Rodičovský príspevok v roku 2012 vyšší o 4 eurá

Zdenka Školniková | rubrika: Článok | 29. 12. 2011
Zvýšený príspevok začne štát rodičom vyplácať od 1.januára 2012.Takisto sa zmení aj výška prídavku na dieťa.
Rodičovský príspevok v roku 2012 vyšší o 4 eurá

Zdroj: Shutterstock

Autorom opatrenia o úprave sumy rodičovského príspevku je Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Opatrenie nadobudne účinnosť od 1. Januára 2012. Suma rodičovského príspevku sa týmto zvýši z pôvodných 190,10 eur na 194,70 eur na jedno dieťa.

Pri starostlivosti o dve súčasne narodené deti sa príspevok zvyšuje o 25%, čo je 243,40 eur a pri trojčatách o 50%, čo predstavuje 292,10 eur.  Navýšenie pôvodnej sumy o 4,60 eur bolo ministerstvo povinné  vykonať v súvislosti so zvýšením životného minima o 2,4% od 1.júla. Zvyčajne sa výška príspevku upravovala k 1.septembru daného roka, v roku 2011 sa však rodičia zvýšenej pomoci od štátu nedočkali.

Nespokojnosť zo strany rodičov narastá aj v súvislosti so samotnou  výškou príspevku od 1.1.2012, ktorá im pomôže len v minimálnej miere. Na pokrytie rastúcich nákladov bežnej rodiny s viacerými deťmi toto zvyšovanie predstavuje len slabú útechu. Na druhej strane pre ministerstvo práce predstavuje zvyšovanie príspevkov navýšenie budúceho rozpočtu o 6,8 milióna eur. Zvýšený príspevok bude poberať vyše 142 tisíc rodičov, oproti januáru 2011 je to skoro o 4000 poberateľov viac.

Čítajte viac o poskytnutí rodičovského príspevku: Rodičovský príspevok v roku 2012

Pre nepracujúcich rodičov príspevok nižší o polovicu

O presadenie novely zákona znižujúceho príspevok na polovicu sa snažili poslanci  NR SR- Ľudovít Kaník, Štefan Kuzma, Zoltán Horváth a Kamil Krnáč. Novela zákona nakoniec nebola prijatá. Ďalším pokusom o zníženie rodičovského príspevku bol pozmeňujúci návrh samotného Ľudovíta Kaníka. Ten parlament 30.novembra taktiež neschválil.

Cieľom novely bolo napraviť vzniknuté deformácie v sociálnom systéme. To znamená, odlíšiť ľudí, ktorí pracujú a zároveň motivovať tých, ktorí žijú zo sociálnych dávok, aby si prácu našli. Podľa menovaných poslancov sa v súčasnosti  príjem zo sociálnych dávok rovná príjmu z práce, z čoho vyplýva, že nezamestnaní rodičia nemajú záujem pracovať.

Zámerom novely tak isto bola zmena podmienok pre priznanie plnej výšky príspevku. Znamená to, že aspoň jeden z rodičov by musel mať za predchádzajúce 4 roky odpracovaných najmenej 270 dní. Výnimkou by mali byť rodičia, ktorí za posledné 4 roky študovali na vysokej škole alebo sa stali absolventmi strednej alebo vysokej školy. Príspevok  mali získať aj rodičia, ktorí v čase žiadania o príspevok pracujú ale nemajú odpracovaných 270 dní. V prípade, že by o prácu v krátkom čase prišli, príspevok by sa znížil. Poslanec Štefan Kuzma tvrdil, že systém kedy sa dá vyžiť zo sociálnych dávok, nie je udržateľný. Ukončenie strednej školy vrátane učilišťa ako splnenie podmienok pre získanie príspevku by malo byť najväčšou motiváciou. Príspevok v plnej výške bude patriť len rodičom spĺňajúcim spomínané podmienky. Ostatným rodičom by sa príspevok znížil na polovicu. Dnes by sa príspevok krátil na polovicu zo 190,10 eur.

Príspevok pri narodení dieťaťa- tzv. pôrodné by sa pri nesplnení podmienok nevyplácal vôbec. Plánované zmeny chceli poslanci zaviesť od 1.júla 2012.

Zvýši sa aj prídavok na dieťa

Zvyšovanie v spojitosti s rastom životného minima čaká od 1.januára aj prídavok na dieťa a príplatok k prídavku na dieťa. V obidvoch prípadoch ide o nepatrné navýšenie vo výške už spomínaných 2,4% rastu životného minima. Prídavok na dieťa vzrastie z 22,01 eur na 22,54 eur na mesiac, príplatok k prídavku na dieťa sa zvýši z 10,32 eur na 10,57 eur na mesiac.

Informácie o príspevkoch a prídavkoch nájdete v sprievodcovi Podpora rodín a dieťa

Zmeny čakajú aj mamičky

Po schválení novely zákona o sociálnom poistení si od 1.januára 2012 polepšia aj mamičky. Po novom sa zmení nielen dĺžka materskej dovolenky, ale aj materské. V súčasnosti je vymeriavací základ matky, ktorá spĺňa podmienky na materské 60% z hrubej mzdy. Po novom bude materské predstavovať 65% hrubej mzdy. 

Prvýkrát sa materské zvyšovalo od 1.1.2011, a to z 55% na dnešných 60%, materská dovolenka sa vtedy predlžovala z 28 týždňov na 34. Materská dovolenka sa od januára 2012 predĺži o 6 týždňov, z 34 na 40 týždňov. Ministerstvo práce plánuje zvyšovať vymeriavací základ až do výšky 75% do roku 2014. Dĺžka materskej dovolenky sa dovtedy predĺži na 52 týždňov. V porovnaní s okolitými krajinami slovenské mamičky dostávajú najmenej.

Materskú dovolenku si však užívajú najdlhšie. V Česku a Maďarsku aktuálne mamičky dostávajú 70% platu, materskú si užívajú len 24-28 týždňov. Naopak v Poľsku a Rakúsku ženy na materskej dostávajú plný plat, ale materskú majú najkratšiu. V Poľsku len 20 týždňov a v Rakúsku 8 týždňov pred aj po pôrode. Pre nárok na materské musí byť budúca mamička nemocensky poistená minimálne 270 dní za posledné 2 roky pred pôrodom. V prípade, že túto podmienku matka nespĺňa, získava nárok na rodičovský príspevok vo výške 194,70 eur. 

Zdenka Školniková

 Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

16. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Stovky eur navyše. Predčasný dôchodok bude v roku 2024 ešte výhodnejší, na 2025 sa čakať neoplatí

Oplatí sa ísť do predčasného starobného dôchodku v tomto roku, alebo je lepšie si počkať na rok 2025? Bývalý minister práce Jozef Mihál v tom má jasno. Rozdiel ráta v stovkách eur.

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

15. 3. 2024 | Redakcia

Zmeny v druhom pilieri: Dotkla sa úprava aj vašej penzie?

Začiatkom roku 2024 nastali významné zmeny v niekoľkých oblastiach, vrátane druhého piliera. V dôsledku snahy o zníženie deficitu verejných financií došlo k zníženiu príspevkovej sadzby... celý článok

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

13. 3. 2024 | Barbora Magočová

Nepriznali vám invalidný dôchodok, lebo nie ste dosť chorý? Ako sa brániť?

Invalidný dôchodok môžete získať len vtedy, keď vám váš zdravotný stav značne znižuje schopnosť pracovať. Aké kritériá sa pri jeho posudzovaní v roku 2024 musia brať do úvahy? A ako... celý článok

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

5. 3. 2024 | Daniel Výcha

Veľké prekvapenie pre Slovákov: Takto vyzerajú trináste dôchodky v praxi

Trináste dôchodky sú neutíchajúcou témou, ktorou sa zaoberá nielen vláda, ale aj samotní dôchodcovia už niekoľko mesiacov. Minulý rok mali dôchodcovia dostať trináste dôchodky v plnej... celý článok