Prišla mi poštou pokuta zo zahraničia. Kedy ju (ne)musím platiť?

Roland Regely | rubrika: Článok | 22. 1. 2020
Motoristické priestupky v zahraničí si vás nájdu aj doma. Európske policajné systémy sú prepojené a tak je takmer isté, že pokutu za rýchlosť dostanete poštou do schránky.
Prišla mi poštou pokuta zo zahraničia. Kedy ju (ne)musím platiť?

Zdroj: Shutterstock

Dostali ste úradný list oznamujúci priestupok zaznamenaný políciou zo zahraničia? Je to čoraz bežnejšie. Slovenským vodičom chodia takéto pozdravy zo zahraničia najmä po ukončení letnej sezóny. Viete, ako reagovať na výzvy k zaplateniu?

Jazda na červenú, nezastavenie na stopke, vysoká rýchlosť

Pokutu za dopravný priestupok môžete dostať poštou okrem slovenskej polície napríklad aj z Maďarska, Rakúska, Talianska či Českej republiky. 

Ako je to možné, že majú vašu adresu? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Smernica Európskeho parlamentu a Rady 2011/82/EÚ z októbra 2011 hovorí o zjednodušení cezhraničnej výmeny informácií o deliktoch na úsek bezpečnosti cestnej premávky. To znamená, že členské štáty EÚ si môžu vzájomne vymieňať informácie a údaje o registráciách vozidiel v súvislosti s vybranými dopravnými priestupkami.

Podľa dostupných údajov Policajného zboru SR počet dopytov zo slovenskej evidencie vodičov z roka na rok stúpa. Kým v roku 2016 prišlo necelých 100 000 žiadostí zo zahraničia, v roku 2018 ich už bolo vyše 200 000. Najviac dopytu chodí od našich južných susedov z Maďarska, nasleduje Taliansko a neskôr Rakúsko a Česká republika. 

Pokuta môže prísť za prekročenie rýchlostného limitu, jazdu bez bezpečnostného pásu, jazdu na červenú či nerešpektovanie dopravného značenia, používanie mobilného telefónu počas vedenia vozidla alebo vykonávanie inej činnosti pri vedení vozidla a nedovolené vedenie vozidla v jazdnom pruhu. Sú prípady, kedy aj motorkári po niekoľkých mesiacoch dostali domov pokutu, pretože nemali počas jazdy na hlave prilbu. 

 

pokuta zo zahraničia: ako postupovať? platiť či neplatiť?

Zdroj: Pixabay

Pokuta môže prísť aj v jazyku, ktorému nerozumiete

Dopustili ste sa dopravného priestupku v Maďarsku? Pokojne sa môže stať, že pokuta a pokyny k zaplateniu prídu v maďarčine. Zväčša však dostanete dôležité informácie aj v jazyku, ktorému rozumiete - teda angličtina, v niektorých prípadoch to môže byť slovenčina. 

Úrady, ktoré pokuty zasielajú si s jazykom príliš hlavu nelámu. Vyššie spomínaná smernica totiž upravuje len odporúčanie členským štátom, aby pokutu poslali v jazyku v ktorom sú vyhotovené doklady o evidencii, aby daná osoba jednoznačne porozumela informáciám. Keďže je ale Európskou komisiou potvrdené, že angličtina je úradným jazykom EÚ, pokutu v rodnej reči budete čakať márne. A ide len o odporúčanie. 

Pozdrav môže prísť aj o rok

Dovolenka v Taliansku bola minulý rok, no vy ste pokutu dostali až teraz? Takýto scenár sa pokojne môže udiať. Úrady majú na tento proces veľa času a zákon im neprikazuje poslať pokutu obratom. Problém to pre vás môže byť vtedy, ak ste auto požičali, prípadne medzičasom predali. Objektívna zodpovednosť hovorí, že majiteľom vozidla ste vy a tak znášate všetky prípadné náklady či pokuty za dopravný priestupok

Nie ste si vedomí priestupku? Skontrolujte fotodokumentáciu

Ak viete, že ste v danom čase neboli na spomínanom mieste, pomôcť môžu fotografie. Ak nie je fotodokumentáciu prílohou listu, mali by v ňom byť prístupové heslá a fotografie si tak pozriete na uvedenej stránke na internete. V prípade chýbajúcej fotodokumentácie nemusí existovať dôkaz a pokutu môžete napadnúť. Ak však fotodokumentácia je, pokutu by ste mali zaplatiť čím skôr.

Skorá úhrada pokuty v niektorých prípadoch znamená aj odpustenie plnej výšky - zaplatíte menej. Zväčša ide o zľavu vo výške 30%. 

Naopak, ak nezaplatíte, výška pokuty môže stúpať poriadne vysoko. Pokojne sa môže stať, že ak neuhradíte pokutu a vyberiete sa do tej istej krajiny opäť, policajti vám môžu zakázať jazdu a budete mať problém. 

Argument, že nepoznáte pravidlá cestnej premávky danej krajiny neobstojí. Je vašou povinnosťou sa oboznámiť so všetkými povinnosťami a pravidlami pri vedení motorového vozidla v danej krajine. 

Nezaplatením sa dopúšťate ďalšieho prečinu proti § 90 a môže vám hroziť až exekúcia. Situácií, keď ju netreba zaplatiť, je vskutku málo. 

Hranica pre medzinárodné vymáhanie pokuty je 70 eur. Ak je pokuta nižšia, teoreticky ju v nejasných prípadoch nemusíte platiť, ale pozor! Ku každej pokute je v prípade jej nezaplatenia prirátaný aj manipulačný poplatok a môžete tak ľahko presiahnuť sumu 70 eur.

Anketa

Dostali ste už pokutu zo zahraničia?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+8
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

8. 1. 2024 | Marek Mittaš

Čo je rating a prečo je jeho zníženie problémom pre Slovensko?

Agentúra Fitch Ratings, jedna z troch najvplyvnejších ratingových agentúr na svete, znížila rating Slovenska. Dôvodom bolo zhoršenie stavu verejných financií počas predchádzajúcich... celý článok

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

4. 1. 2024 | Daniel Výcha

Slovenská pošta opäť mení ceny: Koľko si priplatíme?

Ak využívate služby pošty, počítajte s tým, že od januára 2024 si za ne priplatíte. Nárast cien bude rôzny – sumy niektorých listov vzrastú o 11 až 18 %, zatiaľ čo za iné zaplatíte... celý článok