Materská 2024: Pozor na banálnu chybu, môžete prísť o celú dávku od štátu

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 9. 5. 2024
Do nemocenského poistenia sa od roku 2024 ráta aj doba štúdia. Mnohé mladé ženy tak majú nárok na materskú dávku aj vtedy, ak otehotneli ešte počas štúdia. Mnohé sa však nevedomosťou pripravujú o stovky eur, napraviť sa to dá ľahko.
Materská 2024: Pozor na banálnu chybu, môžete prísť o celú dávku od štátu

Zdroj: Shutterstock

Na Slovensku došlo k zásadnej zmene v poskytovaní materských dávok pre absolventky stredných a vysokých škôl, ktorá vstúpila do platnosti od roku 2024. Táto nová legislatíva poskytuje právo na materskú dávku pod podmienkou, že poistená osoba spĺňa určité kritériá týkajúce sa nemocenského poistenia. Upozorňuje na to bývalý minister Jozef Mihál.

Mnohé čerstvé absolventky sa však môžu o peniaze od štátu pripraviť, pretože materská sa v týchto prípadoch schvaľuje len za určitých podmienok. Exminister však má pre ne radu, s ktorou o príspevok neprídu.

Po novom sa započítava aj doba štúdia

V rou 2024 platí, že absolventka musí byť v priebehu dvoch rokov pred pôrodom nemocensky poistená aspoň 270 dní. Do tejto doby sa započítava aj obdobie štúdia na strednej alebo vysokej škole, ktoré sa považuje za sústavnú prípravu na povolanie. To poskytuje absolventkám určitú mieru flexibility a uznáva ich akademické úsilie ako súčasť prípravy na vstup do pracovného života.

Situácia je však zložitejšia pre tie absolventky, ktoré po skončení štúdia nevstúpili priamo do zamestnania. Ak absolventka vysokej školy s druhým stupňom vzdelania po ukončení štúdia nezískala zamestnanie ani nemocenské poistenie v sociálnej poisťovni, na materskú nemá nárok. Avšak, existuje východisko: ak sa prihlási na dobrovoľné nemocenské a dôchodkové poistenie, môže získať nárok na materskú. Doba štúdia na vysokej škole sa jej v takom prípade pripočíta k dobe poistenia. Ak je doba dobrovoľného nemocenského poistenia kratšia ako 26 týždňov pred nástupom na materskú, výpočet dávky sa bude odvíjať od minimálnej mzdy.

Bývalý minister práce Jozef Mihál ukázal niekoľko príkladov situácií, v ktorých sa môžu tehotné ženy ocitnúť. 

 

„Pani Simona skončila vysokú školu, 2. stupeň, štátnou záverečnou skúškou dňa 14. júna 2024. Po skončení štúdia sa nezamestnala a nebola nemocensky poistená v Sociálnej poisťovni. Je tehotná, na materskú by chcela nastúpiť od 15. januára 2025 (v termíne 6 týždňov pred očakávaným dňom pôrodu). Aj keď sa pani Simone započíta doba ukončeného štúdia na VŠ v období posledných 2 rokov pred pôrodom, na materské nemá nárok, pretože nie je nemocensky poistená,“ uvádza príklad Mihál.

Existuje však jednoduchý spôsob, akým sa takáto žena k materskej dostane. Stačia na to štyri dni dobrovoľného poistenia a Mihál to ilustruje na druhom príklade.

„Pani Stanislava je na tom podobne ako pani Simona, aj ona skončila vysokú školu, 2. stupeň, štátnou záverečnou skúškou dňa 14. júna 2024. Aj ona je tehotná a na materskú by chcela nastúpiť od 15. januára 2025. Ani ona zatiaľ nie je zamestnaná a nie je nemocensky poistená v Sociálnej poisťovni. Pani Stanislava sa od 10. januára 2025 prihlási v Sociálnej poisťovni na dobrovoľné nemocenské a dôchodkové poistenie. Ako nemocensky poistená osoba tak má nárok na materské od 15. januára 2025. K 4 dňom získaného dobrovoľného nemocenského poistenia sa jej pripočíta doba štúdia na VŠ v období 2 rokov pred pôrodom. Pretože dobrovoľné nemocenské poistenie do nástupu na materské trvalo menej ako 26 týždňov, materské sa určí zo sumy minimálneho VZ 715 €.“

Pre absolventky stredných škôl platia podobné zásady. Ak absolventka strednej školy ukončí štúdium a v priebehu nasledujúceho roka sa zamestná a stane sa nemocensky poistenou, jej doba štúdia na strednej škole sa tiež započíta k potrebnému obdobiu poistenia. Výška materskej dávky bude potom vypočítaná z jej hrubej mzdy, ktorú dosiahne v prvých troch mesiacoch roku 2025, za predpokladu, že má zaplatené poistné za minimálne 90 dní.

Tieto zmeny predstavujú významnú úpravu sociálneho zabezpečenia, ktorá by mala pomôcť mladým ženám preklenúť obdobie medzi ukončením štúdia a materskou dovolenkou, čím sa podporuje ich väčšia sociálna a ekonomická stabilita v dôležitých životných etapách.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

30. 12. 2021 | Redakcia

Dávky či dôchodky: Pozrite si, čo všetko sa mení v sociálnom poistení od roku 2022

Od 1. januára 2022 nastanú v oblasti sociálneho poistenia viaceré zmeny. Sociálna poisťovňa pripravila pre verejnosť prehľad týchto zmien a noviniek.

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

9. 11. 2021 | Redakcia

Dlhšia ochranná lehota či ePN. Pozrite si, aké zmeny chystá rezort práce

Ministerstvo práce pripravilo upravený zákon o sociálnom poistení. Novela, ktorú schválila vláda, prináša viaceré dôležité zmeny, týkajúce sa ochrannej lehoty pre tehotné ženy, ktorú... celý článok

Kto a kedy má nárok na pandemickú OČR-ku od septembra 2021?

20. 9. 2021 | Redakcia

Kto a kedy má nárok na pandemickú OČR-ku od septembra 2021?

Rodičia majú od začiatku školského roka nárok na pandemické ošetrovné (OČR), ak je trieda či škola uzavretá alebo majú dieťa v karanténe. V tlačovej správe o tom informovala Sociálna... celý článok

COVID-19: kedy sa uznáva ako choroba z povolania a aké dávky možno žiadať?

18. 8. 2021 | Barbora Magočová

COVID-19:  kedy sa uznáva ako choroba z povolania a aké dávky možno žiadať?

Nakazili ste sa koronavírusom v práci? Čítajte, aké podmienky treba splniť, aby bol uznaný ako choroba z povolania a na aké nároky môžete pomýšľať v nadväznosti na rozsah poškodenia... celý článok

Aký je príspevok pri náhradnej starostlivosti o dieťa od augusta 2021?

11. 8. 2021 | Redakcia

Aký je príspevok pri náhradnej starostlivosti o dieťa od augusta 2021?

Od 1. augusta tohto roka nadobudol účinnosť nový zákon, ktorým sa zvyšuje jednorazový príspevok pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti.