Airbnb: plusy a mínusy

Lenka Vyplašilová | rubrika: Článok | 25. 9. 2017
Cestovanie na vlastnú päsť a zabezpečenie ubytovania prostredníctvom služby Airbnb je spojené s veľkým možstvom pozitív. Airbnb ale nemusí vyhovovať každému. Zisťovali sme výhody a nevýhody tejto služby.
Airbnb: plusy a mínusy

Zdroj: Shutterstock

Airbnb: ubytovanie ponúkajú miestni ľudia

Ubytovanie cestovateľom na prenájom ponúkajú miestni ľudia, a teda každé je iné: unikátne a špecifické nielen svojou polohou, ale aj dizajnom, kvalitou či pestrosťou vybavenia. Prostredníctvom služby Airbnb sa prenajímajú izby, byty či dokonca celé domy. V podstate sú tri rôzne formy ubytovania prostredníctvom Airbnb:

  • Prenajmete si lôžko, prípadne celú izbu a ubytovacie zariadenie budete pravdepodobne zdieľať s majiteľmi
  • Prenajmete si celý byt
  • Prenajmete si celý dom

Keďže nielen vo svete, ale aj v našich končinách tento typ ubytovania získava na popularite, zaujímalo nás, aké sú jeho výhody a nevýhody.  

airbnb

Aké sú plusy Airbnb:

  • Medzi najväčšie plusy Airbnb patrí rozhodne cenovo dostupnejší výber ubytovania, často vo veľmi zaujímavých lokalitách, v ktorých by ste sa s omnoho vyššími hotelovými cenami pravdepodobne neubytovali.
  • Atraktívnym aspektom cestovania s Airbnb je pre mnohých aj široké a veľmi pestré ubytovacie možnosti, často nezvyčajných. Naskytne sa vám mnoho zaujímavých a atypických ubytovacích možností, napríklad ubytovanie v presklenom dome na pláži, luxusnej vile s bazénom a vírivkou či drevenom domčeku v korunách stromov. Vy si tak podľa vlastných preferencií vyberiete tú možnosť , ktorá vám bude najviac vyhovovať nielen finančne, ale aj svojou polohou, dostuonosťou či inými špecifikami. 
  • Výhodou ubytovania cez Airbnb je tiež vzájomná dohoda s majiteľom na čase check-in a check-out, teda kedy sa ubytujete a odubytujete. S majiteľom bytu sa dohodnete podľa vlastných cestovateľských plánov, a tak  nemusíte čakať napríklad do 14:00, aby ste sa mohli ubytovať, prípadne sa ráno v rýchlosti odubytovať, pretože o 10:00 alebo 12:00 musíte opustiť hotelovú izbu. 
  • V porovnaní s malou hotelovou izbou máte v mnohých prípadoch k dispozícii kuchyňu alebo kuchyňský kút so základným vybavením. Často sú zásobené aj kávou, čajom, surovinami typu olej, soľ, korenie, ktoré sa vám zídu najmä vtedy, ak sa nechcete stravovať vo fast foodoch či reštauráciách. Táto forma stravovania by mohla vyhovovať najmä tým cestovateľom, ktorí chcú ochutnať miestne špeciality alebo im z nejakého dôvodu nevyhovuje hotelové stravovanie. 
  • Ak natrafíte na dobrého prenajímateľa, môže vám odporučiť lokálne tipy na pamiatky, výlety, obchody či iné miesta, ktoré nenájdete v cestovateľských príručkách.
  • V prípade, že s majiteľom zdieľate ubytovacie zariadenie, môžete autenticky nazrieť do spôsobu života miestnych obyvateľov a spoznať tak ich kultúru.

Aké sú mínusy Airbnb:

  • Nepoznáte ľudí, u ktorých „doma“ budete ubytovaní. Pre niekoho môže ísť o adrenalín či formu dobrodružstva, no niekomu tento aspekt nemusí úplne vyhovovať. Strach a obavy môžete čiastočne eliminovať naštudovaním recenzií a hodnotení od cestovateľov. 
  • Medzi zápornejšie stránky ubytovania prostredníctvom Airbnb môžme zaradiť samotnú rezerváciu. Tá bude pravdepodobne v niektorých prípadoch časovo náročnejšia ako v prípade hotelu. Majiteľa by ste si mali pred rezerváciou overiť a skontaktovať sa s ním, prípadne si ešte raz s ním potvrdiť, že ubytovanie je v požadovanom termíne k dispozícii.
  • Ak nastane nejaký problém počas ubytovania, kontaktujete a komunikujete priamo s majiteľom. Ten nemusí byť vždy dostupný. To sa vám v hoteli s 24 hodinovou službou recepcie nestane.
  • Čas check-in a check-out má svoje plusy aj mínusy. Veľkou výhodou, ako sme už spomínali, je to, že s Airbnb nemusíte čakať napríklad do 14:00, aby ste sa mohli ubytovať. S majiteľom sa jednoducho dohodnete, kedy prídete, a on vás bude očakávať. Na druhej strane, ak vám mešká lietadlo alebo sa stane počas cesty iná nepríjemnosť, ktorá čas vášho príchodu výrazne posunie, oceníte služby nonstop hotelovej recepcie.
  • Stravovanie: to si zaisťujete v ubytovaní Airbnb sami. Raňajky v cene pobytu sú v mnohých hoteloch samozrejmosťou, niekde máte možnosť prikúpiť si aj polpenziu či plnú penziu. Ak teda uprednostňujete na dovolenke komfort toho, že nemusíte každý deň behať po obchode či pekárni a zháňať na raňajky čerstvé pečivo, tak vám Airbnb pravdepodobne nebude úplne vyhovovať.
  • Upratovanie. Ak si ho zabezpečíte prostredníctvom Airbnb, mali by ste myslieť na to, že v porovnaní s hotelom vám v Airbnb vám chyžná nebude každé ráno ustieľať postele či vymieňať čisté uteráky, ale poriadok si budete udržiavať sami.
  • V niektorých mestách je ubytovanie prostredníctvom Airbnb zakázané.
home_office

Má to svoje výhody aj nevýhody

Pri výbere ubytovania je dobré zvážiť výhody aj nevýhody jednotlivých možností a vybrať si tak, aby čo najviac zodpovedalo vašim predstavám a možnostiam. V niektorých prípadoch sa oplatí zvoliť obľúbenú možnosť Airbnb, kým niekedy zasa ostať verní klasickému a overenému hotelovému ubytovaniu. 

Foto: Pixabay 

Lenka Vyplašilová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+4
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok