Stačí jeden nesprávny údaj a vianočné darčeky môžu uviaznuť na colnici
7. 11. 2025 | Miroslav Homola

Objednávky na vianočné darčeky môžu uviaznuť na colnici pre nesprávne vyplnené dokumenty. Ako sa pripraviť, aby vaše darčeky dorazili načas?
Zdroj: Shutterstock
Ceny v reštauráciách sú z mesiaca na mesiac vyššie a vôbec sa na nich neodzrkadľuje vplyv zníženej dane z pridanej hodnoty. Napriek tomu, že slovenský gastrosektor v posledných rokoch profitoval z opakovaných znížení sadzieb DPH, výsledky pre bežných zákazníkov tomu vôbec nezodpovedajú. Ceny v reštauráciách a stravovacích zariadeniach totiž pokračovali v raste, a to dokonca rýchlejšie než priemerná cenová hladina naprieč ekonomikou, upozorňuje Inštitút finančnej politiky.
Všetko sa začalo začiatkom roka 2023, keď vláda pristúpila k zníženiu DPH zo štandardnej 20-percentnej sadzby na 10 %. Opatrenie, pôvodne plánované ako dočasná reakcia na ekonomické dôsledky pandémie, sa napokon stalo trvalým riešením. No tým sa to neskončilo – v roku 2025 došlo k ďalšiemu zníženiu, tentoraz na 5 %, ktoré sa vzťahuje na jedlo podávané v prevádzkach.
Očakávania, že nižšia daň uvoľní cenový tlak a zákazníkom prinesie dostupnejšie obedy či večere, sa však nenaplnili. „Napriek opakovanému znižovaniu DPH ceny v gastrosektore rástli – dokonca rýchlejšie než celková úroveň cien. Od začiatku roka 2025 sa ceny zvýšili o 7,6 %, pričom medziročne v septembri až o 9,4 %. Gastrosektor sa tak zaradil medzi najrýchlejšie zdražujúce služby, napriek tomu, že podlieha zníženej DPH,“ upozorňuje IFP.
Kým v roku 2022 ešte platila v gastre jednotná DPH vo výške 20 %, dnes je systém značne komplikovanejší. Jedlo podávané priamo v reštaurácii je zdanené sadzbou 5 %, nealkoholické nápoje spadajú pod 19-percentnú sadzbu a alkoholické nápoje dokonca až pod 23 %. Ešte väčší zmätok nastáva pri donáške – ak si rovnaké jedlo zákazník objedná domov, sadzba DPH naň môže byť 19 % namiesto 5 %, čo závisí od toho, ako podnik službu účtuje.
„Uvedené zvyšuje nároky na správne uplatňovanie sadzieb a rozširuje priestor pre daňovú optimalizáciu. Gastrosektor pritom dlhodobo patrí medzi odvetvia so zvýšenou daňovou medzerou,“ podotýkajú odborníci.
V gastrosektore však platí, že sadzba DPH má na výslednú cenu jedla a nápojov malý vplyv. Približne tretinu nákladov tvoria suroviny, ktoré v ostatných rokoch výrazne zdraželi. Najväčším nákladom v gastre sú však mzdy a ich daňovo-odvodové zaťaženie. Takisto došlo k výraznému zdraženiu energií. Vyššie ceny v podnikoch tak môžeme skôr pripísať vyšším nákladom podnikateľov. Nižšia sadzba DPH mohla iba zmierniť tieto vplyvy.
sdfghnjm,Rozšírená verzia kalkulačky
Ďalšie kalkulačky
Rozšírená verzia kalkulačky
Ďalšie kalkulačky
Najčítanejšie články