Najväčší hráči v slovenskom biznise: Najbohatšie firmy založené Slovákmi

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 14. 6. 2022
Aj Slováci dokážu budovať firmy, ktoré sa vďaka dobrému nápadu a usilovnej práci vypracujú na spoločnosti s miliónovým ročným obratom. Neveríte? V tomto článku nájdete predstavenie 7 firiem založených na Slovensku. Vďaka úspechu na domácom trhu alebo expanzii do zahraničia sa ich tržby dnes pohybujú v desiatkach až stovkách miliónov eur.
Najväčší hráči v slovenskom biznise: Najbohatšie firmy založené Slovákmi

Zdroj: Shutterstock

UNIPHARMA

  • ročné výnosy (2020): viac ako 516 miliónov €,
  • ročný profit (2020): viac ako 1,2 miliónov €.

Lekárne, či už verejné, alebo nemocničné, by nemohli plnohodnotne fungovať, ak by nemali spoľahlivý systém distribúcie liekov. Práve s cieľom zásobovania slovenských lekární založil v roku 1992 lekárnik RNDr. Tomislav Jurik, CSc. distribučnú spoločnosť UNIPHARMA.

Z prenajatých priestorov v obci Koš neďaleko Prievidze sa spoločnosť dostala na pozíciu jednej z najväčších distribučných firiem na slovenskom trhu s liekmi. Tri moderné strediská v Bratislave, Bojniciach a Prešove sa starajú o zabezpečovanie tovaru pre lekárne, a teda aj zdravie občanov Slovenska.

HB Reavis

  • ročné výnosy (2021): viac ako 388 miliónov €,
  • ročný profit (2021): viac ako 83 miliónov €.

Jednou z najúspešnejších developerských firiem so slovenským pôvodom je HB Reavis. Patrí podnikateľovi Ivanovi Chrenkovi, ktorý ju v roku 1993 založil a ako prvý Slovák sa stal miliardárom.

HB Reavis sa zameriava najmä na budovy s kancelárskymi priestormi. Okrem Slovenska pôsobí v Česku, Poľsku, Maďarsku, Nemecku, Veľkej Británii a Turecku. Aktuálne je najznámejším projektom HB Reavis na území Slovenska nová autobusová stanica Nivy v Bratislave.

Tatra Banka

  • ročné výnosy (2021): viac ako 488 miliónov €,
  • ročný profit (2021): viac ako 150 miliónov €.

Tatra Banka je prvá komerčná banka, ktorá bola založená na Slovensku. Od roku 2015 je na poste jej generálneho riaditeľa Michal Liday – matematik a manažér. Na konte má od založenia v roku 1990 už 130 ocenení od 30 vyhlasovateľov.

Úspech tejto spoločnosti spočíva najmä v neustálej snahe o vývoj, aby mali klienti prístup k službám najvyššej úrovne. Aj preto dokázala Tatra Banka ako prvá na Slovensku implementovať inovácie z oblasti digitálnych podpisov, hlasovej či tvárovej biometrie alebo online bankovníctva v smart zariadeniach.

ESET

  • ročné výnosy (2020): viac ako 548 miliónov €,
  • ročný profit (2020): viac ako 78 miliónov €.

S prudkým vývojom výpočtovej techniky a nárastom popularity počítačov v 90. rokoch sa na trhu objavila diera v oblasti digitálnej bezpečnosti. Tejto príležitosti sa chytila trojica Slovákov – Miroslav Trnka, Peter Paško a Rudolf Hrubý – ktorí v roku 1992 založili spoločnosť ESET.

Dnes ide o medzinárodnú firmu so zastúpením vo viac než 180 krajinách s pobočkami v mestách, ako San Diego, Singapur, Tokio či Miláno. Aj napriek tomu, že zamestnáva cez 1600 ľudí z celého sveta a v roku 2011 došlo k veľkej výmene vo vedení, ESET so sídlom v bratislavskej Aupark Tower naďalej zostáva v rukách trojice Slovákov.

Plzeňský Prazdroj Slovensko

  • ročné výnosy (2020): viac ako 133 miliónov €,
  • ročný profit (2020): viac ako 8,5 miliónov €.

Na Slovensku rozhodne nie je núdza o milovníkov piva. Asi nikoho preto neprekvapí, že zlúčenie dvoch najväčších slovenských pivovarov Šariš a Topvar v roku 2007 vytvorilo ideálne základy pre úspešnú firmu. Ročné tržby prekračujúce 100 miliónov eur sú jednoznačným dôkazom využitia tejto príležitosti.

Pivovar sa dlhé roky zameriaval najmä na výrobu slovenských značiek piva, ako Šariš, Topvar a Smädný Mních. Kvôli rastúcej popularite českého typu piva Prazdroj (známe pod obchodným menom Pilsner Urquell) do výroby zaradili aj nápoj od našich západných susedov. To nakoniec viedlo k premenovaniu pivovaru z Topoľčian na Plzeňský Prazdroj Slovensko.

Tatravagónka

  • ročné výnosy (2020): viac ako 426 miliónov €,
  • ročný profit (2020): viac ako 29 miliónov €.

Ak si otvoríte rebríček najbohatších Slovákov a zameriate sa na spoločnosti, vďaka ktorým prišli k svojim majetkom, často natrafíte na firmu s názvom Tatravagónka. Jej história siaha až do roku 1904, kedy Andrej Haláth založil dielňu na výrobu vagónov v Poprade. Rozvoj podniku sa naplno rozbehol po získaní zákazky od ČSD v roku 1922.

V dnešnej dobe sa Tatravagónka môže pochváliť 9 špecializovanými výrobnými linkami. Každá z nich dokáže vyrobiť 100 nákladných vagónov mesačne. Okrem výroby sa Tatravagónka venuje aj popredajnej údržbe vagónov, či už ide o opravy, prestavby, alebo revízie.

Niké

  • ročné výnosy (2021): viac ako 734 miliónov €,
  • ročný profit (2021): viac ako 14 miliónov €.

Každý slovenský fanúšik, ktorý si zážitok zo športu rád okorení stávkovaním, určite pozná spoločnosť Niké. Táto stávková kancelária bola založená Ottom Bergerom v roku 1991. Dnes ju vedie spoločne so synom Romanom, vďaka čomu mohla byť spoločnosť Niké zaradená na prvú priečku v zozname najväčších slovenských rodinných podnikov od Forbes (2018).

Počet pobočiek Niké už prekonal hranicu 1000, čo z nej robí jednu z najväčších spoločností v oblasti slovenského stávkovania. Tipovať však môžete aj z pohodlia domova, keďže Niké sa snaží držať krok s vývojom moderných technológií. Stávkovanie cez internet bolo v Niké spustené už začiatkom roka 2006.

Nezabudnite si prečítať, aj kto vlastní reťazce pôsobiace na Slovensku

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

peniaze, podnikanie, Slováci

Toto ste už čítali?

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

Ak vás zamestnávateľ pošle na pracovnú cestu a využijete na to vlastné auto, máte nárok na vyššie cestovné náhrady. Prinášame prehľad toho, čo sa od 1. mája 2024 mení.

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok