Vymáhanie dlhov bude jednoduchšie, udeje sa cez internet

Roland Regely | rubrika: Článok | 31. 1. 2017
Od februára budú platobné rozkazy chodiť aj do elektronickej schránky na webe slovensko.sk. Novela zákona o upomínacom konaní by mala pomôcť veriteľom sa ľahšie dostať k peniazom, ktoré im niekto dlhuje. Vymáhanie dlhov bude jednoduchšie aj v cezhraničnom procese.
Vymáhanie dlhov bude jednoduchšie, udeje sa cez internet

Zdroj: Shutterstock

V súčasnosti je vydanie platobného rozkazu zdĺhavý proces. Firma oň musí najskôr písomne požiadať súd, počkať na spracovanie a dúfať, že sa dlžník nebude vyhýbať doručeniu. Firmy preto radšej na pomoc využívajú na vymáhanie dlhov tretie strany.

Od februára sa celý proces prenesie na internet. Veriteľ pošle súdu elektronický formulár na vydanie platobného rozkazu, ktorý súd automaticky spracuje a pošle ho do elektronickej schránky dlžníka.

Najprv upomienka cez SMS, potom externý partner

V prípade, ak zákazník nezrealizuje úhradu, príde mu najskôr nespoplatnená upomienka formou SMS správy a následne aj spoplatnená upomienka. Následné vymáhanie pohľadávok je realizované externým partnerom.

Celá agenda, pokiaľ ide o spracovanie a vybavovanie elektronických platobných rozkazov prechádza pod jedno špecializované pracovisko pod okresným súdom v Banskej Bystrici.

Niektorí podnikatelia sú v otázke či im novinka skutočne pomôže skeptickí. Veľké firmy ju naopak vítajú, súdny poplatok sa im až o polovicu zníži.

Už veľa zjednodušení a zlepšení sa v praxi neosvedčilo preto, že nefungovali základné veci ako financovanie súdov, organizácia na úradoch alebo praktická vymáhateľnosť zákonov, ktoré sa dajú beztrestne ignorovať, reagoval na novinku Peter Kremský, výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska.

V júli sa povinne aktivujú elektronické schránky právnickym osobám, ktoré sú zapísané v obchodnom registri. Platobné rozkazy teda môže nájsť vo svojej schránke viac ako 270-tisíc firiem. Doručenie má rovnaký účinok a vníma sa tak aj v očiach zákona, ako v prípade klasického doručenia poštou.

 

Veľké zmeny aj v cezhraničnom konaní

Veritelia získali nový nástroj vo forme európskeho príkazu na zablokovanie účtov. Slovensko pristupuje k aplikácii nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ktoré nové konanie zaviedlo. Pred nedávnom o tom informovala Tlačová agentúra Slovenskej republiky.

Nariadenie prišlo z Európskeho parlamentu

Cezhraničné vymáhanie pohľadávok v občianskych a obchodných veciach má byť v krajinách Európskej únie ľahšie. Veritelia získali nový nástroj vo forme európskeho príkazu na zablokovanie účtov. Slovensko pristupuje k aplikácii nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ktoré nové konanie zaviedlo.

Vláda Slovenskej republiky koncom roka schválila návrh zákona o európskom príkaze na zablokovanie účtov. Ten umožňuje v cezhraničných prípadoch účinne a urýchlene zablokovať finančné prostriedky na bankových účtoch v rôznych členských štátoch. Konečným cieľom opatrenia, ku ktorému Európska únia pristúpila, je zvýšiť dôveru pri obchodovaní na jednotnom trhu.

Nariadenie schválili ešte v roku 2013

Európska komisia pri schválení nariadenia v roku 2013 upozornila, že v dôsledku nevymožiteľných pohľadávok prichádzajú európske spoločnosti ročne približne o 2,6 percenta svojho obratu, čo predstavuje asi 600 miliónov eur. Väčšina z nich sú malé a stredné podniky. Stáva sa tak najmä preto, lebo podniky odrádzajú drahé a komplikované súdne spory v zahraničí.

 

Po novom prichádza blokácia účtu

Nové konanie poskytuje veriteľovi možnosť dosiahnuť vydanie neodkladného opatrenia, ktorým sa zabráni prevodu alebo vybratiu finančných prostriedkov, ktoré má jeho dlžník v držbe na bankovom účte vedenom v členskom štáte, ak hrozí, že bez takéhoto opatrenia bude následné vymáhanie jeho pohľadávky, resp. nároku voči dlžníkovi zmarené alebo podstatne sťažené, vysvetlilo ministerstvo spravodlivosti.

Zablokovanie finančných prostriedkov vedených na dlžníkovom účte zabráni vo vykonávaní platieb nielen samotnému dlžníkovi, ale aj osobám, ktorým povolil využívať jeho finančné prostriedky, napríklad formou trvalého príkazu, inkasa alebo používania kreditnej karty.

S cieľom zabezpečiť účinok prekvapenia dlžník nie je informovaný o návrhu veriteľa na vydanie príkazu, nie je vypočutý pred vydaním príkazu a ani oboznámený o príkaze pred jeho vykonaním. Príkaz, ako i všetky súvisiace písomnosti sa doručujú dlžníkovi bezodkladne po vykonaní príkazu. Dlžník má možnosť využiť opravný prostriedok bezprostredne po vykonaní príkazu.

Konanie zavedené európskym nariadením predstavuje dodatočný a voliteľný prostriedok pre veriteľa, ktorý má aj naďalej možnosť využiť rovnocenné opatrenia podľa príslušného vnútroštátneho právneho poriadku. Nový zákon by podľa odhadu ministerstva mohol vstúpiť do účinnosti od 1. marca 2017.

 

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok