natískajú sa vám otázky, či musíte platiťúrazové poistenie, keď už platíme zdravotné? Aký je v tom rozdiel? Dostanete nejaké peniaze zo zdravotnej poisťovne?
Životné verzus zdravotné poistenie. Aké sú v tom rozdiely?

Zdroj: Shutterstock

Životné poistenie a zdravotné poistenie vyzerajú na prvý pohľad veľmi podobne. Pri bližšom pohľade je v tom zásadný rozdiel.  A tých rozdielov je viac. Azda jediné, čo majú spoločné je, že sa týkajú mojej osoby, a platím ich ja.

Zdravotné poistenie: poistenie pre všetkých a všetkým 

Na Slovensku momentálne existuje solidárny systém zdravotnej starostlivosti.  Je to verejné zdravotné poistenie. 

Znamená to, že každý bez ohľadu na výšku svojho  príjmu, má zabezpečenú zdravotnú starostlivosť. Toto verejné zdravotné poistenie si každý platí sám, alebo to platí jeho zamestnávateľ, prípadne za svojich poistencov to odvádza štát ( napr. rodič na materskej dovolenke, nezamestnaný a i.)

Výška poistného sa vypočítava z vášho príjmu a platí sa mesačne. Tieto peniaze sú určené na vašu zdravotnú starostlivosť, nie na vyplatenie vašej PN-ky. Tú vám vypláca Sociálna poisťovňa (momentálne je to 50% z vašej výplaty).

Teda z tohto poistenia peniaze nejdú vám. Výhodou je, že pokiaľ máte poistenie  uhradené, poskytuje sa vám zdravotná starostlivosť bez ohľadu na vašu diagnózu a dĺžku liečenia, či potrebné lieky.

Ale ak nemáte uhradené zdravotné poistné, doktor vám nemôže vypísať lieky, a pri vážnych ochoreniach vám poskytnú len tú najnutnejšiu starostlivosť, najnutnejšie operácie.

Presná špecifikácia zdravotného poistenia je definovaná v Zákone o zdravotnom poistení (Zákon č. 577/2004 Z. z. o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia a o úhradách za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v znení neskorších predpisov)

Životné poistenie: moje poistenie pre mňa

Životné poistenie má podobné prvky ako zdravotné poistenie. Je to individuálne zdravotné poistenie. Platí si ho každý sám podľa svojho uváženia a podľa svojej potreby. Ide tu o komerčné pripoistenie, rôzne doplnkové a iné zmluvné poistenia.

To, čo je výhodou pri tomto poistení, že v prípade choroby, idú peniaze platiteľovi, teda vám. Nie tým, čo sa liečia. Nemusíte dokladovať, ako použijete vyplatenú sumu. Či už na následnú liečbu, ktorá  môže pomôcť znížiť trvalé následky po úraze, alebo na drahšiu liečbu, ktorú poisťovňa nehradí. Napríklad pri určitom type rakoviny si môže klient zaplatiť aj protónovú liečbu v zahraničí, čo mu v konečnom dôsledku môže zachrániť život.

Toto poistenie nie je povinné, a je obmedzené. To znamená, že si každý sám nastavujete vyplácané sumy, nie sú ovplyvnené diagnózou. 

Opäť uvediem príklad na rakovine. Ak si nastavíte, že pri diagnóze "rakovina" chcete dostať sumu 3 500,-EUR, tak aj keď by protónová liečba stála viac, od poisťovne dostanete spomínaných 3 500,-EUR. Zvyšok si musíte doplatiť z vlastného vrecka. 

V rámci verejného zdravotného poistenia však máte nárok na liečenie rakoviny podľa aktuálnych podmienok verejného zdravotníctva, teda na onkológii. Neobmedzene a koľkokrát to budete potrebovať. Ale takáto liečba je zväčša zdĺhavejšia a nemusí byť až taká účinná.

Pri úraze si takto môžete dovoliť rehabilitačné alebo aj kúpeľné liečby, na ktoré by ste pri zdravotnom poistení museli dlho čakať, a niekedy sa môže stať, že následky sa tak stanú nezvratné.

Takisto to môže byť aj pri  inej chorobe, či diagnostikovaní diabetes alebo transplantácii... 

Pri individuálnej poistke si môžete nastaviť, koľko peňazí vám bude vyplatené pri chorobe a úraze, ale aj si môžete si nastaviť platenie PN-ky, čo je veľkou výhodou, v niektorých prípadoch až záchranou. Pretože, keď ste chorí, tak nie ste schopní peniaze do domácnosti „doniesť“ ale ich aj míňate viac. Zo zdravotnej poisťovne peniaze nedostanete, no zo  svojej poistky áno.

Netreba podceniť výber poisťovne, aby ste nakoniec dostali to, čo ste mali sľúbené tak, ako ste to pochopili.  Aby ste sa potom nemuseli spoliehať na pomoc ostatných a nezaťažovali svojich najbližších.

Ľubica Florková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

21. 2. 2024 | Redakcia

Poznáme najlepšie finančné produkty za rok 2023

V spolupráci s portálom Finparáda, ktorý sa špecializuje na hodnotenie finančných produktov, vám prinášame výsledky 2. ročníka súťaže Finparáda - Finančný produkt roka 2023.

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

7. 2. 2024 | Redakcia

Zanalyzovali sme ponuku rizikového poistenia a postavili rebriček najlepších ponúk

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepšieho rizikového poistenia na trhu. Jednotkou je poistenie od poisťovne Uniqa, druhé miesto patrí Generali Poisťovni a rebríček uzatvára... celý článok

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

20. 12. 2023 | Barbora Magočová

Mali ste nehodu? V akej výške vám poisťovňa uhradí nájom náhradného vozidla?

Dopravné nehody so sebou neprinášajú len nepríjemnosť v podobe poškodenia vozidla. Problémom býva aj to, že ho (minimálne určitú dobu) nemôžete používať. Bez pojazdného auta ale mnoho... celý článok

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

12. 12. 2023 | Marek Mittaš

Simplea v roku 2024 chystá novinky. Klienti získajú aj fintech bankovú a poradenskú aplikáciu

Finančno-poradenská spoločnosť Simplea má aktuálne 150 certifikovaných finančných sprostredkovateľov a 18 pobočiek. Na ďalší rok chystá dynamický rast. Posilní ju spoločnosť Swell... celý článok

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

14. 11. 2023 | Barbora Magočová

Nesúhlasíte s rozhodnutím Sociálnej poisťovne? Ako sa proti nemu môžete brániť?

Rozhodnutia Sociálnej poisťovne vás môžu výrazne ovplyvniť prakticky vo všetkých obdobiach vášho života. Zďaleka sa netýkajú len starobných či invalidných dôchodkov; dopad na rodinné... celý článok