Do septembra možno opäť žiadať o príspevok na nízkoenergetický dom

Roland Regely | rubrika: Článok | 11. 8. 2020
O príspevok na rodinné domy s takmer nulovou potrebou energie možno žiadať od 1. júla do 1. septembra 2020.
Do septembra možno opäť žiadať o príspevok na nízkoenergetický dom

Zdroj: Shutterstock

O príspevok vo výške 8-tisíc eur na rodinné domy s takmer nulovou potrebou energie môžu záujemcovia žiadať od 1. júla do 30. septembra.

Tí, ktorí to zatiaľ nestihli teda ešte môžu využiť niekoľko týždňovú príležitosť na získanie príspevku. V rámci druhej výzvy, vyhlásenej Ministerstvom dopravy a výstavby SR (MDV) 18. mája, môže dotáciu získať dvesto vlastníkov nových rodinných domov s takmer nulovou potrebou energie. Elektronicky formulár žiadosti je dostupný na webovom portáli www.byvajteusporne.sk.

Informovala o tom agentúra SITA.

Kto môže požiadať o príspevok?

Žiadateľom o príspevok môže byť fyzická osoba, ktorá je vlastníkom rodinného domu, má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt, a je občanom Európskej únie.

Ak je rodinný dom vo vlastníctve viacerých osôb, tak:

  • v prípade podielového spoluvlastníctva viacerých fyzických osôb je potrebné predložiť písomný súhlas všetkých spoluvlastníkov s podaním žiadosti o príspevok a plnomocenstvo na zastupovanie v konaní o poskytnutí príspevku, prijímanie doručovaných písomností týkajúcich sa konania a na vyplatenie poskytnutého príspevku s úradne osvedčenými podpismi spoluvlastníkov - vzor dostupný na stiahnutie.

  • v prípade bezpodielového spoluvlastníctva manželov je potrebné predložiť plnomocenstvo druhého z manželov na zastupovanie v konaní o poskytnutí príspevku a prijímanie doručovaných písomností týkajúcich sa konania s úradne osvedčeným podpisom - vzor dostupný na stiahnutie.

Čo treba vedieť o príspevku na nízkoenergetický dom

  • Príspevok je možné poskytnúť na nové rodinné domy s podlahovou plochou do 200 štvorcových metrov, na ktoré bolo vydané právoplatné kolaudačné rozhodnutie najskôr v roku 2018.
  • Rodinný dom musí spĺňať požiadavky na energetickú hospodárnosť budov pre budovy s takmer nulovou potrebou energie.
  • Príspevok už nie je možné kombinovať s inými dotáciami na rodinný dom alebo jeho technický systém (napríklad Zelená domácnostiam II).
  • Ministerstvo dopravy a výstavby SR vyčlenilo v druhej výzve na predkladanie žiadostí o príspevok na nové rodinné domy s takmer nulovou potrebou energie spolu 1,6 milióna eur.
  • Maximálny počet dvesto žiadateľov v druhej výzve je oproti prvej nižší o tristo, pričom rozpočet pri zachovaní výšky príspevku je teraz nižší o 2,4 milióna eur.
 

Rozdali už milióny eur

V prvej výzve malo na príspevok pre rodinné domy s takmer nulovou potrebou energie nárok päťsto záujemcov pri celkovom objeme 4 milióny eur. Ministerstvo zdôvodnilo nižší počet možných uchádzačov a rozpočet v druhej výzve tým, že sa chce vyhnúť skúsenosti z prvej výzvy, keď záujemcovia podali väčšinu žiadostí počas prvých dní.

„Čo malo negatívny vplyv na následný proces posúdenia prijatých žiadostí. Ministerstvo má samozrejme záujem pokračovať s daným typom podpory aj v nasledujúcom období a vyhlásiť ďalšiu výzvu s prihliadnutím na disponibilné finančné zdroje a personálne kapacity na spracovanie žiadostí,“ vysvetlil rezort.

Pozor na chybičky

Združenie výrobcov murovacích materiálov (ZVMM) upozorňuje, aby záujemcovia pri žiadostiach o príspevok dávali pozor na chyby, ktoré vlani vyradili viacerých uchádzačov o dotáciu z prvej výzvy. Každá novostavba postavená od roku 2021 bude musieť spĺňať nároky ekologickejšieho bývania, teda požiadavky na potrebu primárnej energie pre energetickú triedu A0. „Dosiahnutie požiadaviek predpokladá budovy s veľmi nízkou potrebou energie, ktorých spotreba by mala byť v značnom rozsahu pokrytá z obnoviteľných zdrojov. Štát preto už v minulom roku začal v tomto smere s osvetou a v roku 2019 vyhlásil prvú výzvu žiadostí o dotáciu vo výške 8-tisíc eur,“ povedal predseda ZVMM Martin Mihál.

Názory rezortu dopravy a výstavby a projektantov na stavbu a navrhovanie takmer nulových domov sa líšia. „Aj podľa nášho prieskumu, ktorý sme v máji organizovali na vzorke sto projektantov a architektov z celého Slovenska, až 90 % z nich buď nesúhlasí s povinnosťou stavať takéto domy a privítalo by dobrovoľnosť s finančnou motiváciou štátu alebo pripúšťa povinnosť, ale za podmienky kompenzácie zvýšených nákladov zo strany štátu,“ uviedol podpredseda ZVMM Gabriel Szöllösi.

Prvej výzvy sa účastnilo takmer 500 ľudí

V prvej výzve podalo elektronicky žiadosť o príspevok maximálne možných päťsto záujemcov, následne žiadosť listinne doručilo 480 uchádzačov.

„Z listinne doručených žiadostí bolo rozhodnuté o poskytnutí príspevku pri 397 žiadostiach v celkovej výške 3 176 000 eur,“ priblížilo ministerstvo dopravy a výstavby.

„V rámci prvej výzvy bolo v 11 prípadoch konanie zastavené pre nedodržanie lehôt na predloženie dokladov zo strany žiadateľa alebo predmetom konania nebol rodinný dom, ale rekreačný objekt a podobne,“ dodal rezort. V 70 prípadoch rozhodol neposkytnúť príspevok pre prekročenie celkovej podlahovej plochy alebo nedosiahnutie energetickej triedy A0 či požadovaných súčiniteľov prechodu tepla stavebných konštrukcií.

Anketa

Akú nehnuteľnosť vlastníte?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+5
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok