EÚ v minulom roku vynaložila na podporu prepustených zamestnancov 83,5 miliónov eur

Marián Belko | rubrika: Článok | 26. 8. 2011
Podľa Európskej komisie vzrástla v porovnaní s predchádzajúcim obdobímfinančná podpora EGF na pomoc ľuďom, ktorý prišli o prácu v dôsledkukrízy a globalizácie, takmer o dve tretiny.
EÚ v minulom roku vynaložila na podporu prepustených zamestnancov 83,5 miliónov eur

Zdroj: Shutterstock

Európska komisia tento týždeň zverejnila výročnú správu o využití prostriedkov Európskeho fondu na prispôsobenie sa globalizácií (European Globalisation Adjustment Fund – EGF) v minulom roku. Celková suma, ktorou fond členským štátom prispel, predstavovala 83,5 miliónov eur, čo je o približne dve tretiny viac, než tomu bolo v roku 2009. Počet prepustených zamestnancov, ktorých sa subvencie týkali, vzrástol dvojnásobne na 23 688.

EGF je relatívne novým nástrojom podpory sociálnej solidarity a aktívnych opatrení trhu práce. Vznikol na návrh predsedu komisie José Manuela Barrosa a do praxe bol uvedený od roku 2007. Účelom fondu je finančne prispievať príslušným orgánom na národnej a miestnej úrovni v boji s nezamestnanosťou, ktorá je dôsledkom globalizácie, finančnej krízy a významných štrukturálnych zmien vo svetovom obchode.

Ako zdôraznil László Andor, komisár zodpovedný za rezort zamestnanosti a sociálnych vecí „prostriedky EGF pomáhajú tisícom európskych zamestnancov nájsť si novú prácu a ako taký hrá dôležitú úlohu v boji proti nezamestnanosti a je prejavom potreby reagovať na aktuálne výzvy pracovného trhu“.

Typickou situáciou, kedy je možné EGF osloviť je napríklad presunutie výroby regionálne významného podniku mimo EÚ. V takýchto prípadoch  subvencie fondu pomáhajú pokrývať náklady na rekvalifikačné projekty a opätovné začlenenie prepustených zamestnancov do pracovného procesu.

Žiadosť o poskytnutie finančnej pomoci z prostriedkov EGF podávajú výhradne samotné členské štáty. Individuálne subjekty – dotknuté spoločnosti, alebo zamestnanci, ktorým hrozí hromadné prepúšťanie a majú záujem využiť asistenciu EGF sa musia najskôr obrátiť na vnútroštátne orgány. V prípade Slovenska proces žiadosti zastrešuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.

Slováci v roku 2010 nežiadali, v žiadostiach dominujú Írsko, Španielsko a Taliansko

V minulom roku nezaznamenal fond žiadnu žiadosť zo Slovenskej republiky. Prvýkrát boli ale žiadosti podané z Českej republiky, Poľska a Slovinska. Celkovo bolo v roku 2010 o pomoc z fondu žiadané 31-krát v dvanástich členských krajinách EÚ v celkovej sume 170 miliónov eur.

Najväčší nárast žiadostí zaznamenal fond práve v rokoch 2009 a 2010. Dohromady sa v týchto rokoch na fond členské štáty obrátili 61-krát, čo z celkového počtu 78 žiadostí od roku 2007 predstavuje výrazný podiel. Na pozadí tohto dramatického nárastu je reálny dopad svetovej hospodárskej a finančnej krízy na zamestnanosť. Dá sa očakávať, že v roku 2011 bude tento trend pokračovať.

V celkovom počte zamestnancov, ktorých náklady na opätovné nájdenie práce fond pomáhal počas svojej existencie hradiť dominujú Írsko, Španielsko a Taliansko. V roku 2010 EGF prispel na projekty v deviatich členských krajinách. Medzi finálnymi príjemcami boli subjekty v Dánsku, Nemecku, Írsku, Litve, Holandsku, Poľsku, Portugalsku, Slovinsku a Španielsku.

Príjemcami boli v krátkom období existencie fondu prevažne staré členské krajiny, keďže tie najčastejšie čelia problémom s ukončením výroby a prepúšťaním zamestnancov v dôsledku výhodnejších podmienok v zahraničí. Krajiny strednej a východnej Európy sú vzhľadom k relatívne nižšej cene práce ešte stále skôr cieľovými krajinami medzinárodného presunu výrobných faktorov.

Miera participácie EGF na podporných opatreniach dosiahla úroveň 65 percent, zvyšných 35 percent bolo hradených z verejného rozpočtu daného členského štátu, ktorý o prostriedky žiadal. Čo sa týka odvetvovej štruktúry, najčastejšie boli subvencované subjekty v oblasti automobilového priemyslu, textilného priemyslu a stavebníctva. Jedná sa opäť o oblasti, ktoré sú najviac citlivé na zmeny v medzinárodnom obchode a musia sa vyrovnať s následkami hospodárskej krízy.


Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

28. 3. 2024 | Marek Mittaš

Služby katastra budú drahšie: Čo sa oplatí stihnúť do apríla?

Minulý rok vláda informovala o tom, že v štátnom rozpočte chýbajú peniaze. Tento problém vyriešila tzv. konsolidačným balíčkom, ktorého súčasťou boli rôzne zmeny. Niektoré z nich začali... celý článok

Najbohatší ľudia v roku 2023

21. 3. 2024 | Marek Mittaš

Najbohatší ľudia v roku 2023

Rebríček najbohatších ľudí za rok 2023 príliš neprekvapil. Prvú desiatku obsadili stálice ako Elon Musk, Jeff Bezos či Warren Buffett, pričom úplne prvé miesto si uchmatol Francúz Bernard... celý článok

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

7. 3. 2024 | Marek Mittaš

Žijeme na dlh: Ako je svet zadlžený a aké sú riešenia?

Keď hovoríme o dlhoch, obvykle spomíname ten, ktorý má naša krajina. Pravdou však je, že nie sme jediní, ktorí musia niečo splácať. V skutočnosti je celý svet zadlžený, pričom suma... celý článok

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

17. 1. 2024 | Redakcia

Dobré správy na začiatok roka: Slováci sú bohatší. Kde leží najviac peňazí?

Podľa najnovších štatistík sa majetok Slovákov zvýšil až trojnásobne, napriek tomu, že patríme medzi investične konzervatívne krajiny. Kde sa nachádza väčšina našich úspor a aké chyby... celý článok

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

10. 1. 2024 | Redakcia

Čo sa všetko mení v roku 2024 pre bežných ľudí?

S príchodom nového roka zvyčajne prichádza viacero noviniek spojených s minimálnou mzdou, daňami a rôznymi dávkami. Ako bude vyzerať rok 2024 v číslach a čo všetko sa zmení? Pripravili... celý článok