Kateřina Porubská: Rodina aj podnikanie sa dajú krásne skĺbiť. Recept je jednoduchý

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 27. 12. 2023
Mladosť, intelekt, sympatické vystupovanie, no aj ťah na bránu, výborné manažérske zdatnosti a vysoké ambície. To všetko sa spája v Kateřine Porubskej, riaditeľke Simplea pointu v Liptovskom Mikuláši. Rozprávali sme sa s ňou o podnikaní, životnom nastavení, ale aj plánoch do budúcnosti. Na Liptove je doma a práve sem sa rozhodla priniesť vyššiu finančnú gramotnosť a pomôcť ľuďom lepšie hospodáriť s peniazmi.
Kateřina Porubská: Rodina aj podnikanie sa dajú krásne skĺbiť. Recept je jednoduchý

Zdroj: Archív Kateřina Porubská

Ľudia Vás poznajú ako riaditeľku Simplea pointu v Liptovskom Mikuláši. Môžete ale priblížiť vašu kariérnu cestu až sem?

Vyštudovala som ako stavebný inžinier na Žilinskej Univerzite, projekcii dopravných stavieb, stavebnému cenárstvu a príprave stavieb som sa venovala zhruba 8 rokov. V tom čase, keď stavebný trh zažíval výraznú stagnáciu, ma môj manžel presvedčil, aby som s ním vstúpila do neznámych vôd financií. Od roku 2015 som začala pôsobiť ako consultant, neskôr ako senior consultant až servisný špecialista pod značkou Partners Group SK. Tak to bolo až do roku 2021, kým Simplea nevstúpila na Slovensko.

Prečo práve financie? Kedy Vás oslovila možnosť pracovať s peniazmi a pomáhať aj druhým ľuďom s ich manažovaním?

Financie preto, lebo ich rieši každý človek. Od roku 2015 spolu s manželom poskytujeme komplexnú finančnú službu, denne pomáhame ľudom robiť správne rozhodnutia, naši klienti bohatnú a svoju prácu berieme ako poslanie.

Tomu rozumiem a prečo teda Simplea? Čím si Vás získala a kde vidíte jej konkurenčné výhody, keďže ste v podstate kvôli nej odišla od konkurencie?

Hlavne kvôli slobode, hodnotám, osobnostnému rastu  a vplyvu na finančnú gramotnosť na Slovensku. Franšízový model v oblasti financií  na Slovensku je síce nový, ale v Čechách už má dlhoročnú skúsenosť overenú praxou. Výhody vidím v jasnej dlhodobej vízii spoločnosti zmeniť poradenský trh, priniesť vyššiu kvalitu, transparentnosť a dostupnosť poradenstva.

V spoločnosti Simplea máme jedinečné produktové riešenia s množstvom finančných partnerov, špičkové technológie na tvorbu finančných plánov a investičných poradenstiev pre našich klientov a možnosť skutočne prinášať komplexnú finančnú službu a starostlivosť o klientov v snahe smerovať  k dokonalosti.

Spoločnosť Partners, teda česká materská firma našej spoločnosti Simplea, pre mňa nebola úplne neznáma. V  minulosti sme s ňou aj spolupracovali ešte v rámci PGSK. Český a slovenský  "Partners" sa ale čím ďalej, tým viac  začal uberať rozdielnym smerom. V rámci PGSK som sa už nemala kam posunúť, finančných partnerov skôr ubúdalo, pričom jedinečné riešenie franšízového modelu v Simplea, kde tvorím hodnotu, kmeňotvornosť a dedičnosť biznisu, ma uchvátila. Otvorila som s manželom úplne prvú franšízu Simplea point na Slovensku a som na to nesmierne hrdá.

Prečo bolo pre vás zaujímavejšie vytvoriť vlastnú franšízu, ako „podnikať“ inou formou v rámci siete Simplea? 

Jedine v  tomto modeli je možné mať exkluzivitu v regióne, môžem zúročiť schopnosti, vedomosti a skúsenosti na to robiť veci vo väčšom a zároveň poskytovať čiastkový alebo komplexný servis aj klientom našich sieťových poradcov z pozície kamennej pobočky v režime "franšíza servisuje".

Čo u Vás klienti môžu očakávať?

Krásne, čisté a voňavé prostredie, príjemné privítanie a obsluha šarmantnou asistentkou s vynikajúcou kávou, ako v špičkovej kaviarni,  ale hlavne top profesionálny prístup zameraný na komplexnú starostlivosť s tvorbou finančných plánov na mieru. Vyriešime všetky otázky v oblasti financií vo všetkých šiestich sektoroch a o efektívne zhodnocovanie peňažných prostriedkov  sa osobne postará  manžel ako výnimočný  investičný špecialista.

Aké máte v rámci Liptovského Mikuláša a siete Simplea ciele? Môžete predstaviť aj Vaše osobné, kariérne, či podnikateľské ciele a vízie na najbližšie roky?

Dlhodobo chcem patriť medzi špičku sprostredkovateľov na Slovensku. Do 10  rokov by som chcela poskytovať komplexnú finančnú službu pre 1500-2000 klientov priamo na pobočke. Vytvoriť tím špecialistov pod mojím vedením v každom sektore finančného trhu a vďaka našej službe pozdvihnúť mieru finančnej gramotnosti v našom regióne. V neposlednom rade brandovať na Simplea banku.

Čo vás v kariére najviac ovplyvnilo a posunulo?

Jednoznačne môj manžel. Bez neho, by som vo svete financií dnes nebola, jeho podnikateľský duch, vízia a vášeň pre investovanie ma neprestáva nadchýňať. Intenzívna práca s ľuďmi v najvyššej forme obchodu ma osobnostne veľmi posunula. 

Keby ste mohli vo vašom živote vystihnúť 3 kľúčové momenty, za ktoré ste najviac vďačná, čo sa týka vášho pracovného života?

Máme 3 krásne zdravé deti a tvoríme dnes spolu s manželom nielen „rodinku úžasných“ za čo som veľmi vďačná, ale máme spolu aj vynikajúci biznisový vzťah a tvoríme skvelý tím. Ďakujem manželovi za náš dlhoročný dobrodružný život a odvahu kráčať spolu kedykoľvek aj do neznáma. Práve vďaka porozumenie v podnikaní aj v živote vieme skĺbiť láskyplný rodinu aj budovanie firmy. Medzi kľúčové momenty rozhodne patria rozhodnutia zmeny zamestnania/firmy/biznis modelu. Ide o schopnosť vzdať sa niečoho čo človek má, aby sa mu mohlo otvoriť  to lepšie, čo ho ešte len čaká.

 

Archív Kateřina Porubská

Dnes sa v mnohých príručkách úspechu hovorí, že silný líder potrebuje silný tím. Nie je však jednoduché si ho vybudovať. Aké sú Vaše manažérske zásady, ktorými sa v živote a podnikaní riadite?

Držím sa hesla, že nič, čo stojí za to, nie je jednoduché. Som perfekcionalista a všetko čo robím, robím naplno, s vášňou pre detail, čestne a spravodlivo.  Držím sa aj myšlienok „Peniaze sú súhrnom životných rozhodnutí“ a „Dajte pozor na malé výdaje, aj malý únik môže potopiť veľkú loď“ od Benjamina Franklina.

Ako si vyberáte ľudí do tímu? Veríte skúsenostiam, alebo ide skôr o akýsi šiesty zmysel, prípadne kombináciu viacerých faktorov?

V tejto oblasti postupne získavam nové skúsenosti, donedávna bolo moje podnikanie postavené skôr na mne. Pri výbere určite zohľadňujem, celkový dojem, silné a slabé stránky uchádzača, prax v obore  a komunikatívnosť. Kľúčové ale pre mňa je hlavne ochota pomáhať druhým a ich ciele uprednostniť pred svojimi.

 V  podstate hľadám, alebo sa snažím vytvoriť svoj klon, ale ako mi hovorí môj kolega "seba nehľadaj, ty si dinosaurus, žiaľ vyhynutý druh ..." (smiech.....)

 Nie vždy sa v podnikaní všetko vydarí, čo vás, ako sa hovorí najviac „vyučilo“?  

Nakoľko som skôr emociálna temperamentná bytosť, ktorá sa snaží v globále zachrániť svet, stávalo sa, že som sa „nechala opiť rožkom“, alebo som bola príliš premotivovaná a dôverčivá. Malo to za následok dôveru v nesprávnych ľudí, ktorí ma využili, nevhodný výber zamestnancov, ktorí neboli prínosom, ale stratou. Alebo v práci s klientom musí ísť o spoluprácu, nemôžeme chcieť za druhých viac ako oni sami. Moje niekedy chýbajúce rácio mi dnes úspešne dopĺňa môj manžel. 

Ako vyzerá pracovný deň riaditeľky Simplea pointu? 

Rýchlo a zbesilo, 7:45 prichádzam na pobočku a štandardne do 17 až 18- tej mám plný program zložený z plánovania, administratívy, tvorby a  kontroly produkcie, telefonátov, vyhľadávania obchodných príležitostí, nadväzovaní spoluprác, školení, webinárov, samotnej klientskej poradenskej práce, pohovorov, zapracovávaniu koncipientov, servisu a starostlivosti o existujúcich klientov... Byť jednoducho tlčúcim srdcom pobočky. 

Čo je pre vás v práci najdôležitejšie, čo vás najviac motivuje? 

Najdôležitejšia je dôvera, ktorá zaväzuje. Získať si systematicky dôveru klienta je dlhodobý proces, dá sa však rýchlo stratiť! Keď dokážeme dať splnenie cieľov klienta na prvé miesto, aj naše ciele sa naplnia. Najviac ma motivuje vízia v lepšie zajtrajšky, bohatnutie našich klientov a možnosť pomáhať a meniť životy ľudí.

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

financie, peniaze

Toto ste už čítali?

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Od 1. mája sa mení výška cestovných náhrad

Ak vás zamestnávateľ pošle na pracovnú cestu a využijete na to vlastné auto, máte nárok na vyššie cestovné náhrady. Prinášame prehľad toho, čo sa od 1. mája 2024 mení.

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

4. 4. 2024 | Barbora Magočová

Vzali ste si úver na IČO? Ako získať výhody, ktoré majú len spotrebitelia?

Slovenské právne predpisy poskytujú spotrebiteľom pomerne vysokú ochranu. Aj preto sa banky či nebankoví poskytovatelia úverov a pôžičiek často snažia zmluvné dokumenty koncipovať tak,... celý článok

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

3. 4. 2024 | Barbora Magočová

Nezhody medzi spoločníkmi s.r.o.: týchto 5 možností vás ich môže zbaviť!

Ak máte podiel v s.r.o. s viacerými spoločníkmi, určite nastanú aj chvíle, v ktorých sa váš názor bude líšiť. Čo ak sa však konflikt vyhrotí natoľko, že sa pomyslenie na ďalšie spoločné... celý článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

25. 3. 2024 | PR článok

Podnikateľom rastú náklady. Ušetriť sa dá na poplatkoch bankám

Inflácia negatívne ovplyvňuje nielen obyvateľstvo, ale aj podnikateľskú sféru. Rast nákladov pociťujú ako veľké, tak aj menšie spoločnosti. Hľadanie možností ako ušetriť je tak dennou... celý článok

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

25. 3. 2024 | Redakcia

V roku 2024 môžu firmy získať dotácie na fotovoltiku aj inovácie

Každý podnikateľ hľadá čo najefektívnejšiu možnosť získania finančných prostriedkov na rozvoj biznisu. V roku 2024 môžu podnikatelia získať dotácie na rozvoj firmy z európskych štrukturálnych... celý článok