PREHĽAD zmien v predčasných dôchodkoch od 15. mája 2024

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 13. 5. 2024
Od 15. mája 2024 vstupujú do platnosti zmeny v dôchodkovom systéme. Predčasné dôchodky budú pre mnohé mladšie generácie nedostupné. Zároveň sa mení spôsob výpočtu ich výšky.
PREHĽAD zmien v predčasných dôchodkoch od 15. mája 2024

Zdroj: Archív Canva/EllenaZ

Predčasný dôchodok postupne zanikne. Každý ročník bude musieť odpracovať viac a viac rokov a mesiacov, aby na prečasný dôchodok dosiahol. Napokon sa nárok na predčasný dôchodok stretne s riadnym dôchodkovým vekom. To však nie je jediná zmena, ktorá vstupuje do platnosti od 15. mája 2024. Došlo k výrazným zmenám nielen v kritériách pre odchod do predčasného dôchodku, ale aj v metóde výpočtu jeho výšky.

Odídeme do dôchodku starší a s menej peniazmi

Historicky mohli ľudia odísť do predčasného dôchodku viac ako dva roky pred oficiálnym dosiahnutím dôchodkového veku, ak mali na konte aspoň 40 odpracovaných rokov. Podľa novej úpravy sa teraz predčasný dôchodkový vek určuje ako rozdiel medzi všeobecným dôchodkovým vekom (ktorý nie je znížený o výchovu detí) a číslom 23 prispôsobeným pre konkrétny ročník narodenia.

V súčasnosti sa dôchodkový vek pre ľudí narodených pred 1. januárom 1967 ustálil na 64 rokoch. Tým, ktorí chcú ísť do predčasného dôchodku, sa po novom vyžaduje 41 rokov odpracovaného času. Ak všeobecný dôchodkový vek pre daný ročník ešte nie je určený, počet odpracovaných rokov sa bude zvyšovať o dva mesiace s každým ďalším rokom narodenia. Toto pravidlo sa začne uplatňovať od ročníkov narodených v roku 1967 a neskôr, ktorí tak budú musieť odpracovať minimálne 41 rokov a dva mesiace.

Táto zmena má však dlhodobé dôsledky, najmä pre mladšie generácie. Vzhľadom na stúpajúci dôchodkový vek a požiadavky na počet odpracovaných rokov sa predčasný dôchodok stáva čoraz menej dostupným. Ako ilustruje prípad osôb narodených v roku 2004, ktorým vznikne nárok na riadny dôchodok až v 69 rokoch, získanie predčasného dôchodku bude náročné. Ak začnú pracovať v 23 rokoch a budú musieť odpracovať 46 rokov, ich predčasný dôchodok by vznikol v rovnakom čase ako riadny dôchodok.

Trend predlžovania pracovnej aktivity a súvisiace zvyšovanie požiadaviek na odpracované roky môže v budúcnosti viesť k tomu, že nárok na predčasný dôchodok bude iba teoretický, najmä pre mladšie generácie, ktoré vstupujú na trh práce.

Predčasní dôchodcovia dostanú menej peňazí

 

 

Ďalšou zásadnou zmenou je nový spôsob určenia sumy predčasného dôchodku. Všetky predčasné starobné dôchodky s dátumom priznania po 14. máji 2024 sa budú znižovať bez ohľadu na počet získaných odpracovaných rokov o 0,5 % za každých začatých 30 dní, ktoré poistencovi zostávajú do dovŕšenia dôchodkového veku. Predtým sa znižovali o 0,3 % za každých začatých 30 dní.

Zníženie o 0,3 % platilo od 1. januára 2023, pred týmto dátumom sa predčasné dôchodky krátili koeficientom 0,5 %, teda tak, ako to ukladá aj najnovšia úprava. Sociálna poisťovňa však bude prepočítavať výšku predčasných dôchodkov pred týmto dátumom. Suma dôchodkov sa navýši tak, akoby sa krátili len o 0,3 % mesačne. V máji tohto roka môžu predčasní dôchodcovia, ktorí odpracovali minimálne 40 rokov a odišli do predčasného dôchodku pred 1. januárom 2023, očakávať príjemné prekvapenie od Sociálnej poisťovne. 

Ako informoval hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr, táto zmena sa dotkne približne 125 000 dôchodcov. Títo budú mať nielen vyššie mesačné dôchodkové výplaty, ale dostanú aj jednorazový príspevok ako kompenzáciu za obdobie od začiatku roka 2023 až do dátumu, keď začne platiť nový koeficient. Dôchodcovia nemusia robiť žiadne špeciálne kroky na to, aby bolo ich dôchodkové rozdelenie prepočítané. Sociálna poisťovňa sa zaoberá automatickým prepočítavaním týchto dôchodkov v súlade so zákonom o sociálnom poistení, ktorý jej ukladá povinnosť dokončiť tento proces do konca roku 2026.

V prípade, že niektorí z postihnutých dôchodcov nedostanú svoje nové rozhodnutia do konca mája 2024, nemusia sa obávať. Celý proces prepočítania sa vykonáva postupne a je plánovaný v niekoľkých etapách, v závislosti od počtu dôchodcov, ktorí spĺňajú kritériá pre nový výpočet.

 

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako budú vyzerať trináste dôchodky v praxi? Zákon už podpísal prezident, o rok môže byť všetko inak

4. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Ako budú vyzerať trináste dôchodky v praxi? Zákon už podpísal prezident, o rok môže byť všetko inak

Prezident Peter Pellegrini podpísal zmenu, ktorá určuje, že maximálna výška trinásteho dôchodku bude na Slovensku 606,30 eur. Menej peňazí oproti pôvodnej legislatíve teda dostanú predčasní... celý článok

Jeden chýbajúci doklad vás môže pripraviť o dôchodok

25. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Jeden chýbajúci doklad vás môže pripraviť o dôchodok

Narodili ste sa po roku 1963? Potom by ste mali vedieť, že jedno chýbajúce tlačivo vás môže pripraviť o celý dôchodok. Do roku 2003 sa roky štúdia rátali do dôchodku ako odpracované... celý článok

Nečakaná zmena v trinástych dôchodkoch. Jedna skupina seniorov dostane menej

21. 6. 2024 | Redakcia

Nečakaná zmena v trinástych dôchodkoch. Jedna skupina seniorov dostane menej

Nová legislatíva prináša zmenu v trinástych dôchodkoch, ktorá zjednocuje výšku 13. dôchodku pre predčasných a riadnych starobných dôchodcov. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny... celý článok

Nelogické trináste dôchodky, krúti hlavou odborník. 606 eur dostane každý

20. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Nelogické trináste dôchodky, krúti hlavou odborník. 606 eur dostane každý

Trinásty dôchodok vo výške 606 eur dostane každý starobný dôchodca bez ohľadu na to, aký dôchodok mu bol priznaný. Dostanú ho aj ľudia, ktorí nepracovali.

Analytici: 13. dôchodok je plytvanie miliónmi. Slovenskí dôchodcovia sú na tom veľakrát lepšie ako pracujúci

11. 6. 2024 | Redakcia

Analytici: 13. dôchodok je plytvanie miliónmi. Slovenskí dôchodcovia sú na tom veľakrát lepšie ako pracujúci

Štát by podľa analytikov INESS mohol ušetriť desiatky miliónov eur. 13. dôchodok totiž tento rok dôstanú aj dôchodcovia ktorí ho vôbec nepotrebujú. Ich príjmy sú často vyššie, než príjmy... celý článok