Štát chystá veľké zmeny s EČV: Jednorazové „papierové“ tabuľky uľavia majiteľom

Redakcia | rubrika: Článok | 3. 6. 2024
V pripomienkovom konaní je novela zákona o cestnej premávke. Tá by mala zmeniť viacero pravidiel, no najvýraznejšou zmenou je zavedenie jednorazových „papierových“ tabuliek s evidenčným číslom vozidla. Majiteľ auta ich nebude musieť vracať.
Štát chystá veľké zmeny s EČV: Jednorazové „papierové“ tabuľky uľavia majiteľom

Zdroj: Archív Canva

Majteľom nových áut odpadne jedna otravná povinnosť. Pri kúpe nového auta, prípadne nákupe flotily do firmy, bolo vždy potrebné vrátiť dočasné tabuľky s EČV. Ak parlament schváli novú legislatívu, bude to minulosťou.

Novela zákona o cestnej premávke, ktorá je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, prináša niekoľko zmien. Medzi hlavné opatrenia patrí zavedenie jednorazových tabuliek so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmená C a M.

Nové tabuľky s EČV

Nové tabuľky s písmenom C budú vydávané výlučne okresnými úradmi. Doteraz dopravné inšpektoráty požičiavali predajcom nových vozidiel plechové tabuľky s písmenom M, ktoré títo predajcovia následne požičiavali vlastníkom nových áut. Ministerstvo vnútra zdôrazňuje, že táto prax bola často problematická, keďže zákazníci mali problémy s vrátením tabuliek predajcom.

Jednorazové tabuľky s presne určenou dobou platnosti by tento problém mali vyriešiť. Vlastníci vozidiel ich po uplynutí doby platnosti už nebudú musieť vracať. Plechové tabuľky so zvláštnym evidenčným číslom zostanú naďalej k dispozícii pre subjekty predávajúce úžitkové vozidlá, ktoré môžu byť vybavené napríklad mýtnymi jednotkami.

„Papierové“ tabuľky

Ministerstvo týmto návrhom reaguje aj na neoprávnené používanie tabuliek s písmenom C, ktoré sa často používali pri dovoze vozidiel zo zahraničia. Poplatok za jednorazovú tabuľku bude päť eur za kus. Tabuľky budú vyrobené zo syntetického polyesteru, ktorý vizuálne pripomína tvrdený papier, ale je odolný voči poveternostným vplyvom a roztrhnutiu. Predajcovia nových vozidiel ich budú vydávať na obdobie 30 dní, čo je čas potrebný na riadnu evidenciu vozidla.

Ročne sa predpokladá vydanie do 100 000 párov jednorazových tabuliek s písmenom M a 60 000 až 80 000 párov tabuliek s písmenom C. Novela tiež umožní prihlasovať nové vozidlá a jednotlivo dovezené vozidlá na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte, a to aj prostredníctvom elektronických služieb, bez ohľadu na to, či bolo držiteľovi vozidla vydané osvedčenie o evidencii časť I alebo nie.

Pre subjekty vyvážajúce vozidlá do zahraničia sa zavádza nová elektronická služba, ktorá eliminuje potrebu osobných návštev pracovníkov autobazárov na dopravných inšpektorátoch. Ministerstvo tiež navrhuje zrušenie vykonávania kontrol originality vozidiel pred ich vývozom do zahraničia.

Podsvietené tabuľky končia

Jednou z ďalších zmien je zrušenie možnosti vydávať podsvietené tabuľky s evidenčným číslom. Spresní sa tiež ustanovenie o zakázaných výrazoch na voliteľných tabuľkách s evidenčným číslom. Špecifické tabuľky s evidenčným číslom budú vydávané už len čistým elektromobilom, nie plug-in hybridom.

Rozšíri sa aj okruh subjektov, ktorým môžu byť poskytované údaje z evidencie vozidiel. K štátnym orgánom sa pridajú správcovia konkurznej podstaty, rozhodcovia a rozhodcovské súdy.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Za zmeškaný let môžete dostať až 600 eur, za stratený kufor aj 1 300. Poznáte svoje práva?

25. 7. 2024 | Natália Stašíková

Za zmeškaný let môžete dostať až 600 eur, za stratený kufor aj 1 300. Poznáte svoje práva?

Cestovanie lietadlom môže byť občas plné nečakaných komplikacii. Letiská po celej Európe sa stretávajú s rôznymi problémami, ako sú meškania letov a stratené batožiny. Nedávno sa letisko... celý článok

Vodiči si už môžu kúpiť jednodňovú známku: Dajte si pozor, aby sa nepredražila

24. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči si už môžu kúpiť jednodňovú známku: Dajte si pozor, aby sa nepredražila

Od 1. augusta 2024 bude platiť nová jednodňová diaľničná známka, ktorá umožní vodičom využívať diaľnice za jednorazový poplatok 5,40 eura. Táto známka bude platiť od polnoci do polnoci... celý článok

PREHĽAD zmien od 1. augusta: PZP na kolobežku a nová diaľničná známka

23. 7. 2024 | Natália Stašíková

PREHĽAD zmien od 1. augusta: PZP na kolobežku a nová diaľničná známka

Parlament nedávno schválil vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel, ktorý prináša zásadné zmeny. Okrem zvýšenia pokút pre vodičov bez poistenia sa po prvýkrát... celý článok

Novinka, ktorá poteší slovenských vodičov: Bezplatných úsekov diaľníc bude viac

4. 7. 2024 | Natália Stašíková

Novinka, ktorá poteší slovenských vodičov: Bezplatných úsekov diaľníc bude viac

Ešte v máji sme informovali o zmenách pre motoristov, ktoré môžu znamenať výrazné úspory. Novela vyhlášky o diaľničnej známke z dielne vlády SR, oslobodí až 197 kilometrov diaľnic a... celý článok

Najlacnejšia trasa do Chorvátska: Kde ušetríte na diaľničných poplatkoch a kde natankovať?

2. 7. 2024 | Natália Stašíková

Najlacnejšia trasa do Chorvátska: Kde ušetríte na diaľničných poplatkoch a kde natankovať?

Slováci sa každé leto vyberú do Chorvátska autom. Pozreli sme sa preto na najlepšie trasy a poplatky, ktoré na vodičov číhajú. Komu sa viac oplatí ísť cez Maďarsko a kto ušetrí keď... celý článok