Koľko dnes stojí vysokoškolské štúdium

Roland Regely | rubrika: Článok | 13. 9. 2016
Chystáte sa na vysokú školu alebo máte doma budúceho vysokoškoláka? Potom určite viete, že štúdium či už denné alebo externé na Slovensku niečo stojí. Rozhodli sme sa, že budeme konkrétni a pripravili súhrn všetkých nákladov pre vysokoškolákov. Čo je teda najväčšou položkou?
Koľko dnes stojí vysokoškolské štúdium

Zdroj: Shutterstock

Ak chcú mladí ľudia na Slovensku študovať, bez podpory rodičov či tretej strany sa zväčša nezaobídu. Letná brigáda, či brigáda popri škole zďaleka nepokryujú všetky náklady na štúdium a tak sú nútení prispieť aj rodičia a mnoho študentov využíva aj tzv. študentské pôžičky resp. výhodnejšie úvery.

Žiadna škola nie je zadarmo

Ako sme už uviedli v článku o poplatkoch za prijímacie pohovory, študent je ľahší o desiatky či stovky eur už pri rozhodovaní sa, ktorú vysokú školu si zvolí. Poplatok sa pohybuje na úrovni od 25 do 50 eur, čiže pokiaľ sa chce študent uchádzať o viac ako jednu školu, pokojne to môže byť viac. Externé štúdium je samozrejme viacnásobne drahšie, najmä čo sa týka poplatkov za štúdium, no vedzte, že ani to lacnejšie denné nie je zadarmo.

Kam idú peniaze

1. Karta ISIC

Každý študent vysokej školy potrebuje ISIC kartu. Pre študentov prvého ročníka sa pohybuje okolo 20 eur. Za predĺženie platnosti, pre študentov vyšších ročníkov, je tento poplatok nižší.

2. Ubytovanie

Ubytovanie sa všeobecne považuje za jednu z najdrahších položiek v živote vysokoškolského študenta. Samozrejme len v prípade, že nežije v spoločnej domácnosti s rodinnými príslušníkmi. Potom má dve možnosti, bývať na internáte, čo je lacnejšie, alebo si prenajať byt či izbu, čo je zväčša drahšie. A potom sú ceny odstupňované najmä aj od lokality, Bratislava je v tomto súverenne najdrahšia. Ceny sa pohybujú od 50 do 100 eur mesačne. Prvý mesiac semestra je pre študentov finančne náročnejší ako ostatné mesiace školského roka. Mnohí študenti bývajúci na internáte musia totiž za ubytovanie zaplatiť niekoľko mesiacov dopredu.

3. Strava

Strava je položka, na ktorej študenti dokážu naopak najviac ušetriť. Ale tiež to nemusí byť pravidlo. Môže to byť pokojne aj väčšia položka ako ubytovanie. Ideálnym riešením v živote vysokoškoláka je možnosť stravovať sa v školských stravovacích zariadeniach, kde štát prispieva sumou 1 euro na dve jedlá a cez víkend strava u rodičov resp. v "mama hoteli". Inak sa ceny pohybujú v rozmedzí od 80 do 200 eur mesačne.

4. Doprava

Náklady na dopravu sa samozrejme odvíjajú od toho, ako často a v akom množstve ju študent musí využívať. Niektorí študenti za školou dochádzajú vlakom, autobusom, ale aj autom. Najlacnejšou variantou je cestovať mestskou hromadnou dopravou, najviac možno ušetriť zakúpením dlhodobejších cestovných lístkov. Vlaky sú aktuálne na Slovensku pre všetkých študentov denného štúdia bezplatne, druhá najlacnejšia varianta je autobus a napokon auto. Ak predpokladáme, že študent využíva na prepravu len MHD. Mesačne ho to bude stáť od 25 do 50 eur.

5. Voľný čas a zábava

Je to položka, na ktorej možno tiež veľa financii ušetriť, no pre socializáciu študentov je nevyhnutné, aby popri štúdiu zapájali aj voľnočasové aktivity. Rôzne festivaly, diskotéky, kino, stretnutia s priateľmi, skrátka všetko čo bežní mladí študenti vo voľnom čase môže znamenať rôzne náklady. Zväčša v lete mnohonásobne prevyšujú priemer, ktorý majú študenti štandardne počas školského roka. Študenti na zábavu míňajú rôzne. Záleží to od samotnej povahy človeka, ale aj mesta, v ktorom študuje. Rozpätie je preto väčšie, od 50 do 150 eur mesačne.

Celkové mesačné náklady vysokoškolského študenta sa tak približne pohybujú v rozmedzí od 200 až 500 eur.

Kde je najdrahšie

Najnákladnejší život majú študenti Ekonomickej univerzity v Bratislave. Ročne v priemere minú zhruba 4 až 5 000 eur, Univerzity Mateja Bela - 4 000 eur a Žilinskej univerzity - 3 800 eur. Naopak najmenej vychádza štúdium na Katolíckej univerzite v Ružomberku, s ročnými výdavkami okolo 2 500 eur, čo je o polovicu menej ako v prvom prípade.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

31. 3. 2024 | PR článok

Kto vyhrá voľby podľa stávkových kancelárií a prieskumov?

Druhé kolo prezidentských volieb sa nezadržateľne blíži a už čoskoro sa dozvieme meno nástupcu Zuzany Čaputovej v prezidentskom úrade. O tom, ako sú rozdané karty, nás tradične informujú... celý článok

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok