Slovensko využíva termínované úväzky menej, než iné krajiny EÚ

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 28. 6. 2012
Slovensko patrí medzi krajiny s najnižším pomerom zamestnanosti na dobu určitú v porovnaní s celkovým počtom zamestnaných osôb. Tento typ úväzku sa v rámci EÚ v menšej miere využíva už len v Spojenom kráľovstve, Estónsku, Bulharsku a Rumunsku.
Slovensko využíva termínované úväzky menej, než iné krajiny EÚ

Zdroj: Shutterstock

Termínovaný úväzok zvyšuje pružnosť trhu práce
Pracovný úväzok na dobu určitú, resp. termínovaný úväzok je založený na základe zmluvy, ktorá stanoví presnú dobu trvania pracovného pomeru. Termínovaný alebo dočasný pracovný úväzok umožňuje zamestnávateľom počas cyklických zmien na pracovnom trhu pružne prispôsobovať počet zamestnancov svojim potrebám. Termínované pracovné úväzky, resp. pracovné zmluvy na dobu určitú, obzvlášť s možnosťou ich opakovaného uzatvárania, sú často využívané ako nástroj, ktorý zvyšuje pružnosť pracovného trhu.

Patrí sem aj agentúrne zamestnávanie
Typickými príkladmi dočasného zamestnania sú napríklad sezónne zamestnané osoby alebo osoby zamestnané prostredníctvom pracovnej agentúry. Oficiálna štatistika Európskeho štatistického úradu (Eurostat) zatiaľ neeviduje údaje o jednotlivých druhoch dočasnej zamestnanosti. To znamená, že nemáme k dispozícii prehľad o proporciách zamestnanosti na dobu určitú v prípade sezónnej práce alebo v prípade práce vykonávanej v prostredníctvom sprostredkovateľských agentúr. K dispozícii sú údaje o pomere počtu zamestnancov so zmluvou na dobu určitú z celkového počtu zamestnancov, ktoré ilustruje nasledujúci graf.

Graf: Podiel počtu zamestnancov so zmluvou na dobu určitú z celkového počtu zamestnancov v roku 2011 (v %)

Podiel počtu zamestnancov so zmluvou na dobu určitú z celkového počtu zamestnancov v roku 2011 (v %)

Zdroj: Eurostat, Labour Force Survey

Na dobu určitú pracuje najviac Poliakov, nasleduje Španielsko a Portugalsko
V krajinách európskej dvadsaťsedmičky sledujeme, že percentuálny pomer zamestnaných na dobu určitú v porovnaní s celkovým počtom zamestnancov sa pohybuje v priemere na úrovni 14 %. Najvyšší pomer zamestnaných na dobu určitú vykazovalo v roku 2011 podľa Eurostatu Poľsko (26,9 %), ktoré nasledovalo Španielsko (25,4 %), Portugalsko (22,2 %), Holandsko (18,2 %), Slovinsko (18 %).

Slovensko nedosahuje na priemer krajín EÚ27
Na Slovensku je zastúpenie termínovaných pracovných úväzkov na celkovej zamestnanosti podstatne nižšie, než je priemer v krajinách Európskej únie. Kým v roku 2011 v krajinách európskej dvadsaťsedmičky podiel úväzkov na dobu určitú na celkovej zamestnanosti dosiahol  v priemere 14 %, v rovnakom roku tento ukazovateľ dosiahol na slovenskom trhu práce úroveň 6,5  %.

Slovensko sa vo využívaní dočasného úväzku zaraďuje na koniec spomedzi krajín EÚ
V európskom kontexte Slovenská republika patrí medzi krajiny s najnižším pomerom zamestnanosti na dobu určitú v porovnaní s celkovým počtom zamestnaných osôb. S pomerom zamestnaných na dobu určitú v porovnaní s celkovým počtom zamestnancov na úrovni 6,5 % sa vlani Slovensko spolu s Maltou zaradili pred Spojené kráľovstvo (6 %), Estónsko (4,5 %), Bulharsko (4,1 %) a Rumunsko, kde na dobu určitú pracuje 1,1 % zamestnancov z celkového počtu zamestnaných osôb.

Termínované úväzky využívajú najmä seniori
Vyššie podiely termínovaných pracovných úväzkov sú zastúpené najmä v prípade aktérov trhu práce, ktorí majú na ňom horšie postavenie, napríklad staršia pracovná sila. Tieto skupiny sú na trhu práce ochotné akceptovať menej výhodné podmienky, rovnako ako absolventi, ktorí po ukončení štúdia prijmú aj menej kvalitné pracovné miesto s cieľom získať odborné znalosti a praktické skúsenosti a zvýšiť si tak šancu na získanie lepšej pozície v budúcnosti. Nasledujúca tabuľka poukazuje na skutočnosť, že pomer pracovníkov pracujúcich na dobu určitú vo vekovej skupine nad 65 rokov v prípade slovenského trhu práce prevyšuje priemer krajín európskej dvadsaťsedmičky.

Tabuľka: Podiel zamestnancov vo veku viac ako 65 rokov pracujúcich na termínovaný pracovný úväzok v rokoch 2010 a 2011 (v %)

20102011
SR37,7 45,1
EÚ2718,218,1

Zdroj: Eurostat, Labour Force Survey

Krajiny spravidla zamestnávanie na dobu určitú regulujú
Krajiny spravidla zamestnávanie na dobu určitú regulujú, pretože v ňom vidia určité nebezpečenstvo rozšírenia príliš veľkej neistoty pre pracovníkov. Aby neboli termínované pracovné úväzky zneužívané zo strany zamestnávateľov, v zákonníku práce je stanovená doba, počas ktorej môže tento typ pracovného úväzku trvať alebo byť uzatváraný. Súčasne platný zákonník práce obmedzuje maximálnu dĺžku termínovaného pracovného úväzku na 3 roky, podobne je to aj v susednej Českej republike.

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

26. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Milionárka Hello Kitty oslavuje 50 rokov. Ľudia si myslia, že je mačka

Ceruzky, peňaženky, kabelky, kozmetika, kneličky, ale aj autá a lietadlo Eva air. Hello Kitty prináša svetu japonskú tradíciu Kawaii už 50 rokov na každom predmete, na aký si človek... celý článok

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

25. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

„Je tu otázka, ako využiť vklady ľudí v bankách,“ hovorí premiér Fico

Sú to peniaze, ktoré aj tak väčšinou končia v USA, vyhlásil premiér. V najbližších rokoch čaká Slovensko „mobilizácia“ finančných prostriedkov. Naznačuje nielen využitie vkladov, ale... celý článok

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

11. 4. 2024 | Redakcia

Trh s nehnuteľnosťami hlási novinky: Čo sa mení?

Ceny nehnuteľností sa znižujú. Z maxím, na ktoré sa vyšplhali koncom roka 2022, klesali počas celého minulého roka. Aj keď sú ceny za byty čoraz nižšie, prasknutie realitnej bubliny... celý článok

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

2. 4. 2024 | Marek Mittaš

Máte natankované? Ceny benzínu a nafty pôjdu nahor

Na rozdiel od roku 2022, keď sa ceny pohonných hmôt výrazne menili, si v posledných mesiacoch udržali konštantnú hodnotu. Najnovšie informácie zo sveta a z finančných trhov však naznačujú,... celý článok