Za dovolenku na Slovensku si priplatíme. Tieto samosprávy zvýšili daň (PREHĽAD)

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 23. 5. 2024
Slovenskí hoteliéri už minulý rok vyjadrili obavy, že masívne zvyšovanie daní za ubytovanie negatívne ovplyvní letnú turistickú sezónu. Niektoré obce či mestá však navýšili sadzby aj v roku 2024. Prinášame prehľad aktuálnej výšky dane za ubytovanie v 18 top dovolenkových destináciách v SR. Dozviete sa aj to, v ktorých prípadoch sa možno plateniu dane vyhnúť.
Za dovolenku na Slovensku si priplatíme. Tieto samosprávy zvýšili daň (PREHĽAD)

Zdroj: Pixabay/Katarína Gibalova

Ak sa chystáte dovolenkovať na Slovensku, pripravte si viac peňazí než obvykle. Dôvodom sú vyššie sadzby dane z ubytovania, ktoré po novom platia vo viacerých obciach. Prinášame prehľad regiónov, v ktorých si oproti vlaňajšiu priplatíte.

Hotelom sa nové dane nepáčia

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska už v minuloročnej sezóne apelovala na samosprávy, aby k diskusii o zvyšovaní daní z ubytovania prizvali aj ubytovateľov v jednotlivých regiónoch. Za problematické označila nielen navyšovanie sadzieb, ale aj spôsob, akým k nemu dochádza. V uvedenej súvislosti poukázala hlavne na nevhodné načasovanie a skokové zvýšenie poplatku počas prebiehajúcej turistickej sezóny.

Asociácia upozornila aj na skutočnosť, že daň za ubytovanie nezaťažuje len klasických dovolenkárov. Dotýka sa aj zamestnancov firiem pracujúcich mimo domova či študentov, ktorí nemusia spadať pod oslobodenia vymedzené v príslušných všeobecne záväzných nariadeniach upravujúcich výšku a výber dane.

Obce a mestá v niektorých prípadoch na pripomienky čiastočne reflektovali. Bratislava rozšírila okruh výnimiek, v ktorých sa daň platiť nemusí; viaceré samosprávy k zmene výšky dane napokon nepristúpili. Iné ale naopak navýšili daň markantne. Obec Vysoké Tatry napríklad od 1. 3. 2024 zvýšila sadbu dane za ubytovanie až o 75 %.

Pripomeňme, že daň sa určuje na osobu a prenocovanie. 

Daň v atraktívnych turistických lokalitách SR pre rok 2024

Bratislava

Bratislava v tomto roku daň za ubytovanie zostáva rovnaká. Naposledy bola (značne) zvýšená minulý rok v júli; v roku 2024 došlo len k rozšíreniu podmienok pre oslobodenie od jej platenia pre vysokoškolákov a osoby, ktoré sú prijímateľmi terénnej sociálnej služby krízovej intervencie. Okrem nich sú od platenia oslobodené napríklad deti do 18 rokov, seniori nad 70 rokov či osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP).

Za ubytovanie v Starom meste platí sadzba 3,50 Eur za osobu na noc. V ostatných mestských častiach sa hradia 3 Eurá.

Košice

Sadzba dane zostáva 2,50 Eur. Podobne ako v Bratislave, aj v Košiciach sa oslobodenie od dane vzťahuje napríklad na osoby s ŤZP, deti do 18 rokov a seniorov nad 70 rokov či na vysokoškolákov, u ktorých trvá do 26 rokov veku.

Trnava 

V roku 2024 platí sadzba 2 Eurá. Oslobodené sú napríklad deti do 18 rokov, študenti do 26 rokov a osoby s ŤZP. Na rozdiel od Košíc či Bratislavy sa však výnimka z platby nevzťahuje na seniorov.

Bardejov

Bardejov si sadzbu dane pre tento rok stanovil na:

- 2 Eurá,

- 1 Euro, ak ste v hmotnej núdzi, alebo sa ubytujete v ubytovacom zariadení na základe liečebného poukazu typu A, ak ste osobou s ŤZP alebo ak sa ubytujete v rámci skupinového liečebného alebo rekondičného pobytu organizovaného zariadeniami poskytujúcimi sociálne služby alebo občianskymi združeniami angažujúcimi sa v sociálnej a zdravotníckej oblasti. 

Úplné oslobodenie od dane platí len pre študentov študujúcich na území Bardejova prechodne ubytovaných v študentskom domove a osoby, ktoré sú prihlásené na prechodný pobyt v zariadení, kde sa odplatne ubytujú.

Vysoké Tatry

Mesto Vysoké Tatry si od marca tohto roka navýšilo daň z pôvodných 2,00 Eur na 3,50 Eur na osobu a prenocovanie.

Od dane oslobodilo deti do 18 rokov, držiteľov preukazu ŤZP a preukazu ŤZP so sprievodcom vrátane sprievodcu či osoby v hmotnej núdzi. Daň znížená o 50 % platí pre osoby s kúpeľnou liečbou schválenou poisťovňou na základe poukazu typu „A“ a účastníkov rekondičných pobytov.

Poprad

Daň za ubytovanie navýšil od januára tohto roka aj Poprad. Platí sa 2,50 Eur na osobu a prenocovanie.

Oslobodenie sa vzťahuje len na deti, ktoré ešte nedovŕšili 7 rokov.

Zuberec

Účtuje sa 0,50 Eur. Oslobodenie platí pre nevidomé osoby a držiteľov preukazu ŤZP/S a deti do 12 rokov.

Terchová

Terchová od 1. januára 2024 zvýšila daň za ubytovanie na 2 Eurá. Od dane sú oslobodené deti, ktoré nedosiahli 15 rokov, seniori od 75 rokov a držitelia preukazu ŤZP/S.

Zázrivá

V Zázrivej zaplatíte na dani za ubytovanie 0,50 Eur; obec oslobodenie od dane nemá.

Banská Štiavnica

V Banskej Štiavnici platí sadzba 1 Euro. Oslobodenie sa vzťahuje napríklad na fyzické osoby s ŤZP a ŤZP so sprievodcom či deti do 6 rokov. Seniori oslobodení nie sú.

Piešťany

Daň za ubytovanie zostáva v sume 2 Eurá; oslobodené sú:

- nevidomé osoby, bezvládne osoby, držitelia preukazu ŤZP a preukazu ŤZP/S a ich sprievodcovia,

- osoby do 18 rokov do 90 % výšky dane,

- študenti študujúci v Piešťanoch,

- osoby s trvalým pobytom v Piešťanoch,

- osoby prihlásené na prechodný pobyt v ubytovacom zariadení, v ktorom sa odplatne ubytovali.

Liptovský Ján

Liptovský Ján daň navýšil na 1,50 Eur. Oslobodenie platí pre nevidomé osoby a ich sprievodcov a osoby s ŤZP aj osoby s ŤZP so sprievodcom.

Rajecké Teplice

Daň za ubytovanie sa v tomto kúpeľnom meste navýšila na 1,50 Eur. Oslobodené sú deti do 6 rokov a žiaci počas školy v prírode. Seniorom po dovŕšení 64 rokov a držiteľom preukazov ŤZP a ŤZP/S sa daň znižuje o 0,50 Eur/prenocovanie/osoba.

Trenčianske Teplice

Mesto si stanovilo sadzbu na 1,80 Eura. Daň nemusia platiť:

- držitelia preukazu ŤZP-S,

- osoby s prechodným pobytom v ubytovacom zariadení,

- deti do 3 rokov veku (vrátane),

- nevidomé osoby,

- osoby v hmotnej núdzi.

 Sadzba dane znížená o 50 % platí pre sprievodcov osôb s preukazom ŤZP-S a pre držiteľov preukazu ŤZP. 

Žilina

V Žiline zaplatíte na dani za ubytovanie 2,00 Eurá. Oslobodenie sa vzťahuje napríklad na študentov ubytovaných na internátoch, nevidomých či osoby s preukazom ŤZP a ŤZP-S. Pre deti ani seniorov plošná výnimka neplatí.

Liptovský Mikuláš 

Hradí sa 1,50 Eur. Oslobodenie platí napríklad pre nevidomých, osoby s preukazom ŤZP a ŤZP-S či deti do 10 rokov veku. Na seniorov sa opäť výnimka nevzťahuje. 

Demänovská Dolina

Sadzba dane je 1,50 Eur. Oslobodené sú len osoby s preukazom ŤZP a ŤZP-S. 

Štrba

Za ubytovanie v Štrbe uhradíte:

-v časti Štrbské Pleso daň v sume 2 Eurá,

- v časti Tatranská Štrba daň v sume 1 Euro,

- v časti Štrba daň v sume 0,50 Eur. 

Oslobodené sú osoby s preukazom ŤZP a ŤZP-S a deti do 15 rokov.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

dane, dovolenka, ubytovanie

Toto ste už čítali?

Daň za psa: Na čo si dať pozor a kedy je šanca získať oslobodenie?

15. 8. 2023 | Barbora Magočová

Daň za psa: Na čo si dať pozor a kedy je šanca získať oslobodenie?

S vlastníctvom psíka sa spájajú nemalé náklady. Okrem kŕmenia či povinných očkovaní treba myslieť aj na peňažné povinnosti voči obci. Aká je daň za psa v najväčších slovenských mestách?... celý článok

Daň za ubytovanie v roku 2023: Aká je výška v top destináciách Slovenska?

26. 6. 2023 | Barbora Magočová

Daň za ubytovanie v roku 2023: Aká je výška v top destináciách Slovenska?

Chystáte sa cez leto dovolenkovať v SR alebo prenajímate svoju chatu či byt turistom? V tom prípade by ste sa určite mali zaujímať aj o daň za ubytovanie. Aké sú pravidlá pre jej platenie... celý článok

Ako sa vyhnúť úroku z omeškania? Peniaze z predaja nehnuteľnosti priznajte do konca februára

23. 12. 2021 | Redakcia

Ako sa vyhnúť úroku z omeškania? Peniaze z predaja nehnuteľnosti priznajte do konca februára

Fyzické osoby, ktoré nemajú oprávnenie na podnikanie, majú do konca februára 2022 čas na to, aby podali riadne alebo dodatočné daňové priznanie za obdobie kalendárnych rokov 2016 až... celý článok

Zisk z predaja kryptomien musia firmy zdaniť. Bežní investori zaplatia štátu viac

22. 12. 2021 | Redakcia

Zisk z predaja kryptomien musia firmy zdaniť. Bežní investori zaplatia štátu viac

S príchodom konca roka si firmy pomaly pripravujú podklady pre uzatvorenie účtovníctva. Ak počas roka investovali do kryptomien a predali ich, či vymenili za iný majetok, musia z vykázaného... celý článok

Platy v pracovných ponukách rastú. V ktorom odvetví ponúkajú najvyššie mzdy?

15. 11. 2021 | Redakcia

Platy v pracovných ponukách rastú. V ktorom odvetví ponúkajú najvyššie mzdy?

V treťom štvrťroku sa mzdy na Slovensku zvýšili pri vyše 300 pozíciách. Vyplýva to z veľkej analýzy platov v pracovných ponukách, ktorú vypracoval pracovný portál Profesia.sk.