Trinásty dôchodok v praxi: Čo si pripravila nová vláda pre penzistov?

Marek Mittaš | rubrika: Článok | 30. 11. 2023
O trinástom dôchodku sa v posledných týždňoch hovorilo viac než zvyčajne. Najprv vláda informovala, že ho nebude možné vyplatiť v plnej hodnote, teda v sume priemerného dôchodku. Neskôr avizovala, že dôchodcovia dostanú aspoň príspevok 150 eur. Nakoniec sa však tento príspevok zmenil a bude dvojnásobný. Kto všetko príspevok získa a kedy bude vyplácaný?
Trinásty dôchodok v praxi: Čo si pripravila nová vláda pre penzistov?

Zdroj: Shutterstock

Trinásty dôchodok v roku 2023 a trinásty dôchodok v roku 2024 

Vláda vyplatí trinásty dôchodok vo výške priemerného dôchodku až budúci rok v decembri. V relácii „Na telo” to potvrdil minister práce a sociálnych vecí, Erik Tomáš, ktorý zároveň dodal, že ho dostanú aj invalidi a vdovci.

Vyplatiť nový 13. dôchodok ešte tento rok podľa ministra nie je technicky možné, nakoľko nová vláda nemala toľko času proces pripraviť. Avšak ponúkla k dôchodku poberateľom dávok kompenzáciu 300 eur a vytvorila základ pre plnohodnotný trinásty dôchodok v roku 2024.

„Som veľmi rád, že sa nám podarilo nájsť dodatočné zdroje, aby sme k súčasnému tzv. 13. dôchodku pridali všetkým seniorom ďalších 300 eur. V praxi to znamená, že v tomto roku sa výška mimoriadnej dávky bude pohybovať v sume od 350 eur do 600 eur. Ešte v tomto roku tak vyplatíme všetkým poberateľom dôchodkov celkovo o 440 miliónov eur naviac. V tejto výške je to teda naposledy, pretože už v ďalšom roku pre Vianocami vyplatíme plnohodnotný 13. dôchodok vo výške priemerného starobného dôchodku za predchádzajúci rok, teda až 606 eur. Tento 13. dôchodok vo výške svojich priemerných dôchodkov dostanú aj vdovci, vdovy, invalidi, siroty a poberatelia predčasného dôchodku,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

Prioritou ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša je dodržať sľub a doručiť 13. dôchodok všetkým poberateľom starobného dôchodku v rovnakej výške. V prvých dňoch svojho pôsobenia na ministerstve práce spustil prípravu legislatívneho procesu novely zákona.

Objektívnym kritériom pre výpočet 13. dôchodku na budúci rok bude priemerný dôchodok za celý predchádzajúci rok. To znamená, že v roku 2024 bude vyplatená každému poberateľovi rovnaká suma približne 606 eur. Presná výška bude známa v priebehu januára 2024.

Dvojnásobný príspevok

Po zlých správach o tom, že štát nebude môcť vyplatiť trináste dôchodky, prišli aj dobré. Vláda totiž rozhodla, že dôchodcovia dostanú v decembri jednorazový príspevok vo výške 150 eur. Tento príspevok sa však po krátkom čase zdvojnásobil, čo znamená, že penzisti môžu očakávať príspevok vo výške 300 eur.

Podľa Erika Tomáša má jednorazový príspevok slúžiť ako kompenzácia za to, že sa tento rok nepodarí vyplatiť plnohodnotný trinásty dôchodok. Ten by sa mal podľa jeho vyhlásení stať realitou od budúceho roka, keď dôjde aj k radikálnym zmenám v rodičovskom dôchodku.

Aktuálny rodičovský dôchodok je novou vládou výrazne kritizovaný a plánuje sa jeho zrušenie. Na tieto dohady reagoval Igor Matovič, ktorý uviedol: „Ak sa napokon predsa len koalícia rozhodne zrušiť rodičovský dôchodok, sme pripravení vyzbierať podpisy na zvolanie referenda za jeho zachovanie.“

Jednorazový príspevok vo výške 300 eur vyplýva z novely zákona, za ktorú hlasovalo 96 poslancov, vrátane 13 poslancov za klub Slovensko a 6 poslancov za KDH.

Výška príspevku bude pre všetkých rovnaká

Jednorazový mimoriadny príspevok predstavuje jednoduchší variant trinásteho dôchodku, ktorý sa vypláca tento rok. Jediným rozdielom medzi týmito dvoma dávkami je ich výška.

Aktuálny trinásty dôchodok sa bude vyplácať v rozmedzí od 50 do 300 eur. Jeho konečnú sumu si môžete vypočítať priamo na webovej stránke peniaze.sk, ktorá na tento účel vytvorila špeciálnu kalkulačku.

Vo všeobecnosti platí, že poberateľom dôchodku v rozmedzí od 268,89 do 963,32 eur sa suma 13. dôchodku postupne znižuje až do minimálnej sumy 50,01 eur. Najnižšiu dávku vo výške 50 eur dostanú tí, ktorí poberajú dôchodok 963,33 eur a viac.

„Sociálna poisťovňa vyplatí 13. dôchodok v novembri 2023 automaticky, takže o 13. dôchodok netreba osobitne žiadať. Maximálna suma 13. dôchodku v novembri 2023 bude 300 eur a dostanú ju tí, ktorí poberajú dôchodok vo výške 268,88 eur a nižší,“ povedal hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Naopak, jednorazový mimoriadny príspevok bude rovnaký pre všetkých, bez ohľadu na výšku dôchodku. V praxi to znamená, že každý dôchodca dostane 300 eur.

Kto dostane mimoriadny príspevok?

Mimoriadny príspevok dostanú všetci, ktorí majú nárok na klasický trinásty dôchodok. Príjemcami teda budú poberatelia týchto dôchodkov:

  • starobného,
  • predčasného starobného,
  • invalidného,
  • sociálneho,
  • pozostalostného.

Celkový počet osôb, ktoré by si mali prilepšiť o 300 eur, je približne 1,46 milióna.

Druh dôchodku

Odhadovaný počet poberateľov dôchodkov v decembri 2023

Starobný

1 146 611

Predčasný starobný

17 072

Invalidný do 70 %

142 301

Invalidný nad 70 %

80 518

Vdovský – sólo

26 527

Vdovecký – sólo

5 579

Sirotský

18 980

Sociálny

920

Invalidné dôchodky z mladosti

21 647

Spolu

1 460 155

Kedy bude jednorazový príspevok vyplatený?

Termín vyplácania jednorazového mimoriadneho príspevku vláda stanovila na december 2023. Proces vyplácania bude rovnaký ako pri trinástom dôchodku, s tým rozdielom, že príspevok príde o mesiac neskôr. Podmienkou je preto nárok dôchodcu na výplatu dôchodku v decembri 2023.

O príspevok nemusí poberateľ dôchodkužiadať. Sociálna poisťovňa ho v prípade nároku vyplatí automaticky.

Koľko bude mimoriadny príspevok stáť?

Mimoriadny príspevok bude stáť štát približne 440 miliónov eur, z čoho takmer 600-tisíc eur predstavujú dodatočné administratívne náklady Sociálnej poisťovne.

Príspevok bude vláda financovať v rámci rozpočtu verejnej správy prostredníctvom transferu z kapitoly Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny do Sociálnej poisťovne, ktorá ho následne bude zasielať všetkým poberateľom, ktorí naň majú nárok.

Anketa

Ste spokojní s navyšovaním dôchodkov?

Výpočet 13. dôchodku

Ďalšie kalkulačky

Marek Mittaš

Autor článku Marek Mittaš

Šéfredaktor portálu peniaze.sk. V prevažnej miere sa venuje bankovej problematike a investovaniu.  Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+3
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

22. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Trináste dôchodky? Požičiavame si aj na ten dvanásty, varujú analytici

Trináste dôchodky predstavujú pre štát náklad takmer 830 miliónov eur. Štát na to ale nemá peniaze. Skončíme ako Grécko, budú nás musieť zachraňovať, varuje analytik Ivan Bošňák.

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

19. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Veľká zmena v predčasných dôchodkoch. Skupine Slovákov sa oplatí požiadať oň čo najskôr

Parlament odsúhlasil zmenu zákona, ktorý upravuje podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Jedna skupina ľudí urobí najlepšie, ak odíde do dôchodku do 15. mája 2024.

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

19. 4. 2024 | Redakcia

Zvýšia sa Slovákom dôchodky? Toto sa plánuje

Koncom minulého mesiaca vláda predložila návrh na zmenu výpočtu minimálnej mzdy. Podľa neho by sa minimálna mzda mala počítať ako 60 % z priemernej mzdy, čo by znamenalo, že v roku... celý článok

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

18. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové sumy trinástych dôchodkov sú tu. Minister Tomáš ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia

Parlament schválil návrh zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje trináste dôchodky. Zákon však zmenil aj podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Je známe nová suma, ktorú si... celý článok