Investujete do akcií? Prvý polrok bol úspešný, no zdá sa, že zlaté časy neprídu

Redakcia | rubrika: Článok | 2. 8. 2023
Máme za sebou prvú polovicu roku 2023. Vývoj akciových trhov sa dá nazvať pozitívnym, avšak zatiaľ nie je dôvod na veľkú radosť. Skutočnosť, že sa situácia zlepšuje, ešte neznamená, že je dobrá. V článku nájdete prehľad trendov na burze a to, čo v tomto období najviac ovplyvnilo cenu akcií. Taktiež sa pozrieme na to, ako veľké svetové banky odhadujú vývoj akciových trhov v blízkej budúcnosti.
Investujete do akcií? Prvý polrok bol úspešný, no zdá sa, že zlaté časy neprídu

Zdroj: Shutterstock

Spojené štáty sa tešia z úspechu

Dňa 30. júna 2023, teda posledný piatok prvého polroku, priniesol americkým burzám hneď niekoľko dobrých správ. Americké akcie skončili v pozitívnych číslach pri pohľade na denný, týždenný, kvartálny, ale aj polročný vývoj ich hodnoty. To potvrdzujú aj indexy, ako S&P 500, Nasdaq Composite alebo Dow Jones Industrial Average.

„Index S&P 500 od začiatku roka rastie približne o 14 percent. Ak ale odpočítame sedem technologických spoločností, kôš ostatných bude od začiatku roka v miernej strate. Tými určujúcimi hráčmi sú NVIDIA, Alphabet (Google), Meta Platforms (Facebook), Microsoft, Amazon, Apple a Tesla. Uvedené spoločnosti tvoria asi štvrtinu trhovej kapitalizácie celého indexu. Dôvod, prečo majú tieto spoločnosti taký vplyv spočíva v tom, že index S&P500 je vážený podľa trhovej kapitalizácie,“ hovorí Marka Jošta, investičný analytik spoločnosti Simplea.

Najväčší úspech zaznamenali veľké spoločnosti z oblasti technológií. Dominantná bola spoločnosť Nvidia, známa najmä svojimi grafickými kartami. V poslednej dobe sa však zameriava aj na oblasť umelej inteligencie, kde jej čipy zatiaľ nemajú konkurenciu. Taktiež jej to pomohlo dosiahnuť až 189 % medziročný nárast ziskov, čo sa prejavilo ako 3,6 % nárast v hodnote jej akcií.

Nvidia však ani zďaleka nebola jedinou firmou s pozitívnym vývojom na burze. Ak máte nakúpené akcie spoločností, ako Netflix, Meta Platforms, Microsoft, Amazon či Apple, určite sa aj vy tešíte z vývoja vašej investície. Úspešná bola aj automobilka Tesla, ktorej sa podarilo doručiť 466 140 áut (86 % medziročný nárast), čo tiež výrazne prispelo k pozitívnemu trendu na americkom akciovom trhu.

J.P. Morgan a ich odhad na druhý polrok

Ako je uvedené v polročnej správe od J.P. Morgan, úvod roka 2023 na prvý pohľad nevyzeral o nič lepšie ako rok 2022. Najväčšia banka sveta z hľadiska trhovej kapitalizácie poukazuje na kolaps štyroch bánk v Spojených Štátoch a Credit Suisse – druhej najväčšej banky vo Švajčiarsku. S vysokými štátnymi dlhmi, geopolitickým napätím a bojom s infláciou to ani nie je prekvapujúce.

Avšak napriek všetkým týmto správam je zhrnutie diania na akciových trhoch v prvom polroku 2023 od J.P. Morgan pozitívne. Svoj optimizmus zakladajú na vývoji indexu S&P 500. Z hľadiska cien zaznamenal v prvom polroku nárast o 14,5 %. Spomedzi všetkých prvých polrokov za posledných 25 rokov ide o štvrtý najlepší. Lepšie boli iba roky 2013, 2019 a 2021. 

A aké pocity má J.P. Morgan z blízkej budúcnosti? Podľa ich odborníkov na akciové trhy nemusíme mať obavy, že by sa vývoj trhov otočil do negatívnych trendov. Svedčí o tom aj história. Index S&P 500 zaznamenal nárast o viac ako 10 % počas prvého polroka 21-krát od roku 1950. V 17 prípadoch pozitívny vývoj pokračoval a tieto roky končili s priemernou výslednou bilanciou +25 %.

Čo si myslia Švajčiari v Pictet?

Svoj pohľad na vývoj akciových trhov zverejnila aj švajčiarska spoločnosť zameraná na správu aktív, Pictet. Ich predpovede nie sú až také optimistické ako u Američanov v J.P. Morgan. Dva hlavné body, ktoré ich z hľadiska trendov na burze trápia najviac, sú nízka pracovná schopnosť populácie a vysoké dlhy vyspelých štátov.

Štátne dlhy a inflácia

Finanční analytici z Pictet poukazujú na dve hlavné riziká, ktoré v posledných rokoch zasiahli svetovú ekonomiku. Ide o pretrvávajúce cenové tlaky a nedostatok finančnej disciplíny na strane vlád vo viacerých vyspelých krajinách sveta. Ich kombinácia môže mať na ekonomiku a aj na akciové trhy nepriaznivé účinky.

Miera inflácie klesá pomalšie, než mnohé vlády očakávali. Dôvodom je najmä to, že prudký nárast cien energií spôsobený vojnou na Ukrajine prišiel v zlej chvíli. Svet sa ešte len spamätával z pandémie Covidu a nebol pripravený na ďalšie kolo ekonomických problémov.

Úpadok pracovnej sily

Od robotníkov cez sestričky až po programátorov, svet čoraz viac pociťuje nedostatok pracovnej sily. Tento problém sa už nedá skrývať za krátkodobé zaváhanie spôsobené pandémiou. Dáta hovoria o dlhodobom nedostatku produktívnych ľudí, ktorý rastie stále rýchlejšie.

Z analýzy spoločnosti Pictet vyplýva, že klesajúci počet pracovne schopných ľudí trápi všetky veľké svetové ekonomiky – Spojené štáty, Japonsko, Eurozónu, Spojené kráľovstvo, Čínu aj Austráliu. Hlavnými príčinami sú starnúca populácia a zmena pohľadu na imigráciu. Regulácia počtu detí v Číne, prudký nárast počtu dôchodcov v USA či komplikovanejšie vybavovanie práce v Anglicku. To všetko prispieva k úbytku pracovnej sily.

Pre akciové trhy to môže z dlhodobého hľadiska predstavovať celkom zásadný problém. Pokiaľ vo firmách nebude mať kto pracovať, nebudú zarábať a hodnota akcií nebude narastať. Jedným z možných riešení je podľa Pictet automatizácia, ktorá umožní ekonomický rozvoj aj v prípade nedostatku produktívnych ľudí.

Predpoveď na 5 rokov

Podľa spoločnosti Pictet neprídu zlaté časy na akciových trhoch, ale nemusíme sa obávať negatívnych trendov. Luca Paolini, hlavný stratég Pictet Asset Management, zhrnul odhad na nasledujúcich 5 rokov takto: „Svetové akcie by mali priniesť 3 až 4 percentá ročne po započítaní inflácie. Ide o polovicu historickej normy.“

 

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Kryptomenám chýbajú na Slovensku jasné pravidlá. Čaká sa na európsku smernicu

29. 12. 2021 | Redakcia

Kryptomenám chýbajú na Slovensku jasné pravidlá. Čaká sa na európsku smernicu

Pri obchodovaní s kryptomenami a NFT je potrebné mať vyriešené kľúčové regulačné problémy a daňové otázky.

Zelená aj technologická budúcnosť. Uniqa a NN ponúkajú nové investičné fondy

26. 11. 2021 | Redakcia

Zelená aj technologická budúcnosť. Uniqa a NN ponúkajú nové investičné fondy

Poisťovňa Uniqa a NN dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) ponúkajú nové investičné fondy.

Analytička: Alternatívne formy investovania dobýjajú svet

8. 11. 2021 | Olivia Lacenová

Analytička: Alternatívne formy investovania dobýjajú svet

Otepľovanie planéty, ale aj samotná pandémia výrazne menia správanie investorov. Stále viac môžeme pozorovať, že sa ich pohľad upína smerom k novým alternatívam na trhu, ktoré nepodliehajú... celý článok

365.invest začala ponúkať investovanie do realitného fondu s garantovaným výnosom

5. 11. 2021 | Redakcia

365.invest začala ponúkať investovanie do realitného fondu s garantovaným výnosom

Spoločnosť 365.invest začala v špeciálnej kampani ponúkať realitný fond s garanciou výnosu päť percent.

Čo je to tapering a máme sa ho báť? Odpovedá analytička

27. 10. 2021 | Redakcia

Čo je to tapering a máme sa ho báť? Odpovedá analytička

Do slovníka ekonómov sa čoraz viac dostáva výraz tapering. Čo to znamená a aký dopad môže mať na investorov? Odpovedá dlhopisová analytička Saxo Bank Althea Spinozzi.