Požičanie auta v zahraničí: čo všetko treba vybaviť dopredu

Roland Regely | rubrika: Článok | 12. 3. 2018
Spoznávať nové krajiny na štyroch kolesách patrí medzi veľmi obľúbené spôsoby cestovania. Na čo všetko by mal šofér myslieť pred takýmto výletom?
Požičanie auta v zahraničí: čo všetko treba vybaviť dopredu

Zdroj: Shutterstock

Cestovať po cudzích krajinách možno rôznymi spôsobmi, no cestovanie požičaným autom patrí medzi najpohodlnejšie a najefektívnejšie. Aj keď sa požičanie auta v zahraničí môže zdať na prvý pohľad zložitou záležitosťou, až tak náročné to nie je. Poďme si ukázať, čo všetko je potrebné vybaviť dopredu.

Ako si vybrať auto? Porovnajte si ceny dopredu

Pokiaľ si auto požičiavate vôbec prvýkrát, rozhodne odporúčame vyskúšať internetový porovnávač združujúci viaceré požičovne. Nájde vám všetky dostupné ponuky v požadovanom mieste a vy si tak urobíte približnú predstavu o cene. Všeobecne sa odporúča auto rezervovať vopred cez internet v pokoji a pohodlí domova s ​​možnosťou si dôkladne prečítať podmienky prenájmu.

Tip: Autopůjčovny v zahraničí

Máte menej ako 21 rokov? Nepodceňte podmienky

Mladí vodiči pod 21 rokov môžu mať problém - väčšina požičovní poskytuje voidlá ľuďom starším uvedeného veku. Overte si to už pri rezervácii.

Požičanie na poslednú chvíľu sa nemusí vyplatiť

Požičanie na mieste je samozrejme tiež možné, ale až na výnimky vychádza podstatne drahšie, než pri rezervácii vopred. Ak sa chcete vyhnúť zbytočnému preplácaniu zapožičaného auta, nechoďte po príchode rovno do požičovne, ale auto večer rezervujte cez internet z hotela a potom si ho ráno vyzdvihnite.

Iné je to v prípade, že máte dovolenku zabezpečenú cez cestovnú kanceláriu. Môžete mať výraznú zľavu pri zapožičaní a s vybavením vám pomôže delegát. Či tak alebo onak, vždy si približné ceny overte vopred na internete, nech vás to zbytočne niekde nedobehne.

Výhody rezervácie vopred

Pri rezervácii vopred vždy dopredu viete, či je čiastka splatná celá ihneď kartou (napr. pri akčných ponukách celá suma, popr. iba záloha) alebo sa prenájom platí až na mieste. Všeobecne platí podobný systém ako pri letenkách - čím väčšia flexibilita, tým vyššia cena.

Čas vyzdvihnutia uvádzajte zhruba hodinu po predpokladanom času príletu. Ak v rezervácii uvediete čislo letu, tak vám požičovňa auto podrží aj v prípade meškania.

Zmluva a poistenie

Po úspešne vykonanej rezervácii vám príde potvrdzovací e-mail alebo voucher. Tento voucher / e-mail si vytlačte (niekde akceptujú aj elektronickú podobu zobrazenú na telefóne alebo tablete) a zaneste ho k prepážke príslušnej autopožičovne, kde jej pracovník dohľadá našej rezerváciu a vytlačí zmluvu.

Aké doklady treba mať pri sebe

Okrem voucheru / potvrdenia rezervácie je potrebné so sebou mať:

  • vodičský preukaz (v niektorých krajinách i medzinárodnej VP; overte si vopred)
  • cestovný pas / občiansky preukaz (ID) v krajinách EÚ
  • kreditná / debetná (embosovaná) karta na meno vodiča (nájomcu) s dostatočnými finančnými prostriedkami – niektoré autopožičovne si vyhradzujú právo na zablokovanie určitej sumy – slúži ako poistka v prípade poškodenia automobilu

Typ poistenia vyberajte podľa povahy vášho výletu

Embosovaná karta (tá s vystúpeným písmom) musí byť predložená vždy. Pracovník na nej vykoná blokáciu čiastky prenájmu podľa zmluvy a sumy spoluúčasti. Ak využijete iba základné "poistenie" (CDW - collision damage vaiwer), ktoré je väčšinou v cene, môže spoluúčasť napriek tomu činiť stovky eur a viac. V prípade doplnkového poistenia suma väčšinou klesne na niekoľko desiatok eur. Tieto sumy sa môžu líšiť pre spoluúčasť pre prípad nehody (CDW) alebo krádeže (TP - theft protection) a ďalších poškodení. Základné CDW bežne nezahŕňa poistenie čelného skla, podvozka a pneumatík. Ďalej nie je zahrnutá asistencia pri strate kľúčov, ich zabuchnutiu vo vnútri vozidla alebo núdzovom doplnení paliva, ak vám na cestách dôjde.

Podmienky pripoistenia sa v každej požičovni trochu líšia a vždy si ich vopred overte. Aký zvolíte rozsah poistenia je čisto na vás, no vyberajte ho najmä podľa toho, aká cesta vás čaká. Ak hrozí, že pôjdete po cestách nižších tried, nie je na škodu poistiť auto proti poškodeniu štrkom či poškrabaniu laku pôsobením okolia.

Poistiť auto doma v poisťovni?

Poistenie auta viete vybaviť aj mimo požičovne, no mali by ste vedieť, že sa vám to v prípade kolízie či poškodenia auta nemusí vyplatiť. Požičovne poistenie uzatvorené s treťou stranou nezaujímajú. V prípade nehody či krádeže vozidla zaplatíte požičovni spoluúčasť v plnej výške podľa zmluvy a túto si potom môžete nárokovať vo svojej poisťovni, ktorá podľa predložených podkladov rozhodne o plnení.

Tip redakcie: ak vám bude pracovník požičovne na prepážke ponúkať za mierny príplatok vyššiu triedu auta, v pokoji odmietnite - buď o nič neprídete, pretože máte rezervované auto, ktoré potrebujete a je zbytočné platiť viac za niečo, čo nevyužijete, alebo v lepšom prípade vám auto vyššej triedy nakoniec dajú zadarmo, pretože vami rezervované z nejakého dôvodu nemajú a nižšiu triedu vám dať nesmú

Prevzatie auta

Po podpísaní zmluvy vám pracovník odovzdá jej kópiu a kľúče od vozidla, na obálku k zmluve vám väčšinou napíše číslo parkovacieho miesta, kde si auto vyzdvihnete alebo vás pošle do búdky na parkovisku, kde vám vozidlo odovzdajú. Pri prevzatí skontrolujte nasledovné veci: stierače, svetlá, indikátory smeru škrabancov, stav a prípadné poškodenie pneumatík, čelného skla a pod. - pokiaľ nie sú uvedené v priloženom protokole k autu, nechajte si ich zapísať, inak budú na vašu zodpovednosť - auto vždy prezrite a pokiaľ sa vám niečo nezdá, požiadajte o iné. Odporúčame auto ešte pred prevzatím poriadne nafotiť.

Používanie auta

Vozidlo používajte vždy v súlade s podmienkami, nikdy nejazdite na nespevnené cesty a cez vodné brody. Pokiaľ nie je dojednané inak v prípade určitých kategórií vozidiel, je vyššie uvedené správanie porušením zmluvy a pri poškodení vozidla platíte všetko v plnom rozsahu - aj keď ste poistený.

Auto musí riadiť vždy osoba uvedená v zmluve, ak je viac vodičov, je nutné ich v požičovni nahlásiť (niekde za príplatok, niekde zadarmo)

Vrátenie vozidla

Ak vraciate auto v otváracej dobe pobočky, odovzdajte auto zodpovednému pracovníkovi a nechajte si potvrdiť, že je auto v poriadku. Ak vraciate mimo otváraciu dobu (seriózne požičovne toto umožňujú) vozidlo si odfoťte, tak ako ste ho nechali a kľúče vhoďte do schránky k tomu určenej ("keybox", väčšinou na letiskách) alebo odovzdajte napr. poverenému pracovníkovi hotela, ak si auto požičiavate tam. Vždy postupujte podľa pokynov v zmluve. Auto vracajte včas a s požadovaným množstvom pohonných hmôt, za nedodržanie podmienok sú zbytočné príplatky.

Čo robiť v prípade havárie v zahraničí

V prípade nehody zachovajte pokoj a overte si, či sú všetci v poriadku. Volajte políciu a nechajte všetko zaprotokolovať, vyžiadajte si kópiu. V prípade nehody v EÚ výplňte európsky formulár, informujte autopožičovňu, ktorá zaistí odťah, vykoná vyúčtovanie škody a poskytne vám náhradné vozidlo alebo prepravu.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

2. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Takmer 8 000 eur na výplaty. Štát odštartoval nový príspevok určený mladým

1. mája odštartoval na Slovensku projekt „právo na prvé zamestnanie“. Podľa ministra práce sa doňho zapojilo už viac ako 137 firiem.

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Minister Kamenický naznačil, ako chce štát vytiahnuť peniaze z účtov Slovákov

Minister ako jednu z možností predstavil takzvané retailové dlhopisy. Čo to znamená?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.