Zvýhodnená hypotéka pre mladých: príjem nesmie prekročiť 1030,90 eur

Lenka Šenkýřová | rubrika: Článok | 9. 10. 2012
V období od októbra 2012 do konca tohto roka je maximálny priemerný mesačný príjem na získanie hypotéky so štátnym príspevkom vo výške 1030,90 eur. V prípade dvoch žiadateľov ide o dvojnásobok.
Zvýhodnená hypotéka pre mladých: príjem nesmie prekročiť 1030,90 eur

Zdroj: Shutterstock

Dostupnosť zvýhodnených hypoték so štátnym príspevkom sa od októbra zvýšila
Maximálna príjmová hranica pre získanie hypotéky so štátnym príspevkom pre mladých sa v období od 1. októbra do 31. decembra zvyšuje o 29,9 eur z 1 001 eur na 1 030,90 eur.  Toto zvýšenie súvisí so zvýšením priemernej mzdy v národnom hospodárstve za druhý kvartál tohto roka na 793 €. V praxi to znamená, že o hypotekárny úver so štátnym príspevkom pre mladých môžete žiadať v prípade, že ste dosiahli za predchádzajúci kalendárny rok priemerný mesačný hrubý príjem maximálne vo výške 1030,90 eur. Pri manželoch, resp. partneroch nesmie spoločný príjem prevýšiť dvojnásobok príjmovej hranice, teda 2061,80 eur. Hypotéky pre mladých tak sú dostupnejšie väčšiemu počtu mladých klientov ako v predchádzajúcich troch mesiacoch. Toto zvýhodnenie platí pre všetky banky, avšak iba do konca tohto roku.


Hypotéky pre mladých ponúkajú lepší úrok ako klasické hypotéky
Ak nemáte viac ako 35 rokov a spĺňate stanovené príjmové podmienky, tak máte možno šancu získať zvýhodnené úvery pre mladých ľudí.
S hypotékou so štátnym príspevkom pre mladých zaplatíte na úrokoch menej, než je tomu v prípade klasického hypotekárneho úveru. S hypotékou pre mladých získate zľavu z úrokovej sadzby vo výške 1 %, ktorú vám banka poskytne na dobu 5 rokov a zľavu z úrokovej sadzby vo výške 2 %, ktorú zas poskytuje štát. V prípade hypotekárneho úveru so štátnym príspevkom pre mladých ušetríte teda na úrokoch dohromady až 3 %. A to sa oplatí!

Preštudujte si ponuku jednotlivých bánk
Rozhodnutie o financovaní bývania formou hypotekárneho úveru si vyžaduje dôkladné preštudovanie ponúk jednotlivých hypotekárnych bánk a zohľadnenie vašich prianí a možností. V prípade hypotekárneho úveru ide o dlhodobú záležitosť a je pomerne zložité vybrať si taký úver, ktorý bez obáv zvládnete splácať počas celej doby. Slovenský bankový sektor je pomerne pestrý a vybrať si môžete z ponuky niekoľkých bánk poskytujúcich hypotekárne úvery so štátnym príspevkom pre mladých.

Tabuľka: Porovnanie vybraných hypoték so štátnym príspevkom

BankaNázov úveruFixácia 5 rokov v % Fixácia 3 roky v %Fixácia 1 rok v %
ČSOBČSOB Hypotekárny úver so štátnym príspevkomod 1,59od 1,35 od 2,20
Prima BankaHypoúver pre mladýchod 1,35od 1,49 od 0,80
OTP BankaHypotekárny úver pre mladýchod 2,59od 2,29od 1,99
Sl. sporiteľňaHypotekárny úver pre mladýchod 1,69od 1,39od 1,59
Tatra BankaHYPOTÉKA so štátnym príspevkom pre mladýchod 1,95od 1,05od 1,65
UniCredit BankHypoúver pre mladýchod 1,50od 0,99---
VÚBFlexihypotéka so štátnym príspevkom pre mladýchod 1,39od 0,99od 0,99

Úrokové sdzby sú platné ku dňu 7.10.2012

Dĺžka fixácie

Dĺžka fixácie určuje počet rokov, počas ktorých ostane vaša úroková sadzba bez zmeny. Banky obvykle ponúkajú možnosť fixácie na jeden až pätnásť rokov. V prípade hypotekárnych úverov pre mladých banky najčastejšie poskytujú fixáciu na dobu jedného, troch alebo piatich rokov. Ak však očakávate mimoriadny príjem v blízkej budúcnosti, je pre vás vhodnejšie si zafixovať úrokovú sadzbu na kratšie obdobie. Ak by ste totiž chceli splatiť alebo čiastočne uhradiť úver pred koncom fixačnej doby, tak vám banka nechá zaplatiť sankčný poplatok.

 

Lenka Šenkýřová

 Ďalšie články autora.

Alternatíva k sporiacim účtom s výnosom 3 % ročne.

CHCEM INVESTOVAŤ

Zhodnocujte atraktívne svoje eurá. Obchodovanie na dennej báze, bezpečie investícií a ľahký prístup k finančným prostriedkom.

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok