Rekonštrukcia: hypotéka vs. stavebné sporenie

Miroslava Hrášková | rubrika: Článok | 9. 4. 2010
Ak nemáte jasno vo svojich daniach, či sa chcete poradiť v oblasti práva a či financovania bývania, neváhajte sa opýtať. Radi vám poradíme!
Rekonštrukcia: hypotéka vs. stavebné sporenie

Zdroj: Shutterstock

Stali ste sa dedičom, chcete si obstarať nehnuteľnosť, potrebujete zrealizovať prevod nehnuteľnosti do vlastníctva, chcete sa rozviesť a riešite výživné, máte spory so susedmi, chystáte sa založiť spoločnosť alebo len potrebujete autorizovať zmluvu....Ak máte otázky v týchto, či iných právnych oblastiach, neváhajte a opýtajte sa bezplatne v našej Právnej poradni.

Vstup do Právnej poradne

Chcetesi obstarať nehnuteľnosť a pri hľadaní vhodného finančného produktu nazískanie prostriedkov ste narazili na problém? Neváhajte a opýtajte sav našej poradni Financovanie bývania!

Vstup do poradne Financovanie bývania  

Rekonštrukcia: hypotéka vs. stavebné sporenie

Otázka:

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, čo by bolo pre mňa výhodnejšie. O 2 roky chcem s priateľom zrekonštruovať byt. Čo bude pre nás výhodnejšie: hypotéka pre mladých alebo si zriadiť stavebne sporenie.

Odpoveď:

Dobrý deň,
podmienky jak u hypotéky pre mladých, tak aj u stavebného sporenia môžu byť za dva roky odlišné než sú tie súčasné. Výška príspevku pre mladých je totiž každoročne schvaľovaná vládou a teda do značnej miery závisí od preferencií vlády podporovať mladé rodiny. Na druhej strane však dvojročné sporenie u stavebnej sporiteľne Vám môže zabezpečiť výhodné podmienky. Pokiaľ by ste sa rozhodli založiť si stavebné sporenie, určite by ste mali zvážiť skôr tarify, ktoré zohľadňujú čerpanie úveru v budúcnosti. U hypotéky pre mladých sa totiž môže stať, že za dva roky bude nízky alebo žiadnyštátny príspevok pre mladých. Môže však nastať aj opačná situácia. dane.

 

Musím daniť príjem z lesnej spoločnosti, keď som na materskej?

Otázka:

Dobrý deň, dúfam, že mi budete vedieť pomôcť. Chcem sa spýtať, priateľ si asi pred 5 rokmi kúpil starú "škodovku". Pred asi troma rokmi ju požičal známemu na využívanie. Platil začas aj poistku, no už asi 2 roky stojí na dvore - v nepojazdnom stave a poisťovňa zrušila zmluvu pre neplatenie poistky. Teraz chceme toto auto zákonne vyradiť z užívania - riadne na šrotovisku, odkiaľ by sme mali aj potvdenie. No neviem, či tam zaváži pri vyraďovaní to poistné. Ďakujem za odpoveď, poprípade radu, čo je potrebné urobiť. 

Odpoveď:

Dobrý deň, držiteľ starého vozidla je povinný predložiť spolu so žiadosťou o vyradenie starého vozidla z evidencie vozidiel podľa osobitných predpisov okresnému dopravnému inšpektorátu potvrdenie o prevzatí starého vozidla vystavené spracovateľom tohto starého vozidla alebo osobou oprávnenou na spracovanie starých vozidiel v inom členskom štáte Európskej únie. Zákon nevyžaduje predkladať pri vyraďovaní vozidla doklad o povinnom zmluvnom poistení motorového vozidla resp. o zaplatení tohto poistenia. Preto ne-zaplatenie poistného nezaváži pri vyraďovaní motorového vozidla.

Miroslava Hrášková

Autor článku Miroslava Hrášková

V článkoch sa najradšej venuje problematike daní, dávok a dôchodkov. Okrajovo spracováva aj oblasť financovania bývania, termínovaných vkladov a sporenia. Vyštudovala hospodársku politiku na ekonomicko-právnej fakulte Masarykovej... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

15. 1. 2024 | Marek Mittaš | 1 komentár

Ako požiadať o príspevok na zvýšenú splátku hypotéky: Kto ho dostane a koľko to bude stáť?

Nárast úrokových sadzieb hypoték bol za posledné dva roky rýchly a výrazný. Z výhodných ponúk s úrokom pod 1 % sa zrazu stali veľmi drahé produkty s úrokovými sadzbami dosahujúcimi... celý článok

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

24. 11. 2023 | Daniel Výcha

Ceny bytov a nájomného v EÚ opäť rastú: Aké sú vyhliadky a situácia na Slovensku?

Bývanie sa stáva čoraz drahším. Potvrdzujú to štatistiky, ktoré ukazujú, že ceny bývania v Európskej únii rástli aj v druhom štvrťroku. V porovnaní s prvým štvrťrokom boli ceny bytov... celý článok

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

17. 10. 2023 | Redakcia

Začína sa výpredaj na realitnom trhu: Kam až môžu padať ceny?

Ceny nehnuteľností v minulom roku dosiahli svoje maximá. V kombinácii s vysokými hypotékami to spôsobilo pomerne výrazné ochladenie trhu. Najnovšie štatistiky však prinášajú skvelé... celý článok

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

13. 9. 2023 | Redakcia

Štátna prémia v roku 2024: Oplatí sa pre vás?

Štátna prémia pre rok 2024 by mala dosahovať 7 % z ročného vkladu, avšak maximálne do výšky 70 eur. Tento záver vyplýva z návrhu opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky,... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok