Ochoreli ste? Máte nárok na náhradu príjmu pri pracovnej neschopnosti?

Zdenka Školniková | rubrika: Článok | 11. 4. 2012
Náhrada príjmu zamestnanca pri dočasnej pracovnej neschopnosti sa nezahŕňa do nemocenského poistenia.
Ochoreli ste? Máte nárok na náhradu príjmu pri pracovnej neschopnosti?

Zdroj: Shutterstock

Náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti nepokrýva nemocenské poistenie. Náhradu príjmu teda poskytuje zamestnávateľ, a to zamestnancom uznaným za dočasne práceneschopných. Náhrada príjmu je poskytovaná fyzickým osobám, ktorí sú považovaní za zamestnancov, okrem osôb vo výkone väzby a vo výkone trestu odňatia slobody. Náhradu príjmu získava zamestnanec, ktorý bol uznaný za dočasne práceneschopného alebo mu bolo nariadené karanténne opatrenie. Zároveň tento zamestnanec nemá príjem, ktorý by bol považovaný za vymeriavací základ podľa zákona o sociálnom poistení v období, kedy nevykonáva svoje zamestnanie z dôvodu dočasnej pracovnej neschopnosti.

Náhrada príjmu je poskytovaná za kalendárne dni od prvého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti do jej skončenia, najdlhšie však do desiateho dňa dočasnej pracovnej neschopnosti. Jej výška je v období od prvého do tretieho dňa dočasnej pracovnej neschopnosti 25% z denného vymeriavacieho základu (DVZ) a od štvrtého do desiateho dňa sa jej výška rovná 55% DVZ. Náhradu vo výške najviac 80% DVZ je možné dohodnúť v kolektívnej zmluve. Rozhodujúcim obdobím pre určenie DVZ zamestnanca, ktorého nemocenské poistenie pred vznikom dočasnej pracovnej neschopnosti trvalo menej ako 90 dní, je obdobie od vzniku nemocenského poistenia do dňa predchádzajúceho dňu, kedy vznikla dočasná pracovná neschopnosť. DVZ sa určí ako podiel súčtu vymeriavacích základov na platenie poistného na nemocenské poistenie a počtu dní v rozhodujúcom období.

Vznik práceneschopnosti

Práceneschopnosť vzniká u zamestnanca z dôvodu choroby, pracovného úrazu, úrazu, choroby z povolania alebo iného všeobecného ochorenia či karanténneho opatrenia. Dočasnú práceneschopnosť uznáva ošetrujúci lekár. Tak isto určuje aj dĺžku práceneschopnosti na základe zdravotného stavu zamestnanca. Počas dočasnej pracovnej neschopnosti v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, za ktoré zamestnávateľ zodpovedá sa dovolenka zamestnancovi nekráti.

Pri dočasnej práceneschopnosti fyzickej osoby môže vzniknúť nárok na dávku nemocenské od Sociálnej poisťovne. Na jej získanie je potrebné splniť podmienky zákona o sociálnom poistení. Základná podmienka pre získanie nemocenského je v deň vzniku dočasnej PN platiť nemocenské poistenie, po prípade nachádzať sa v období plynutia ochrannej lehoty, ktorá trvá 7 dní po zániku nemocenského poistenia, resp. 8 mesiacov v prípade zániku poistenia tehotnej poistenkyne. Nárok na nemocenské získava zamestnanec, ktorý nemá príjem považovaný za vymeriavací základ v období, kedy nevykonáva činnosť zamestnanca z dôvodu dočasnej PN. Nemocenské získava poistenec len ak počas PN dodržuje liečebný režim určený lekárom. Samostatne zárobkovo činná osoba má nárok na nemocenské ak zaplatila poistné na nemocenské poistenie v zákonom stanovenej lehote a výške. Pri dobrovoľnom nemocenskom poistení je treba splniť ďalšiu podmienku, poistenie musí trvať najmenej 270 dní za posledné 2 roky pred vznikom dočasnej PN.

Poskytovanie nemocenského

Dávku nemocenské poskytuj Sociálna poisťovňa. Dočasne práceneschopný získava túto dávku počas celej doby trvania PN, maximálne však 52 týždňov od jej vzniku. V prípade porušenia liečebného režimu stanoveného lekárom poistenec nemá nárok na nemocenské, a to od dňa zistenia porušenia až do ukončenia dočasnej PN, najviac 30 dní odo dňa porušenia liečebného režimu. Suma nemocenskej dávky pri dočasnej PN sa znižuje na polovicu ak si ju poistenec zapríčinil požitím alkoholu alebo iných návykových látok. Ak dočasná PN trvá dlhodobo a zdravotný stav poistenca nie je priaznivý, poistenec môže požiadať o priznanie invalidného dôchodku.

Výpočet PN (nemocenskej dávky)

Na výpočet PN je potrebný počet dní práceneschopnosti a výška hrubej mzdy. Nemocenská dávka sa vypláca vtedy, ak práceneschopnosť trvá menej ako rok. Vymeriavací základ nemocenskej dávky sa vypočíta ako súčet hrubých príjmov za posledných 12 mesiacov, z ktorých zamestnanec platil nemocenské poistenie. Denný vymeriavací základ sa určí ako podiel vymeriavacieho základu a počtu dní v danom období (365 resp. 366 dní), zaokrúhľuje sa na 4 desatinné miesta smerom nahor. Podľa dĺžky práceneschopnosti sa nemocenská dávka vypočíta z denného vymeriavacieho základu takto:

  • 1.-3.kalendárny deň 25%
  • Od 4.kalendárneho dňa 55%

Príklad: Zamestnanec mal za posledných 12 mesiacov mzdu 775 eur. Pre chorobu bol práceneschopný 13 dní. Aká bude výška jeho nemocenskej dávky?

Vymeriavací základ=12*775 eur=9300 eur
Denný vymeriavací základ= 9300 eur/365 dní=25,4795
Výška dávky=25,4795*3*25%+25,4795*10*55%=159,30 eur

Zdenka Školniková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

30. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

Prezidentka podpisom odobrila zmenu, ktorú nedávno schválil parlament. 13. dôchodok bude po novom riadnou dôchodkovou dávkou.

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok