Ako sa môže podnikateľ brániť pri porušení obchodného tajomstva

Viliam Poništ | rubrika: Článok | 27. 2. 2012
Predmet obchodného tajomstva môže predstavovať jeden zo základnýchpilierov podnikania podnikateľa. Preto je namieste ho chrániť a vedieťako sa brániť v prípade, ak by došlo k jeho zneužitiu.
Ako sa môže podnikateľ brániť pri porušení obchodného tajomstva

Zdroj: Shutterstock

Základným predpisom, ktorý chráni obchodné tajomstvo je Obchodný zákonník. Podľa jeho ustanovení môžeme povedať, že obchodné tajomstvo tvoria všetky skutočnosti obchodnej, výrobnej alebo technickej povahy súvisiace s podnikom, ktoré majú skutočnú alebo aspoň potenciálnu materiálnu alebo nemateriálnu hodnotu, nie sú v príslušných obchodných kruhoch bežne dostupné, majú byť podľa vôle podnikateľa utajené a podnikateľ zodpovedajúcim spôsobom ich utajenie zabezpečuje.

Práva, ktoré sa viažu k obchodnému tajomstvu trvajú pokiaľ sú všetky vyššie podmienky naplnené a iba podnikateľ prevádzkujúci podnik, na ktorý sa vzťahuje obchodné tajomstvo, má výlučné právo, s týmto tajomstvom nakladať, najmä udeliť dovolenie na jeho využitie a určiť podmienky takého využitia.

Dokonca aj v prípade, ak podnikateľ obchoduje s orgánmi verejnej správy a pri týchto obchodných vzťahoch dôjde k výmene potrebných informácií, ktoré majú povahu obchodného tajomstva, tak ani štátne orgány, obce, vyššie územné celky ako aj tie právnické osoby a fyzické osoby, ktorým zákon zveruje právomoc rozhodovať o právach a povinnostiach fyzických osôb alebo právnických osôb v oblasti verejnej správy nesmú podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám sprístupňovať informácie označené ako obchodné tajomstvo.

Porušením alebo ohrozením obchodného tajomstva, nie je najmä sprístupnenie informácie:

  • týkajúcej sa závažného vplyvu na zdravie ľudí, svetové kultúrne a prírodné dedičstvo, životné prostredie vrátane biologickej diverzity a ekologickej stability,
  • o znečisťovaní životného prostredia,
  • ktorá sa získala za verejné prostriedky alebo sa týka používania verejných prostriedkov, nakladania s majetkom štátu, majetkom obce, majetkom vyššieho územného celku alebo majetkom právnických osôb zriadených zákonom, na základe zákona alebo nakladania s finančnými prostriedkami Európskej únie,
  • o štátnej pomoci a informácie o hospodárení s verejnými prostriedkami, nakladaní s majetkom štátu majetkom vyššieho územného celku alebo majetkom obce, o životnom prostredí,  o úlohách alebo odborných službách týkajúcich sa životného prostredia a o obsahu, plnení a činnostiach vykonávaných na základe uzatvorenej zmluvy,
  • o zverejnení povinne zverejňovanej zmluvy, t.j. je písomná zmluva, ktorú uzaviera povinná osoba a ktorá obsahuje informáciu, ktorá sa získala za finančné prostriedky, s ktorými hospodária právnické osoby verejnej správy vrátane neštátnych účelových fondov, alebo sa týka používania týchto finančných prostriedkov, nakladania s majetkom štátu, majetkom obce, majetkom vyššieho územného celku alebo majetkom právnických osôb zriadených zákonom alebo na základe zákona alebo nakladania s finančnými prostriedkami Európskej únie.

Ako sa brániť pri porušení, či ohrození?

Osoba, ktorej práva k obchodnému tajomstvu boli porušené alebo ohrozené sa môže proti rušiteľovi domáhať, aby sa tohto konania zdržal a odstránil závadný stav.

Ďalej môže požadovať primerané zadosťučinenie, ktoré sa môže poskytnúť aj v peniazoch, náhradu škody a vydanie bezdôvodného obohatenia.

Jedným zo základných podmienok, ktoré Obchodný zákonník pri ústnych pojednávaniach v týchto sporov ustanovuje je neverejnosť konaní pred súdom. Vylúčenie verejnosti je možné, ak by verejným prejednávaním došlo k ohrozeniu obchodného tajomstva alebo verejného záujmu. Toto môže byť ustanovené rozhodnutím súdu na návrh alebo z úradnej moci.

Trestný zákon dokonca umožňuje stíhať osobu, ktorá vyzvedá obchodné tajomstvo v úmysle vyzradiť ho nepovolanej osobe alebo také tajomstvo nepovolanej osobe úmyselne vyzradí. Takúto osobu je možné potrestať odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky. Po splnení ďalších predpokladov môže byť takejto osobe uložený trest na tri až osem rokov, resp. sedem až dvanásť rokov. V tomto prípade to bude závisieť najmä od spáchanej škody.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

4. 5. 2024 | Redakcia

Talent a inovácie máme aj u nás, na Slovensku

Projekt „Vyrobené na Slovensku“ predstavuje významnú platformu a podporu pre domáce výrobky a služby, s ambíciou propagovať ich aj za hranicami Slovenska. V našom rozhovore s Michalom... celý článok

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

3. 5. 2024 | Redakcia

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

V tichých kútoch východného Slovenska, kde kedysi stála iba stará stodola, dnes prekvitá nábytkárske umenie, ktoré v sebe nesie príbeh a dušu storočného dreva. Spoločnosť St.vol, ktorú... celý článok

Z malého Slovenska do veľkého sveta: Je tu nový projekt, ktorý má ambície zmeniť hru

2. 5. 2024 | Redakcia

Z malého Slovenska do veľkého sveta: Je tu nový projekt, ktorý má ambície zmeniť hru

Nezisková organizácia „Vyrobené na Slovensku“ sa plánuje stať kľúčovým hráčom v podpore slovenských podnikateľov, výrobcov a poskytovateľov služieb, a byť tak hlasom kvality, tradície... celý článok

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

Ak vás zamestnávateľ pošle na pracovnú cestu a využijete na to vlastné auto, máte nárok na vyššie cestovné náhrady. Prinášame prehľad toho, čo sa od 1. mája 2024 mení.

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok