Dôležité zmeny pre podnikateľov v roku 2014

Redakce | rubrika: Článok | 20. 2. 2014
Neustále meniace sa zákony podnikateľom na pohode nepridávajú. Aby ste na niečo nezabudli, prinášame vám zoznam dôležitých zmien pre podnikateľov v roku 2014.
Dôležité zmeny pre podnikateľov v roku 2014

Zdroj: Shutterstock

1. Daňová licencia

Zavedenie novej dane prinesie právnickým osobám nové podmienky. Daňovú licenciu budú platiť firmy vtedy, ak vypočítaná daň v daňovom priznaní bude nižšia ako je stanovená výška licencie. Daňovú licenciu zaplatia aj firmy, ktoré dosiahnu daňovú stratu. Ešte raz a jednoducho napísané - ak bude daň z príjmu nižšia ako stanovená výška licencie, zaplatí sa daňová licencia. Ak bude daň z príjmu vyššia ako stanovená výška licencie, zaplatí sa daň z príjmu, ktorá vyšla v daňovom priznaní.

Minimálna výška pre firmy je stanovená na základe *obratu. Firmy, ktoré dosiahnu obrat:

  • do 500 tis. €, je stanovená na 480 € (neplatitelia DPH) alebo 960 € (platitelia DPH),
  • nad 500 tis. € uhradia 2 880 €.

Od daňovej licencie budú oslobodené: nové firmy, spoločnosti v likvidácií a v konkurze, verejné obchodné spoločnosti, neziskové organizácie a daňovníci, ktorí prevádzkujú chránenú dielňu / pracovisko. Znížené daňové licencie budú platiť tí, čo zamestnávajú zdravotne postihnutých ľudí (ŤZP).

*obrat: v podvojnom účtovníctve tvoria obrat výnosy - všetky vyfakturované sumy bez ohľadu na ich úhradu; v jednoduchom účtovníctve tvoria obrat tie príjmy, ktoré boli reálne zinkasované.

2. Minimálna mzda

Minimálna mzda na rok 2014 je 352,00 €/mesiac a 2,023 €/hodinu. Oproti minulému roku sa zvýšila o 14,30 €/mesiac.

3. Daň zo zisku

Právnické osoby zaplatia v roku 2015 nižšiu daň zo zisku (za rok 2014). Daň klesne na 22 % (z pôvodných 23 %). Znížená sadzba dane sa prvýkrát použije na zdaňovacie obdobie, ktoré sa začína 1. januára 2014.

4. Kontrolný výkaz DPH

Platitelia DPH budú spolu s daňovým priznaním k DPH podávať aj kontrolný výkaz DPH. Prvýkrát ho budú podávať mesační platitelia DPH za mesiac január 2014 a to najneskôr 25. februára 2014. Štvrťroční platitelia DPH majú na jeho odoslanie čas do 25. apríla 2014.

Kontrolný výkaz umožní krížovú kontrolu daňovej povinnosti a kontrolu odpočtov. Pre podnikateľov to znamená zvýšenú administratívu. Pozor na pokuty a sankcie súvisiace s nepodaním a nesprávnosťou vo výkaze! Daňový úrad môže stanoviť pokutu do výšky 10 tis. € a pri opakovanom porušení do výšky 100 tis. €. Podnikateľ sa vyhne pokute, ak stihne podať opravný výkaz pred uplynutím lehoty na podanie výkazu.

5. Elektronická komunikácia

Ide o povinnosť doručovať podania finančnej správe elektronicky. Elektronická komunikácia sa týka platiteľov DPH, daňových poradcov, advokátov a zástupcov. Vzťahuje sa na všetky podania (napr. Daň z príjmu právnických osôb, Účtovné výkazy jednoduchého účtovníctva atď...), ktoré budú podávané v roku 2014. Prílohy je naďalej povolené posielať v papierovej forme.Daňové priznania a výkazy je možné podať na internetovej stránke Finančnej správy SR alebo cez aplikáciu eDane.

Sú dve možnosti komunikácie so správcom dane, prostredníctvom:

  • zaručeného elektronického podpisu (ZEP),
  • bez zaručeného elektronického podpisu.

Firmy, ktoré nebudú rešpektovať elektronickú komunikáciu riskujú pokuty od 30 € do 16 tis. €.

TIP: Viac informácií na portáli www.financnasprava.sk.

6. Bankové účty vo formáte IBAN

Podnikatelia sú povinní pri komunikácií s bankami používať bankové účty vo formáte IBAN od 1. 2. 2014. IBAN je medzinárodné bankové číslo účtu (angl. International Bank Account Number), ktoré je určené na jednoznačnú identifikáciu účtu, krajiny a banky príjemcu platby. IBAN pre slovenské banky má vždy 24 znakov. Fyzické osoby majú povinnosť používať IBAN o 2 roky, t. j. od 1. 2. 2016.

7. Skrátené obdobie pre odpisovanie daňových strát

Daňovú stratu si po novom budú môcť podnikatelia odpočítať od základu dane iba 4 roky/zdaňovacie obdobia (z pôvodných 7). Daňová strata sa bude odpisovať rovnomerne.

8. Zrážková daň pre daňové raje

Ak bude slovenský subjekt posielať platby spoločnostiam sídliacim v krajinách zo "zoznamu", musí odviesť na daňový úrad 35 % daň (z pôvodných 19 %). Medzi najobľúbenejšie destinácie daňových rajov patrí napr. USA, Seychely, Panama, Holandsko, Belize, Spojené arabské emiráty, Cyprus.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

4. 5. 2024 | Redakcia

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

Projekt „Vyrobené na Slovensku“ predstavuje významnú platformu a podporu pre domáce výrobky a služby, s ambíciou propagovať ich aj za hranicami Slovenska. V našom rozhovore s Michalom... celý článok

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

3. 5. 2024 | Redakcia

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

V tichých kútoch východného Slovenska, kde kedysi stála iba stará stodola, dnes prekvitá nábytkárske umenie, ktoré v sebe nesie príbeh a dušu storočného dreva. Spoločnosť St.vol, ktorú... celý článok

Z malého Slovenska do veľkého sveta: Je tu nový projekt, ktorý má ambície zmeniť hru

2. 5. 2024 | Redakcia

Z malého Slovenska do veľkého sveta: Je tu nový projekt, ktorý má ambície zmeniť hru

Nezisková organizácia „Vyrobené na Slovensku“ sa plánuje stať kľúčovým hráčom v podpore slovenských podnikateľov, výrobcov a poskytovateľov služieb, a byť tak hlasom kvality, tradície... celý článok

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

Ak vás zamestnávateľ pošle na pracovnú cestu a využijete na to vlastné auto, máte nárok na vyššie cestovné náhrady. Prinášame prehľad toho, čo sa od 1. mája 2024 mení.

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok