Daniel Výcha - články autora

Prichádza nová vlna zdražovania: Čo všetko pôjde hore?

Článok | Daniel Výcha | 27. 6. 2023

+2

Podľa šéfky ECB Christine Lagardeovej sa rast jadrovej inflácie zmiernil, ale je predčasné očakávať, že dosiahla svoj vrchol. Práve naopak. Už 15. júna zasadne menová rada, ktorá rozhodne o výške úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky. Čo to znamená pre bežného človeka a čo všetko zdražie v dôsledku zvýšených úrokových sadzieb? Čítajte a dozviete sa všetko, čo potrebujete vedieť.

Najväčšie krachy v roku 2022. Kto prerobil najviac?

Článok | Daniel Výcha | 3. 2. 2023

+7

Vysoká miera inflácie, energetická kríza, narušenie dodávateľských reťazcov – to je len časť faktorov, ktoré sa v roku 2022 podpísali na stave firiem z celého sveta. Niektoré firmy našli spôsoby, ako prežiť aj v nepriaznivej ekonomickej situácii, no mnohé sa s krízou nedokázali vyrovnať. Do problémov sa dostali aj viacerí milionári, ktorým sa hodnota majetku začala prudko prepadať. V tomto článku nájdete informácie o najväčších krachoch z roku 2022.

Plán obnovy rodinných domov: Koľko môžete dostať na renováciu od štátu?

Článok | Daniel Výcha | 26. 4. 2022

+1

Rekonštrukcia domu s použitím moderných materiálov a technológií môže byť z krátkodobého hľadiska finančne náročná. Avšak na niekoľko desiatok rokov zníži náklady potrebné na chod domácnosti až o desiatky percent. S tým pomerne úzko súvisí napríklad aj šetrenie životného prostredia či vyššia životná úroveň na vidieku. S týmito cieľmi štát organizuje projekt zameraný na obnovu domov s názvom Zelená obnova rodinných domov.

Čaká nás nová vlna COVIDU? Úrad verejného zdravotníctva vydal nové odporúčania

Článok | Daniel Výcha | 28. 7. 2022

+2

Koronavírus nás za posledné dva roky potrápil viac ako dosť. Režim s voľnejšími opatreniami, ktorý si práve užívame, bol preto niečím, čo mnohí netrpezlivo očakávali. Ako dlho však potrvá? Jeseň sa blíži a úrad verejného zdravotníctva sa na ňu pripravuje novými odporúčaniami, ktoré vydal len pred pár dňami.

Miera úspor v eurozóne klesá: Sme chudobnejší ako pred covidom?

Článok | Daniel Výcha | 5. 5. 2022

0

Globálna kríza spôsobená pandémiou COVID-19 a inflácia súvisiaca s vojenským konfliktom na Ukrajine. Tieto dva faktory mali v poslednom období veľmi silný vplyv na finančné trhy a spôsob, akým domácnosti v eurozóne narábali so svojimi peniazmi. V tomto článku sa bližšie pozrieme na to, ako spomínané svetové udalosti ovplyvnili (a doteraz ovplyvňujú) mieru úspor či investícii obyvateľov členských štátov EÚ.