Prevádzkovanie živnosti prostredníctvom zodpovedného zástupcu

Viliam Poništ | rubrika: Článok | 17. 11. 2011
Inštitút zodpovedného zástupcu je jeden so základných pilierovpodnikania, ak podnikateľ nespĺňa osobitné predpoklady na vykonávanieurčitej živnosti, prípadne má dve a viac prevádzkarní.
Prevádzkovanie živnosti prostredníctvom zodpovedného zástupcu

Zdroj: Shutterstock

Živnostenský zákon (t.j. zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní v z.n.p.p. ďalej iba „zákon“) definuje zodpovedného zástupcu ako fyzickú osobu ustanovenú podnikateľom, ktorej prostredníctvom zabezpečuje odborné vykonávanie činnosti počas prevádzkovania živnosti. Ďalej určuje, že musí byť pri prevádzkovaní živnosti v pracovnom pomere k podnikateľovi (neplatí to v prípade, ak spĺňa podmienky uvedené v zákone o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní (zákon č. 82/2005 Z.z. v z.n.p.p.) a je manžel (manželka) podnikateľa alebo podnikateľov príbuzný v priamom rade alebo súrodenec, alebo ak ide o právnickú osobu, jej spoločník alebo člen, a ak ide o obec, jej starosta).

Kto môže a kto nemôže byť zodpovedným zástupcom

Okrem všeobecných podmienok prevádzkovania živnosti (vek 18 rokov, bezúhonnosť, spôsobilosť na právne úkony) musí spĺňať aj osobitné podmienky. Týmito osobitnými podmienkami sú odborná alebo iná spôsobilosť podľa zákona alebo osobitných predpisov, ak je vyžadovaná na prevádzkovanie živnosti. Zodpovedný zástupca musí mať bydlisko na území Slovenskej republiky alebo iné oprávnenie na pobyt.

Zákon ustanovuje aj negatívne vymedzenie zodpovedného zástupcu, t.j. upravuje kto nemôže byť zodpovedným zástupcom. Takouto osobou u právnickej osoby nemôže byť člen dozornej rady, prípadne iného kontrolného orgánu tejto právnickej osoby. Zodpovedným zástupcom fyzickej osoby ani právnickej osoby nemôže byť osoba, ktorej bolo zrušené živnostenské oprávnenie a to počas troch rokov od právoplatnosti rozhodnutia o zrušení živnostenského oprávnenia.

Právo alebo povinnosť mať zodpovedného zástupcu?

Okrem práva (možnosti) ustanoviť si zodpovedného zástupcu zákon ustanovuje v určitých prípadoch aj povinnosť mať takéhoto zástupcu. V prípade, ak je podnikateľom fyzická osoba, môže si ustanoviť zodpovedného zástupcu, ktorého prostredníctvom bude živnosť prevádzkovať. Ide o dobrovoľné ustanovenie zodpovedného zástupcu pri prevádzkovaní živnosti, pričom podnikateľ má povinnosť ohlásiť túto skutočnosť živnostenskému úradu. Pri jej nedodržaní mu hrozí pokuta až do výšky 663 eur.

Ak je podnikateľom právnická osoba, je povinná ustanoviť zodpovedného zástupcu, ak prevádzkuje remeselnú alebo viazanú živnosť. Ak podnikateľ (tak fyzická ako aj právnická osoba) nespĺňa osobitné podmienky prevádzkovania remeselnej živnosti alebo viazanej živnosti a tiež v prípade, ak tieto podmienky spĺňa, ale nemá bydlisko na území Slovenskej republiky alebo oprávnenie na pobyt, je povinný ustanoviť zodpovedného zástupcu.

Vzhľadom na to, že funkciu zodpovedného zástupcu nemožno vykonávať vo viac ako v jednej prevádzkarni má podnikateľ, ktorý má zriadených viac prevádzkarní a v nich prevádzkuje remeselnú živnosť alebo viazanú živnosť, povinnosť ustanoviť jedného zodpovedného zástupcu, prípadne viacerých zodpovedných zástupcov pre každú takúto prevádzkareň. Podnikateľ, ktorý je fyzickou osobou a spĺňa osobitné podmienky na prevádzkovanie živnosti môže úlohy spojené s výkonom funkcie zodpovedného zástupcu vykonávať aj osobne v jednej takejto prevádzkarni. V prípadoch keď je nevyhnutná povinnosť mať zodpovedného zástupcu a túto povinnosť podnikateľ nesplní môže mu byť uložená pokuta až do výšky 1659 eur.

Pre pravidlo „jeden zodpovedný zástupca = jedna prevádzkareň“ existuje aj výnimka, ktorú v  opodstatnených prípadoch môže živnostenský úrad povoliť. V prípade, ak by živnostenský úrad nepovolil výnimku a aj napriek tomu by jeden zodpovedný zástupca vykonával funkciu vo viacerých prevádzkarniach môže mu byť uložená pokuta vo výške až 663 eur.

Oznamovacie povinnosti voči živnostenskému úradu

Podnikateľ má vo vzťahu k živnostenskému úradu niekoľko oznamovacích povinností. V prvom rade ide o povinnosť informovať o ustanovení zodpovedného zástupcu do funkcie v lehote 15 dní. Rovnakú lehotu musí podnikateľ dodržať aj v prípade ukončenia výkonu funkcie zodpovedného zástupcu. Podnikateľ musí ohlasovať živnostenskému úradu aj tú skutočnosť, že zodpovedný zástupca pre prevádzkovanie živnosti už nemá bydlisko na území Slovenskej republiky. V prípade neoznámenia týchto skutočností hrozí podnikateľovi pokuta do výška 663 eur.

Ak by nastala situácia, že by zodpovedný zástupca prestal vykonávať funkciu, musí podnikateľ v lehote 15 dní ustanoviť nového zodpovedného zástupcu. Do ustanovenia nového zodpovedného zástupcu môže pokračovať v prevádzkovaní živnosti, ak tým neohrozí život, zdravie a bezpečnosť ľudí. Toto neplatí, ak v živnosti pokračuje podnikateľ, ktorý je fyzickou osobou, má bydlisko na území Slovenskej republiky a spĺňa všeobecné i osobitné podmienky na prevádzkovanie živnosti.

Pod hrozbou pokuty až do výšky 663 eur je podnikateľ, ktorý má zriadených viac ako jednu prevádzkareň alebo združenú prevádzkareň a v nich prevádzkuje remeselnú živnosť alebo viazanú živnosť, povinný zabezpečiť aby potrebné doklady alebo ich kópie o ustanovení zodpovedného zástupcu a jeho odbornej spôsobilosti boli v každej prevádzkarni a v združenej prevádzkarni.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

3. 5. 2024 | Redakcia

Renesancia drevárskeho umenia: St.vol vytvára z kalamitného dreva dizajnové ikony

V tichých kútoch východného Slovenska, kde kedysi stála iba stará stodola, dnes prekvitá nábytkárske umenie, ktoré v sebe nesie príbeh a dušu storočného dreva. Spoločnosť St.vol, ktorú... celý článok

Z malého Slovenska do veľkého sveta: Je tu nový projekt, ktorý má ambície zmeniť hru

2. 5. 2024 | Redakcia

Z malého Slovenska do veľkého sveta: Je tu nový projekt, ktorý má ambície zmeniť hru

Nezisková organizácia „Vyrobené na Slovensku“ sa plánuje stať kľúčovým hráčom v podpore slovenských podnikateľov, výrobcov a poskytovateľov služieb, a byť tak hlasom kvality, tradície... celý článok

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

Ak vás zamestnávateľ pošle na pracovnú cestu a využijete na to vlastné auto, máte nárok na vyššie cestovné náhrady. Prinášame prehľad toho, čo sa od 1. mája 2024 mení.

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok