Nižšie dôchodky v roku 2024? Toto vás môže zachrániť

Daniel Výcha | rubrika: Článok | 19. 10. 2023
Plánujete si požiadať o dôchodok a neviete, či to urobiť tento alebo budúci rok? Odborníci odporúčajú, aby ste neotáľali, inak hrozí, že prídete o desiatky eur. Dôchodky priznané po 1. januári 2024 majú byť výrazne nižšie.
Nižšie dôchodky v roku 2024? Toto vás môže zachrániť

Zdroj: Shutterstock

Presná výška zatiaľ nie je známa

Presná výška starobných dôchodkov pre rok 2024 zatiaľ nie je známa. Táto informácia bude dostupná až 4. decembra 2023, kedy Štatistický úrad SR zverejní údaje o medziročnom raste priemernej mzdy za 3. štvrťrok 2023. Následne sa na základe tohto údaju vypočíta výška tzv. dôchodkovej hodnoty pre rok 2024.

Aj napriek tomu, že dôchodková hodnota ešte nie je známa, odborníci sa zhodujú na tom, že novopriznané starobné dôchodky budú v budúcom roku nižšie. Dôvodom je najmä priemerná mzda, ktorá na ne má výrazný vplyv.

Výška starobného dôchodku závisí od niekoľkých faktorov, medzi ktoré patria počet odpracovaných rokov, priemerný osobný mzdový bod a aktuálna dôchodková hodnota. Avšak novela zákona, ktorú presadil bývalý minister práce Milan Krajniak, zmenila spôsob, akým sa dôchodková hodnota počíta. Zatiaľ čo v minulosti bola stanovená na 100 % rastu priemernej mzdy, dnes predstavuje iba 95 %.

Táto zmena ovplyvnila dynamiku rastu dôchodkov. V dôsledku tejto zmeny nie sú dôchodky také vysoké, ako by boli, ak by sa počítali podľa pôvodných pravidiel. Napríklad dôchodková hodnota v roku 2023 dosiahla úroveň 16,4764 eur, pričom bez zmien by bola na úrovni 16,5437 eur.

Potrebný medziročný rast priemernej mzdy je nereálny

Odborníci tvrdia, že je už teraz zrejmá jedna vec. Sumy starobných dôchodkov, ktoré budú priznané pred rokom 2024, sa od 1. januára 2024 zvýšia o 3,6 %. Sumy starobných dôchodkov priznaných počas roka 2024 by sa mali zvýšiť o 14,5 %. 

Treba však poznamenať, že novopriznané dôchodky budú vyššie ako dôchodky priznané v roku 2023 iba vtedy, ak medziročný rast priemernej mzdy presiahne 12,4 %. Aktuálne sa zdá, že to je nereálne. Podľa odborníkov by reálny nárast priemernej mzdy mal dosiahnuť hodnotu 10 %, najviac 11 %.

Zvýšenie podľa dôchodcovskej inflácie

Štatistický úrad SR dňa 13. októbra zverejnil hodnotu dôchodcovskej inflácie za prvých deväť mesiacov. Jej výška bola 12,5 %. Avšak pre výpočet dôchodkov priznaných pred rokom 2024 sa použije inflácia za prvých 6 mesiacov, ktorá dosiahla hodnotu 14,5 %.

Expert na dôchodky, Jozef Mihál, informoval o ich výške vo svojom príspevku na Facebooku: „Dôchodky priznané pred rokom 2024 sa od 1. januára 2024 zvýšia o 3,6 %. Toto zvýšenie je určené podľa prílohy č. 4a zákona o sociálnom poistení a vypočítava sa podľa nasledujúceho vzorca: Pj = max(0, ((1 + Pz)/(1 + Pi) – 1). Konkrétne: Pj = max (0, ((1 + 0,145)/(1 + 0,106) – 1) = max (0, (1,145/1,106 – 1) = 0,0352 … čo predstavuje 3,52 % a po zaokrúhlení nahor 3,6 %.“

Mihál ďalej dodáva: „Potenciálni žiadatelia o dôchodok ešte v roku 2023 by si mali začať vybavovať „časenky”. Očakáva sa obrovský nápor na pobočky Slovenskej poisťovne v novembri a decembri – a som zvedavý, ako táto inštitúcia plánuje túto situáciu zvládnuť. Jej povinnosťou je uspokojiť všetkých žiadateľov.”

Budúca vláda a druhý pilier

Nad dôchodkami visí viacero otáznikov, pričom jeden z nich sa týka druhého piliera, ktorý čelil mnohým politickým zásahom. Počas vlády Roberta Fica bol otvorený až štyrikrát. Budúci predstavitelia vlády už naznačili, že plánujú obnovu verejných financií, ktorá má byť podľa nich postupná. Preto je otázne, či zasiahnu aj do druhého piliera.

V druhom pilieri majú sporitelia aktuálne majetok v hodnote približne 13,2 miliardy eur. Aj drobné zmeny by mohli mať negatívny vplyv na sporiteľov, čoho sa obáva aj Jozef Mihál.

13. dôchodok

V súvislosti s dôchodkami je dôležité spomenúť aj trinásty dôchodok, ktorý bude vyplácaný už v novembri 2023. Jeho maximálna suma bude predstavovať 300 eur, a dostanú ho tí, ktorí poberajú dôchodok v hodnote 268,88 eur alebo menej. 

Naopak, tí, ktorí poberajú dôchodok od 268,88 do 963,32 eur, dostanú nižšie sumy, ktoré budú zastavené na 50,01 eur. Najnižšiu dávku vo výške 50 eur získajú dôchodcovia, ktorí poberajú dôchodky vo výške viac ako 963,33 eur.

O 13. dôchodok nemusia poberatelia žiadať nijakým spôsobom, pretože Sociálna poisťovňa ho bude vyplácať automaticky.

Trinásty dôchodok sa stretáva s veľkou kritikou z mnohých strán, vrátane ministerstva financií. Ministerstvo tvrdí, že existujú efektívnejšie spôsoby, ako zvýšiť životnú úroveň nízkopríjmových dôchodcov.

„Trinásty dôchodok je nesystémovou dávkou, pričom jeho nastavenie nie je vhodne prispôsobené na plnenie štandardných úloh systému sociálneho zabezpečenia. Táto dávka neslúži na zabezpečenie stabilného príjmu v starobe, ale je pravdepodobne používaná najmä na krytie jednorazových výdavkov,“ uvádza rezort financií.

Ministerstvo financií SR preto predložilo návrh na obnovu verejných financií, v rámci ktorého tvrdí, že zrušením 13. dôchodku v rokoch 2024, 2025 a 2026 by sme mohli ušetriť 310 miliónov eur.

Rezort následne kritizoval aj rodičovský dôchodok. Podľa jeho odhadov by zrušenie tejto dávky prinieslo v roku 2024 úsporu 149 miliónov eur, v roku 2025 až 334 miliónov eur a v roku 2026 až 362 miliónov eur.

„Rodičovský dôchodok prehlbuje súčasné deficitné hospodárenie penzijného systému, pričom už pred jeho zavedením sa očakávalo, že v dôsledku starnutia populácie bude deficit v penzijnom systéme v dlhom období narastať,“ dodáva rezort.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+13
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.