Rodičovský príspevok vyšší o 2,5%

Zdenka Školniková | rubrika: Článok | 30. 1. 2013
Suma rodičovského príspevku vzrástla podľa opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny od 1.januára 2013 o 4,90 eur.
Rodičovský príspevok vyšší o 2,5%

Zdroj: Shutterstock

Výška rodičovského príspevku sa upravuje každoročne  v závislosti od zmeny životného minima, ktoré sa zvyšuje pravidelne k 1.júlu bežného kalendárneho roka. V roku 2012 sa výška životného minima zvýšila o 2,5 % zo sumy 189,38 eur na 194,58 eur. Rodičovský príspevok sa od 1.januára 2013 zvýšil o rovnaké percento, akým vzrástlo životné minimum v minulom roku. Jeho suma sa zvýšila zo 194,70 eur na 199,60 eur.

Rodičovský príspevok pri  viacerých súčasne narodených deťoch narastá o 25% na každé ďalšie dieťa. Pri dvojčatách celková suma vzrastie z pôvodných 243,50 eur na 249,50 eur. Pri troch súčasne narodených deťoch sa suma rodičovského príspevku zmení z 292,10 eur na 299,40 eur. Rodičovský príspevok sa vypláca rodičom dieťaťa až dovtedy, kým dieťa nedovŕši 3 roky. V prípade dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa sa príspevok vypláca až do dovŕšenia 6 rokov. Matka dieťaťa, ktorá nemá nárok na materské, dostáva rodičovský príspevok už od narodenia dieťaťa. Popri poberaní tohto príspevku môže rodič pracovať a opateru o svoje dieťa zabezpečiť prostredníctvom inej osoby či umiestnenia do detských jaslí alebo škôlky.

Prídavok na dieťa a príplatok k prídavku na dieťa
Rovnakým  percentom akým vzrástol rodičovský príspevok  narástol aj prídavok na dieťa zo sumy 22,54 eur na 23,10 eur  a príplatok k prídavku na dieťa z 10,57 eur na sumu 10,83 eur. Prídavok na dieťa dostáva rodič nezaopatreného dieťaťa. Po dovŕšení 16.roku života je potrebné každý rok doložiť potvrdenie o návšteve strednej prípadne vysokej školy. Najdlhšie je možné prídavok na dieťa vyplácať rodičom nezaopatrených detí do 25 rokov života dieťaťa, pri navštevovaní vysokej školy len ak študent nepresiahne štandardnú dĺžku štúdia. Príplatok k prídavku na dieťa  sa vypláca rodičom, ktorí nepracujú a nemajú priznaný daňový bonus na dieťa. Takisto je priznaný rodičom, ktorí poberajú starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok, invalidný dôchodok so zníženou schopnosťou pracovať o viac ako 70%,  výsluhový dôchodok po dovŕšení veku na starobný dôchodok alebo dôchodok v cudzine.

Akú sumu predstavujú  príspevky rodičom v štátnom rozpočte?
Celkové výdavky pre rodičov na rok 2013 predstavujú celkovú sumu vo výške 720 miliónov eur, čo znamená 60miliónov eur na jeden mesiac. Prídavok na dieťa je dávka, ktorá je vyplácaná najčastejšie, výdavky na ňu sa vyšplhajú až na 321 miliónov eur. Rodičovský príspevok je druhou najčastejšie vyplácanou dávkou, výdavky s ním spojené predstavujú sumu až 355 miliónov eur. Zvyšných 45 miliónov eur predstavujú výdavky na príspevok a príplatok pri narodení dieťaťa. 

Rodičovský príspevok v Českej republike
Pre rok 2013 sa v susednom Česku nič zásadné nezmenilo. Na rodičovský príspevok tam má nárok jeden z rodičov najdlhšie do 4 rokov veku dieťaťa a to na najmladšie dieťa v rodine. Ak si matka pravidelne pred pôrodom platila nemocenské poistenie, po narodení dieťaťa bude najskôr po dobu 6 mesiacoch dostávať peňažnú pomoc v materstve. Po šiestich mesiacoch jej bude vyplácaný rodičovský príspevok. Ten je stanovený od roku 2012 na jednotnú sumu 220 tisíc českých korún (v prepočte 8585,03 eur ) nezávisle na dĺžke jeho čerpania. Do roku 2012 bolo možné rodičovský príspevok poberať v troch rôznych variantoch, ktoré nemohli byť počas poberania zmenené. V súčasnosti je dĺžka čerpania príspevku ľubovoľná, nesmie však presiahnuť 4 roky. Aby sa predišlo situácii kedy by matka dostávala vyšší rodičovský príspevok než bol jej predošlý plat, suma príspevku je obmedzená na 70% predchádzajúceho vymeriavacieho základu. Rodič tak môže dostávať maximálne 11500 českých korún mesačne (v prepočte 448,76 eur).

 

Zdenka Školniková

 Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

22. 2. 2024 | Daniel Výcha

Komu sa oplatí ísť do predčasného dôchodku v roku 2024?

Predčasný dôchodok láka mnohých. Má však určité obmedzenia, kvôli ktorým nemusí byť výhodný pre úplne každého. Pre ktoré skupiny ľudí sa oplatí v tomto roku ísť do predčasného dôchodku... celý článok

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

23. 1. 2024 | Marek Mittaš

Zmeny v druhom pilieri: Koho sa týkajú a prečo si od roku 2024 nasporíme menej?

Druhý pilier prejde v roku 2024 jednou výraznou zmenou, ktorá spôsobí, že si v ňom nasporíme menej. Od januára dôjde k trvalému zníženiu príspevkovej sadzby z 5,5 % na 4 %. Podľa vlády... celý článok