BOZP pre jednoosobovu eseročku? Najbizarnejší návrh zákona je tu

Roland Regely | rubrika: Článok | 6. 7. 2018
Nový zákon sa má výrazne dotknúť aj jednoosobových spoločnosti s ručením obmedzeným, ktoré by podľa návrhu mohli po novom podliehať výkonu inšpekcie práce.
BOZP pre jednoosobovu eseročku? Najbizarnejší návrh zákona je tu

Zdroj: Shutterstock

Ministerstvo práce sa chystá predstaviť kontroverznú novelu zákona. Podľa nej by sa mali aj jednoosobové eseročky riadiť pravidlami ako klasickí zamestnávatelia vo veľkých firmách. Ministerstvo obhajuje novelu a tvrdí, že ide v prvom rade o zrovnoprávnenie živnostníkov. Odborníci však hovoria o byrokratickej šikane a rovnako to vnímajú aj obyčajní ľudia.

BOZP aj pre jednoosobovú eseročku

Novelou zákona sa rozširuje okruh osôb, ktorých pracoviská budú podliehať výkonu inšpekcie práce, o právnické osoby, ktoré nezamestnávajú žiadnu fyzickú osobu, a to v rozsahu dozoru nad dodržiavaním právnych predpisov a ostatných predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP). Na tento účel sa budú považovať za zamestnávateľa, informoval hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Je teda jedno, že ste len konateľom eseročky, budete sa musieť nechať vyškoliť podľa predpisov BOZP.

Návrh dostáva reálne kontúry

"Právnické osoby, ktoré nie sú zamestnávateľmi, zvyčajne spoločnosti s ručením obmedzeným, v reálnej praxi vykonávajú často rôzne činnosti prostredníctvom svojich štatutárnych zástupcov (konateľov), ktoré môžu byť a v praxi aj často reálne sú v rozpore s právnymi predpismi a s ostatnými predpismi na zaistenie BOZP," uviedol Stuška s tým, že z tohto dôvodu by inšpekcia práce určite mala mať dosah aj na uvedené právnické osoby, napr. správcov bytových domov, ak nie sú zamestnávateľmi, osoby zodpovedné za bezpečnosť strojov, priestorov, projektantov, stavebníkov, koordinátorov a pod.

Návrh novely je v súčasnosti ešte v procese, preto nie sú známe bližšie informácie. "Ministerstvo v súčasnosti tento návrh zákona finalizuje, a preto je ešte predčasné špecifikovať všetky pripravované zmeny. Vaše otázky Vám radi detailnejšie zodpovieme po predložení novely do medzirezortného pripomienkového konania v priebehu júla,"dodal.

Prečítajte si aj:

BOZP vo vlastnom byte?

Kto má malú eseročku, zvykne mať sídlo firmy, a teda aj kanceláriu, vo svojom byte. Zatiaľ nie je jasné, či ako majiteľ a zároveň konateľ eseročky bude musieť sám sebe zabezpečiť školenie o bezpečnosti pri práci, pracovnú zdravotnú službu, mať potvrdenie o lekárskej prehliadke a robiť pravidelné revízie elektronických prístrojov, ktoré má v byte.

„To je úplne scestné. Jediné, čo tým dosiahnu, je, že sa vytvorí obrovský priestor na pokuty a na zvyšovanie nákladov podnikateľov,“ hovorí odborníčka na účtovníctvo a dane Jaroslava Lukačovičová (Spolu), ktorá na návrh Richterových ľudí upozornila na svojom blogu.

Revízie rýchlovarnej kanvice či mikrovlnky?

Šéf asociácie malých podnikateľov Vladimír Sirotka si zatiaľ nevie predstaviť, čo bude štát chcieť od podnikateľa, ktorý vykonáva subdodávky vždy niekde inde a nemá stabilné pracovisko. Alebo ak má niekde sklad, ktorý občas využíva, či bude musieť robiť pravidelnú revíziu plynového kotla.

Prípadne ak má pracovisko vo svojom dome alebo byte, či si bude musieť vypracovať bezpečnostný projekt, ktorý bude riešiť požiarny plán a únikový východ. Možno bude musieť robiť pravidelné revízie mikrovlnky či varnej kanvice.

Kontroly by mali byť cielené a reálne

Podľa analytika INESS Radovana Ďuranu by mala byť každá kontrola cielená a zdôvodnená reálnou potrebou. "Predkladateľ tejto zmeny by mal vedieť povedať, čo sú merateľné príčiny návrhu, a aké škody by nastali, keby zmena v legislatíve nenastala. Resp., aký merateľný výsledok chce dosiahnuť zavedením tejto zmeny," uviedol s tým, že výsledkom by pravdepodobne bolo, že problém inšpektorov sa týka len vybraných sektorov.

Foto: Shutterstock.com

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chystajú sa veľké kontroly práce na živnosť, firmám hrozia státisícové pokuty

11. 5. 2024 | Barbora Magočová

Chystajú sa veľké kontroly práce na živnosť, firmám hrozia státisícové pokuty

Švarcsystém je na Slovensku nelegálny, no nie je ľahké ho odhaliť. To á však zmeniť súčasná vláda. Pripravuje sa veľký záťah na „zamestnaných“ živnostníkov. Pokuty hrozia nielen im,... celý článok

Milionár, ktorý skončil bez koruny: Pán Švarc, ktorý „vymyslel“ švarc systém

10. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionár, ktorý skončil bez koruny: Pán Švarc, ktorý „vymyslel“ švarc systém

Miroslav Švarc dodnes žije neďaleko Prahy, berie dôchodok smiešnej sume a býva v dome s priateľkou. Býval to však veľmi bohatý biznismen, po ktorom sa dodnes volá nelegálna, ale stále... celý článok

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

9. 5. 2024 | Redakcia

Uľaví sa podnikateľom, kryptoinvestori pocítia zmeny. Prezidentka podpísala nové zákony

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dve novely, ktoré sa týkajú podnikania a investícií. Novela pre podnikateľov odstráni administratívnu záťaž a byrokraciu. Zároveň sa menia pravidlá... celý článok

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

4. 5. 2024 | Redakcia

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

Projekt „Vyrobené na Slovensku“ predstavuje významnú platformu a podporu pre domáce výrobky a služby, s ambíciou propagovať ich aj za hranicami Slovenska. V našom rozhovore s Michalom... celý článok

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

3. 5. 2024 | Redakcia

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

V tichých kútoch východného Slovenska, kde kedysi stála iba stará stodola, dnes prekvitá nábytkárske umenie, ktoré v sebe nesie príbeh a dušu storočného dreva. Spoločnosť St.vol, ktorú... celý článok