Ako si zvýšiť dôchodok: 4 finty, o ktorých väčšina ľudí netuší

Natália Stašíková | rubrika: Článok | 29. 5. 2024
Dôchodcovia dostanú trináste dôchodky v decembri a od budúceho roka im na účet pribudne viac peňazí. Existuje však niekoľko spôsobov, ako si môžu prilepšiť ešte viac. Ako na to?
Ako si zvýšiť dôchodok: 4 finty, o ktorých väčšina ľudí netuší

Zdroj: Shutterstock

Dôchodcom svitá na lepšie časy. Od januára budúceho roka dostanú osoby, ktoré poberajú zákonom garantovaný minimálny dôchodok viac peňazí. Podľa informácií portálu Finsider je zvýšenie najnižšej penzie dôsledkom rastu životného minima, ktoré sa odvíja od inflácie v domácnostiach s nižším príjmom.

Zo štatistík vyplýva, že inflácia dosiahla v apríli tohto roka 1,9 %. Z toho dôvodu sa životné minimum od júla zvýši o rovnaké percento. To však vedie k tomu, že od januára sa zvýšia aj minimálne dôchodky.

Síce sa dôchodcovia konečne dočkali a od budúceho roka im na účet pribudne viac peňazí. Existuje však niekoľko spôsobov ako si môžu prilepšiť ešte viac. Ako na to?

Žiadosť o penziu nemusíte podať okamžite

O penziu nemusíte požiadať hneď ako vám vznikne nárok. Odloženie odchodu do dôchodku znamená, že aj keď dosiahnete zákonom stanovený dôchodkový vek, nepožiadate ihneď o dôchodok a naďalej zostanete pracovať. Tento prístup môže mať významný pozitívny vplyv na výšku vášho budúceho dôchodku.

Ak sa rozhodnete po dosiahnutí dôchodkového veku pokračovať v práci a nepožiadate o dôchodok, váš dôchodok sa bude zvyšovať. Pravda uvádza, že každých 30 dní odkladu, počas ktorých ste stále zamestnaní a prispievate do sociálneho poistenia, sa vám zvýši dôchodok o 0,5 %.

Dôležité je mať na pamäti, že dôchodca môže o žiadosť požiadať najviac tri roky spätne od uplatnenia nároku na dôchodok, a to len za obdobie po dovŕšení dôchodkového veku.

Príklad: Predpokladajme, že Michal dosiahne dôchodkový vek a má vypočítaný dôchodok vo výške 500 eur mesačne. Rozhodne sa, ale odložiť žiadosť o dôchodok o jeden rok. Po tomto roku mu bude dôchodok zvýšení až o 6 %.

Nemusíte sa spoliehať len na štátny dôchodok

Pripravovať sa na dôchodok je dôležitou súčasťou finančného plánovania každého človeka. V rámci dôchodkového systému na Slovensku existujú rôzne piliere, ktoré majú zabezpečiť primeranú úroveň finančného zabezpečenia v starobe.

Jedným z kľúčových je II. dôchodkový pilier, ktorý predstavuje možnosť samostatného sporenia na dôchodok prostredníctvom individuálnych účtov spravovaných bankami či inými správcovskými súkromnými spoločnosťami.

Druhý dôchodkový pilier dopĺňa I. pilier, ktorý je financovaný z odvodov pracujúcich a poskytuje základný dôchodok. Vstúpiť do II. piliera je možné len do veku 35 rokov.

Veľkou výhodou II. piliera je, že časť sociálneho poistenia, ktorú zamestnanec platí, ide priamo do druhého piliera a vy na sporenie nemusíte použiť vlastné finančné prostriedky. Ďalšou z výhodou je fakt, že nasporené prostriedky môžu byť zdedené, pričom peniaze z I. piliera prepadnú štátu.

V tomto článku sme vás informovali, že do druhého piliera sa pôvodne odvádzalo až 9 % zo sumy odvodov, dnes je to 5,5 % a po novom to budú 4 %. Upozornili sme však na to, že stále platí, že ide o percento z odvodov, ktoré sa oplatí najmä lepšie zarábajúcim ľuďom. 

Dôvodom je skutočnosť, že štát má na ľudí v druhom pilieri pascu v podobe krátenia dôchodku. Čo to znamená? Ak ste si šetrili v druhom pilieri, môžete dostať od štátu nižší dôchodok. Platí to však len pre ľudí, ktorým vyšiel nízky dôchodok. 

III. pilier zažíva rozmach 

Ďalším doplnkovým dôchodkovým sporením je III. pilier, o ktorý má záujem čoraz viac ľudí. Ako ste sa mohli dočítať v predchádzajúcom článku má viac ako miliónom účastníkov s majetkom presahujúcim 3,7 miliardy eur.

Na rozdiel od II. piliera, ktorý ľuďom s nižšími príjmami viac škodí ako pomáha, tretí pilier už roky uniká zásahom vlády. V rámci tretieho piliera majú teda sporitelia väčšiu kontrolu nad tým, koľko a ako často si sporia. Môžu si zvoliť investičné stratégie, ktoré najlepšie vyhovujú ich rizikovému profilu a finančným cieľom.

Okrem toho, mnoho zamestnávateľov prispieva na tretí pilier svojim zamestnancom, čím motivujú zamestnancov k dlhodobému sporenie. Tieto príspevky zamestnávateľa predstavujú dodatočný prínos, ktorý zvyšuje celkovú sumu nasporených prostriedkov.

Investovaním sa zhodnocujú úspory a minimalizujú riziká

Jedným z najefektívnejších spôsobov, ako si zaistiť lepšiu penziu, je investovanie. Investovaním môžete nielen zhodnotiť svoje úspory, ale aj minimalizovať riziká spojené s infláciou a inými ekonomickými faktormi.

Do čoho sa však oplatí investovať? Napríklad investovanie do akcií vám umožňuje stať sa spoluvlastníkom spoločností a získať podiel na ich ziskoch prostredníctvom dividend a zhodnotenia ceny akcií.

Dlhopisy sú naopak konzervatívnejšou formou investície, ktorá poskytuje stabilný príjem vo forme úrokov. Štátne a korporátne dlhopisy môžu byť vhodným doplnkom k rizikovejším akciám, čím pomôžu vyvážiť vaše investičné portfólio.

Podielové fondy zas združujú finančné prostriedky od viacerých investorov a investujú ich do rôznych aktív, ako sú akcie, dlhopisy a iné cenné papiere.

Natália Stašíková

Autor článku Natália Stašíková

Prispievateľka portálu Peniaze.sk. Venuje sa ekonomickým témam a natívnemu obsahu. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako budú vyzerať trináste dôchodky v praxi? Zákon už podpísal prezident, o rok môže byť všetko inak

4. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako budú vyzerať trináste dôchodky v praxi? Zákon už podpísal prezident, o rok môže byť všetko inak

Prezident Peter Pellegrini podpísal zmenu, ktorá určuje, že maximálna výška trinásteho dôchodku bude na Slovensku 606,30 eur. Menej peňazí oproti pôvodnej legislatíve teda dostanú predčasní... celý článok

Jeden chýbajúci doklad vás môže pripraviť o dôchodok

25. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Jeden chýbajúci doklad vás môže pripraviť o dôchodok

Narodili ste sa po roku 1963? Potom by ste mali vedieť, že jedno chýbajúce tlačivo vás môže pripraviť o celý dôchodok. Do roku 2003 sa roky štúdia rátali do dôchodku ako odpracované... celý článok

Nečakaná zmena v trinástych dôchodkoch. Jedna skupina seniorov dostane menej

21. 6. 2024 | Redakcia

Nečakaná zmena v trinástych dôchodkoch. Jedna skupina seniorov dostane menej

Nová legislatíva prináša zmenu v trinástych dôchodkoch, ktorá zjednocuje výšku 13. dôchodku pre predčasných a riadnych starobných dôchodcov. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny... celý článok

Nelogické trináste dôchodky, krúti hlavou odborník. 606 eur dostane každý

20. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Nelogické trináste dôchodky, krúti hlavou odborník. 606 eur dostane každý

Trinásty dôchodok vo výške 606 eur dostane každý starobný dôchodca bez ohľadu na to, aký dôchodok mu bol priznaný. Dostanú ho aj ľudia, ktorí nepracovali.

Analytici: 13. dôchodok je plytvanie miliónmi. Slovenskí dôchodcovia sú na tom veľakrát lepšie ako pracujúci

11. 6. 2024 | Redakcia

Analytici: 13. dôchodok je plytvanie miliónmi. Slovenskí dôchodcovia sú na tom veľakrát lepšie ako pracujúci

Štát by podľa analytikov INESS mohol ušetriť desiatky miliónov eur. 13. dôchodok totiž tento rok dôstanú aj dôchodcovia ktorí ho vôbec nepotrebujú. Ich príjmy sú často vyššie, než príjmy... celý článok