Zmeny v materskej budúci rok: dávky pre oboch rodičov súčasne, zmeny pri PN

Roland Regely | rubrika: Článok | 3. 4. 2018
Ministerstvo práce pripravuje zmeny, ktoré majú pomôcť ženám po pôrode druhého dieťaťa.
Zmeny v materskej budúci rok: dávky pre oboch rodičov súčasne, zmeny pri PN

Zdroj: Shutterstock

Byť s deťmi doma na materskej môže byť v súčasnosti len jeden z rodičov. Od budúceho roka by však už na materskú mali mať nárok za istých okolností naraz obaja rodočia. Túto a iné zmeny navrhuje ministerstvo práce, tvrdí, že tak chce pomôcť rodinám, ak sa rozhodnú zostať s dieťaťom doma.

S návrhom dávok prišla SaS ešte minulý rok

Treba uviesť, že túto novinku navrhovalo SaS už rok predtým, ako s tým prišlo Ministerstvo práce. Návrh na súbeh nároku na materské pre otca aj matku na dve deti predložilo SaS ako doplňujúci návrh v rámci prerokovania prepočítavania dôchodkov. Vtedy minister práce tvrdil, že právny stav takého paralelného poskytovania materského umožňuje a ukázalo sa, že opozícia mala pravdu, neumožňuje.

Treba rozlišovať materskú a rodičovskú dovolenku

Súbeh materskej dovolenky na jedno dieťa a rodičovskej dovolenky na druhé dieťa (otec má od narodenia dieťaťa nárok na rodičovskú dovolenku dovolenku) pre rodičov existuje aj doteraz, Zákonník práce to umožňuje. Ale nárok na paralelné poberanie dvoch materských nie je prípustný. Treba rozlišovať materskú a rodičovskú dovolenku a nárok na materské a rodičovský príspevok.

Rizikové tehotenstvo a PN po novom

Vďaka zmenám v sociálnom poistení by sa ženám, ktoré majú lekárom potvrdenú rizikovú graviditu a kvôli tomu sú práceneschopné, od budúceho roka mohlo prilepšiť. Reč je o materskej, ktorá sa doteraz vypočítavala u rizikových tehotných z najnižšieho možného základu.

Platí to však len u žien s reťazovým pôrodom, to znamená, ak ste doma na rodičovskej s jedným dieťaťom a čakáte ďalšie, pričom v období tehotenstva ste nemohli byť práceschopná kvôli rizikovej gravidite. Po novom by sa tak rizikovým mamičkám mali materské dávky vypočítať z predpokladaného príjmu a nemali by tak mať nižšiu materskú kvôli tomu, že sú PN.

Podrobnejšie to popísal aj poslanec Jozef Mihál, autor knihy Materská, na svojej stránke: „Pri reťazových pôrodoch sa druhá materská vypočíta z pravdepodobného denného vymeriavacieho základu (a nie z minimálneho základu) aj vtedy, ak v rozhodujúcom období (predchádzajúci rok) nemala matka príjem z dôvodu práceneschopnosti súvisiacej s jej tehotenstvom.

Prvá materská verzus druhá a ďalšia materská

Zmeny sa teda týkajú mamičiek, ktoré už jedno dieťa majú a čakajú ďalšie. Od budúceho roka by však malo platiť aj to, že pravdepodobný príjem pri druhej materskej nemsie byť nižší ako príjem pri prvej materskej.

Preto od 1.1.2019 bude platiť zásada, že pri reťazovom pôrode a určení pravdepodobného DVZ nesmie byť materská pri druhom dieťati vymeraná z nižšieho základu ako materská pri predchádzajúcom dieťati.“

Podľa ministerstva práce sa touto zmenou rieši sa situácia, ak zamestnávateľom určený vymeriavací základ pri ďalšom dieťati je z rôznych dôvodov nižší ako vymeriavací základ, z ktorého bola určená suma materského pri prvom dieťati. 

Materské dávky v roku 2018 v skratke

  • ženy majú nárok na materskú dovolenku 34. týždňov (37 týždňov u osamelých matiek a 43 týždňov, ak porodí dve a viac detí) a počas tejto doby dostávajú od Sociálnej poisťovne materské dávky.
  • materská môže byť vyplácaná iba mamičke, ktorá bola nemocensky poistená najmenej 270 dní (cca 9 mesiacov) v období posledných dvoch rokov pred pôrodom.
  • materské momentálne predstavuje už 75 % z denného vymeriavacieho základu, čo znamená, že matka dostane takmer porovnateľný príjem s jej mzdou, ktorú dostávala v zamestnaní.

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Rodičovský dôchodok sa blíži. Čoskoro sa začne vyplácať po novom

17. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Rodičovský dôchodok sa blíži. Čoskoro sa začne vyplácať po novom

Sociálna poisťovňa čoskoro začne vyplácať rodičovské dôchodky za rok 2024, čo prinesie významnú finančnú podporu pre dôchodcov, ktorí vychovali deti. Tento nový systém prináša viacero... celý článok

Hýčkanie a opatera pre slovenských dôchodcov: Od tohto dátumu si výrazne prilepšia

17. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Hýčkanie a opatera pre slovenských dôchodcov: Od tohto dátumu si výrazne prilepšia

Byť dôchodcom na Slovensku v roku 2024 je ako vyhrať v lotérii. Tým, čo šli do predčasného dôchodku pred viac ako rokom, sa prepočítajú sumy. Od júla ich čaká valorizácia a v decembri... celý článok

PREHĽAD zmien v predčasných dôchodkoch od 15. mája 2024

13. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

PREHĽAD zmien v predčasných dôchodkoch od 15. mája 2024

Od 15. mája 2024 vstupujú do platnosti zmeny v dôchodkovom systéme. Predčasné dôchodky budú pre mnohé mladšie generácie nedostupné. Zároveň sa mení spôsob výpočtu ich výšky.

Prehľad: Týchto dôchodcov štát v roku 2024 zasype peniazmi

10. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Prehľad: Týchto dôchodcov štát v roku 2024 zasype peniazmi

Dôchodcom, ktorí dostávajú štedré penzie, štát ešte pridá. Reč je o výsluhových dôchodkoch, ku ktorým sa pridáva starobná penzia a tučný trinásty dôchodok.

Druhý pilier môže časť Slovákov pripraviť o peniaze. Koho sa to týka?

7. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Druhý pilier môže časť Slovákov pripraviť o peniaze. Koho sa to týka?

Namiesto dôchodku sklamanie. Sporenie v druhom pilieri niektorým Slovákom nielenže neprinieslo lepší dôchodok, ale dokonca im ho znížilo. Niektorým dokonca vzal 2. pilier šancu na odchod... celý článok