5 vecí, ktorými pomôžete planéte, ale aj sebe

Natália Stašíková | rubrika: Článok | 27. 5. 2024
Ak chceme pomôcť zmierniť klimatické zmeny, či jednoducho prispieť ku zdravšiemu životnému prostrediu, nemusíme sa obmedzovať. Práve naopak. Môžeme sa zapojiť do aktivít, ktoré potešia planétu Zem, ale zároveň aj nás.
5 vecí, ktorými pomôžete planéte, ale aj sebe
Natívny obsah VÚB Banky.
Zdroj: VÚB, Archív CANVA

Klimatickú krízu vnímame na vlastnej koži čoraz častejšie a nie je ťažké vysvetliť prečo – rok 2023 bol doposiaľ najhorúcejším rokom v histórii ľudstva. Odborníci v nedávnej štúdii dokonca varujú, že rok 2024 môže byť ešte teplejší.

Ruka v ruke s tým prichádzajú aj prírodné požiare, záplavy či v niektorých krajinách až nedostatok pitnej vody. Veľkú rolu však v ceste ku klimatickej neutralite zohrávajú ľudia.  Dobrým znakom je fakt, že až 69 % svetovej populácie vyjadruje ochotu prispievať jedným percentom svojho osobného príjmu na opatrenia znižujúce emisie alebo adaptáciu, uvádza štúdia

Napriek tomu, že klimatické zmeny ovplyvňujú celý svet. Zmierniť ich dopad môže každý z nás a nemusí to byť vôbec nepríjemné, práve naopak. Vybrali 5 vecí, ktorými pomôžete planéte, ale zároveň aj sebe.

Auto vymeniť za chôdzu či bicykel

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Európe v dôsledku znečistenia ovzdušia každoročne predčasne zomrie približne 300 000 ľudí. Emisie z dopravy, priemyslu a domácností patria medzi hlavných znečisťovateľov ovzdušia. 

 

Jednoduchý spôsob, ako urobiť niečo pre svoje zdravie a pre planétu, je obmedziť používanie automobilov. Obmedziť jazdu autom a zvoliť prechádzku alebo jazdu na bicykli prináša aj mnoho výhod. Zdravotné výhody sú samozrejmosťou. Nejeden lekársky odborník dosvedčí, že pravidelné pešie prechádzky alebo jazda na bicykli prispievajú k celkovému zlepšeniu fyzickej kondície a zdravia.

Prechádzky alebo jazda na bicykli sú v porovnaní s týmito nákladmi oveľa lacnejšie. Z čoho vyplýva, že v dlhodobom horizonte si človek dokáže ušetriť stovky eur. Zníženie počtu automobilov na cestách a väčšia dôvera v ekologickejšie alternatívy môže byť krokom k lepšej budúcnosti nielen pre ľudí, ale aj pre našu planétu.

Ekologický účet v banke

Jednou z vecí, ktorú môžu Slováci urobiť pre lepšiu planétu a zároveň pre seba je napríklad aj založenie Účtu pre zelenší svet od VÚB. Aj z dát vyplýva, že ľudia sa čoraz viac zaujímajú o produkty s ekologickým aspektom. Naznačujú to aj dáta samotnej VÚB banky, ktoré hovoria o tom, že až 62 % ľudí by uvítalo bankové produkty a služby, ktoré by boli šetrné k životnému prostrediu, prípadne aby mali pozitívny sociálny dopad.

VÚB ako jedna z najväčších bánk na Slovensku ide vzorom. Dlhodobo podporuje udržateľnosť a ochranu prírody, svedčí o tom aj Zelený manifest. Výsledkom princípov, o ktorých banka hovorí je po Zelenej hypotéke či ESG podielových fondov, Účet pre zelenší svet.

Podľa VÚB banky Účet pre zelenší svet odráža záujem klientov žiť udržateľne a je vlastne „ekologickejšia verzia“ existujúceho VÚB Účtu a VÚB Účtu pre študentov či mladých. 

Účet pre zelenší svet predstavuje plnohodnotný bežný účet. Zriadiť si ho je možné jednoducho a bez papierovania. Dodávaný je s bezplastovou kartou. Využíva sa rovnako ako bežný účet na prevody, rovnako aj trvalé príkazy či inkasá, ktoré je možné zadávať cez internet banking alebo mobilnú aplikáciu.

Klienti VÚB majú možnosť si otvoriť až 5 Sporiacich účtov vrátane 1 Sporiaceho účtu k hypotéke a využívať služby ako Viamo a SEPA okamžité platby. Navyše, pri založení účtu online má klient 12 mesiacov vedenia účtu zdarma, bonus až do 60 eur pri splnení ďalších podmienok, 50 % zľavu na cestovné poistenie a výhody pri iných produktoch, ako Zelená pôžička či Zelená hypotéka.

Výhodou Účtu pre zelenší svet je tiež podpora projektov pre zelenšiu budúcnosť. Pri zakladaní účtu si klient môže vybrať jeden z projektov Upracme Slovensko, Za Živé rieky alebo Cesta von, ktorý banka v jeho mene podporí.

 

Zníženie množstva odpadu a kompostovanie

Priemerná slovenská domácnosť vyprodukuje za rok až 83 kilogramov potravinového odpadu. To má dopady nielen na ekológiu, ale aj na naše peňaženky. Potravinovému odpadu sa však nedá celkom vyhnúť. Preto treba zvážiť kompostovanie, a to nielen v záhrade, ale aj v byte.

Kompostovaním znížite množstvo odpadu v domácnosti, získate kvalitný prírodný hnoj pre svoju záhradu či izbové kvetiny a ušetríte peniaze na chemických hnojivách a odvoze odpadu. Navyše prispievate k čistšiemu a zdravšiemu prostrediu pre seba a svoju rodinu.

Pre životné prostredie to znamená menej odpadu na skládkach, zníženie emisií skleníkových plynov, ochranu prírodných zdrojov a zlepšenie kvality pôdy. Kompostované záhrady tiež podporujú biodiverzitu a poskytujú lepšie podmienky pre mnohé druhy hmyzu a živočíchov. 

Podpora lokálnych produktov

Súčasný spôsob života nám často ponúka pohodlné, no nie vždy najzdravšie možnosti nakupovania. Podpora lokálnych produktov však dnes už nie je len trend, ale zároveň spôsob, ako pozitívne ovplyvniť svoje zdravie aj životné prostredie. Uvedomujú si to aj Slováci, z ktorých až 76 % dôveruje domácim slovenským potravinám, vyplýva to z prieskumu, ktorý agentúra 2muse realizovala pre Zväz obchodu.

Lokálne produkty často prekonávajú v kvalite tie, ktoré prešli dlhé kilometre, kým sa dostali na Slovensko. Čerstvé ovocie a zelenina, ktoré nedozreli v lodnom kontajneri ale na poli či v sade, sú omnoho chutnejšie. Pri kúpe produktov od lokálnych dodávateľov má človek možnosť osloviť ich s otázkami, zistiť, aké postupy používajú pri výrobe a ako sa starajú o kvalitu svojich produktov. To vytvára väčšiu dôveru a zodpovednosť voči tomu, čo konzumujeme.

Nakupovanie lokálnych produktov nie je len aktom podpory miestnych ekonomík, ale aj zdravším a ohľaduplnejším spôsobom nakupovania pre nás aj pre planétu.

 

 

Prechod na zelenú energiu  

Kľúčom k boju proti zmene klímy neodmysliteľne patrí aj úspora energie. Ide o tému, o ktorej sa bežne hovorí medzi politikmi či v Európskom parlamente, kde došlo prednedávnom k historickej zmene. Zelená energia nielen ušetrí planétu od emisií, ale aj nás od vysokých cien.

Poslanci Európskeho parlamentu prišli s novinkou, ktorá hovorí o tom, že všetky nové budovy, ktoré sa postavia do roku 2030 musia dosiahnuť nulové emisie. Ako to bude vyzerať v praxi? Budovy budú musieť mať navrhnuté fotovoltaické panely.

V snahe znížiť ekologickú stopu a zároveň šetriť peniaze sa už dnes aj mnoho domácností a podnikov obracia k alternatívnym zdrojom energie. Jedným z najefektívnejších spôsobov, ako dosiahnuť túto dvojitú výhodu, je investícia do solárnych panelov, známych ako fotovoltaika. Táto technológia ponúka revolučný spôsob výroby elektrickej energie, ktorý nie len šetrí životné prostredie, ale aj pomáha ľuďom šetriť na energiách.

Hoci inicializácia fotovoltaického systému je investíciou, dlhodobé úspory na energiách môžu byť značné. Vlastníci solárnych panelov môžu v niektorých prípadoch eliminovať alebo výrazne znížiť svoje mesačné účty za elektrickú energiu.

Natália Stašíková

Autor článku Natália Stašíková

Prispievateľka portálu Peniaze.sk. Venuje sa ekonomickým témam a natívnemu obsahu. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Služby Tatra Banky mali výpadky: Už vedia, čo je za tým

22. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Služby Tatra Banky mali výpadky: Už vedia, čo je za tým

Pre klientov Tatra Banky neboli dostupné viaceré služby, výpadky nahlasovali od piatka až do nedele. Čiastočný výpadok bol spôspbený obrannou reakciou banky na kybernetický útok. Peniaze... celý článok

10 najmenej bezpečných PIN kódov, ktoré sú pozvánkou pre zlodejov

20. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

10 najmenej bezpečných PIN kódov, ktoré sú pozvánkou pre zlodejov

K debetnej či kreditnej karte si väčšinou môžeme zvoliť vlastný PIN. Väčšinou myslíme iba na to, aby sa ľahko pamätal. No ak kartu stratíme alebo nám ju ukradnú, zlodejovi sa bude ľahko... celý článok

Okamžité platby sú realitou v ďalšej slovenskej banke

6. 5. 2024 | Redakcia

Okamžité platby sú realitou v ďalšej slovenskej banke

Fio banka spustila službu SEPA okamžité platby. Klienti ich budú mať zdarma a realizujú sa do niekoľkých sekúnd a to aj cez sviatky a víkendy. Na Slovensku tento druh platby nemá už... celý článok

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

21. 11. 2023 | Redakcia

Nový rebríček bežných účtov. Ktoré banky ponúkajú najlepšiu ponuku?

Na Finparáde nastala aktualizácia rebríčkov najlepších bežných účtov na trhu. Jednotkou je účet od Tatra banky, druhé miesto patrí účtu Slovenskej sporiteľne a rebríček uzatvára UniCredit... celý článok

Prevod bude trvať niekoľko sekúnd. Vo februári štartujú okamžité platby

24. 1. 2022 | Redakcia

Prevod bude trvať niekoľko sekúnd. Vo februári štartujú okamžité platby

Už len pár dní a Slovensko sa dočká ďalšej digitálnej bankovej novinky – okamžitých platieb. Kým dnes trvajú medzibankové prevody minimálne deň, od 1. februára to budú sekundy.