Nový daňový bonus na hypotéky alebo štátny príspevok pre mladých?

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 26. 6. 2017
Uvažujete nad hypotékou? Čo je lepšie? Využiť ešte štátnu podporu hypotéky pre mladých alebo si počkať na nový daňový bonus k hypotéke?Prinášame vám prehľad navrhovaných zmien ako aj príklad na porovnanie štátneho príspevku pre mladých a daňového bonusu k hypotéke.
Nový daňový bonus na hypotéky alebo štátny príspevok pre mladých?

Zdroj: Shutterstock

Ako bude vypadať nová podpora hypotéky pre mladých

Mladý do 36 rokov veku si v súčasnosti môžu zažiadať o štátny príspevok pre mladých, ktorý predstavuje „dotáciu“ úrokovej sadzby.  Vďaka tomuto príspevku majú mladý možnosť získať hypotéku za takmer nulovú alebo len minimálnu úrokovú sadzbu v prvých piatich rokoch splácania úveru.

Ministerstvo financií plánuje túto formu štátnej podpory zrušiť a od nového roku zaviesť možnosť znížiť si dane o zaplatené úroky.  Podobný systém funguje napríklad v Českej republike.

Ako má vypadať nový daňový bonus k hypotéke

1. Daňový bonus k hypotéke si budete uplatňovať v daňovom priznaní alebo ročnom zúčtovaní u zamestnávateľa doložením potvrdenia z banky

2. svoju daňovú povinnosť si budete môcť znížiť o 50 % zo všetkých zaplatených úrokov na hypotéke za rok, najviac však do výšky 400 eur.

Teda ak zaplatíte na úrokoch na hypotéke v roku 800 eur a viac, uplatníte si 400 eur. Ak však zaplatíte na úrokoch 650 eur, v daňovom priznaní si uplatníte 50 % - čiže 325 eur.

3. V prípade, že bude vaša daňová povinnosť nižšia ako daňový bonus k hypotéke, dostanete preplatok.

Ak by ste mali povinnosť zaplatiť daň napríklad vo výške 235 eur a mohli by ste si uplatniť zo zaplatených úrokov celých 400 eur, potom by ste od daňového úradu získali preplatok vo výške 165 eur.

4. Podmienky na uplatnenie daňového bonusu k hypotéke zostanú rovnaké ako k súčasnej hypotéke pre mladých: vek 18-35 rokov, príjmová hranica v závislosti od priemernej mzdy v hospodárstve a ďalšie podmienky na získanie hypotéky pre mladých.

5. Zanikne možnosť odkladu splátok pri narodení dieťaťa

6. Daňový bonus k hypotékam sa bude vzťahovať na všetky úvery na bývanie a nielen na hypotéky podľa zákona o bankách

Čo je výhodnejšie nový daňový bonus alebo pôvodný štátny príspevok

Podľa prepočtu OVB vyplýva ako výhodnejšia forma súčasný štátny príspevok. Podľa znenia návrhu novely by malo byť umožnené dočerpať úver za pôvodných podmienok a preto radí Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko ešte tento rok využiť štátny príspevok pre mladých.

„Ak mladí ľudia reálne potrebujú vlastné bývanie, majú dostatočné úspory na dofinancovanie aspoň  desiatich percent ceny bytuvýška splátky nepresahuje tretinu ich príjmu, odporúčam im čerpať hypotéku so štátnou podporou podľa súčasných podmienok.

Mladí ľudia by sa však nemali zadlžovať unáhlene a viac ako skutočne potrebujú. Netreba zabúdať, že hypotéka je dlh, ktorý treba splácať dlhé roky bez ohľadu na to, aký má človek momentálny príjem či výdavky. 

Navyše, do svojich budúcich výdavkov by si klienti mali započítať aj rizikové životné poistenie pre vážne životné situácie. Poistné sumy odporúčam nastaviť adekvátne výške úveru,“ odporúča Marián Búlik.

Príklad na porovnanie štátneho príspevku a daňového bonusu pre hypotéku

  • hypotéka vo výške 50 000 eur
Štátny príspevok pre mladých
 Úrok (Tatra banka)
 Zostatok po 5 rokoch
 Splátka
0,05 %
41 718,66 €
139,94 €
Zdroj: OVB Allfinanz
Daňový bonus pre hypotéku

Úrok (Tatra banka) Zostatok po 5 rokoch Splátka

 1,55 %
 43193,30 €
 173,76 €
Rok Zaplatený úrok
Polovičná zľava

 1  765,65 €
 382,83 €

 2  745,05 €
 372,53 €

 3  724,13 €
 362,07 €

 4  702,89 €
 351,45 €

 5  681,31 €
 340,66 €


spolu: 1809,515 €

Zdroj: OVB Allfinanz

Celková úspora pri štátnom príspevku pre mladých je 3 503,84 eur.Celková úspora pri daňovom bonuse pre hypotéku je 1809,52 eur.Ak by teda prešiel návrh novely štátnej podpory úver na bývanie, výhodnejšie teda výchádza štátny príspevok pre mladých.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok