Dôchodcovia si od júla prilepšia: Vieme, o koľko dostanete viac

Redakcia | rubrika: Článok | 5. 6. 2023
Od 1. júla 2023 sa dôchodky slovenských penzistov zvýšia o 10,6 %. Takéto zvýšenie prinesie priemernej starobnej penzii nárast vo výške 61 eur, čo znamená, že sa z aktuálnych 576 eur zvýši na 637 eur. Ide o mimoriadne a jednorazové zvýšenie, ktoré bude štát stáť približne 530 miliónov eur.
Dôchodcovia si od júla prilepšia: Vieme, o koľko dostanete viac

Zdroj: Shutterstock

Mimoriadne opatrenie

Zvýšenie dôchodkov o 10,6 % predstavuje mimoriadne a jednorazové opatrenie platné len v tomto roku. Od začiatku budúceho roka vstúpi do platnosti systém, podľa ktorého sa budú dôchodky navyšovať vždy, keď dôchodcovská inflácia dosiahne viac ako 5 % od poslednej valorizácie, s výnimkou posledného štvrťroka.

Mimoriadne navýšenie sa bude týkať aj minimálneho dôchodku, ktorý sa po novom viaže na životné minimum. Dôchodcovia nebudú musieť žiadať o vyššiu penziu, o všetko sa postará Sociálna poisťovňa, ktorá bude poberateľov dôchodkov včas informovať o nových sumách. 

Valorizácia dôchodkov bude štátnu kasu stáť približne 530 miliónov eur. Na druhú valorizáciu, ktorá nastane v januári 2024, bude musieť štát vyčleniť ďalšiu takmer pol miliardu eur. V nasledujúcich rokoch by mali byť výdavky na valorizáciu nižšie. Zvyšovanie by sa malo stabilizovať na približne 100 miliónov eur.

Druhá zmena tento rok

Národná rada SR už druhýkrát tento rok upravila spôsob valorizácie dôchodkov. Predchádzajúca úprava, ktorú schválila vo februári, mala platiť až do budúceho roka. K tomu však nedošlo, najmä kvôli viacerým chybám, ktoré boli obsiahnuté v úprave. Novela, ktorá bola nedávno schválená, okrem zvýšenia dôchodkov o 10,6 %, prináša riešenia pre viaceré problémy.

„Novela sa vyhla chybe, ktorá bola prítomná v pôvodnom návrhu z marca a ktorá by spôsobila viacnásobné zohľadňovanie inflácie vo valorizácii dôchodkov. Taktiež odstraňuje úsporu, ktorá mala byť zavedená v rokoch 2024 až 2026 prostredníctvom predchádzajúcej úpravy valorizácie vo februári 2023,” dodáva rozpočtová rada.

Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť bude mať táto zmena vplyv na verejný dlh v tomto roku vo výške 415 miliónov eur, čo predstavuje 0,3 % HDP. Do roku 2026 sa odhaduje, že toto číslo vzrastie na 811 miliónov eur, čo zodpovedá 0,6 % HDP. 

„Keby sme porovnali vplyv tejto novely s legislatívou platnou do februára 2023, verejný dlh by v roku 2026 bol vyšší o 406 miliónov eur alebo 0,3 % HDP,” tvrdí rada.

Zmeny v minimálnych dôchodkoch

K ďalším zmenám, ktoré nadobudnú účinnosť 1. júla 2023, patrí aj spôsob výpočtu minimálneho dôchodku, ktorý sa po novom viaže na životné minimum.

Suma minimálneho dôchodku sa od roku 2020 nezmenila. Dôvodom jeho aktualizácie v tomto roku je predovšetkým nárast inflácie. Sociálna poisťovňa informuje, že základná suma minimálneho dôchodku za 30 rokov dôchodkového poistenia bude od 1. júla 2023 stanovená ako 136 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu.

Ďalej sa suma minimálneho dôchodku bude zvyšovať o:

  • 2 % za 31. až 39. rok, 
  • 3 % za 40. až 49. rok, 
  • 5 % za 50. až 59. rok, 
  • 7 % za 60. a každý ďalší získaný rok dôchodkového poistenia, ktorý sa zohľadňuje pri výpočte minimálneho dôchodku. 

Pomerne významnou zmenou bude aj rozšírenie okruhu osôb, ktoré majú nárok na minimálny dôchodok. To znamená, že nárok na minimálny dôchodok vznikne aj tým dôchodcom, ktorí doteraz nepoberali minimálny dôchodok, pretože ich dôchodok bol vyšší.

“Ak od 1. júla 2023 bude suma ich dôchodku nižšia ako nové sumy minimálneho dôchodku, vznikne im nárok na minimálny dôchodok a Sociálna poisťovňa im začne vyplácať dôchodok vo zvýšenej výške minimálneho dôchodku,” uvádza Sociálna poisťovňa na svojej webovej stránke.

O prepočet dôchodku netreba žiadať

O nových sumách minimálneho dôchodku budú poberatelia osobitne informovaní Sociálnou poisťovňou. Nové sumy dávky budú zverejnené na webovej stránke, čo im umožní samostatne overiť, či majú nárok na zvýšenie dôchodku na sumu minimálneho dôchodku a či sa výška ich dôchodku zvýši.

Sociálna poisťovňa tiež automaticky prepočíta sumy dôchodkov, takže poberatelia dávok nemusia podávať žiadosti. Tí, ktorí majú nárok na zvýšenie, budú informovaní Sociálnou poisťovňou prostredníctvom písomného rozhodnutia.

Ďalšie zvýšenie v októbri

V súčasnosti sa nachádza v legislatívnom procese zákon o pomoci v hmotnej núdzi. Podľa tohto zákona sa dôchodky majú v tomto roku ešte raz zvýšiť, a to v októbri. Navýšenie základnej sumy minimálneho dôchodku po dosiahnutí 30 rokov dôchodkového poistenia by teda v roku 2023 malo vyzerať nasledovne:

  • do 1. júla – 334,30 eur,
  • od 1. júla do októbra – 359,30 eur,
  • od októbra – 383,10 eur.

Vyšší bude aj rodičovský príspevok

Spolu s dôchodkom sa zvýši aj rodičovský príspevok. Táto zmena vyplýva z novely zákona o sociálnom poistení, ktorá prináša urýchlenie zvyšovania tejto dávky pre rodičov s deťmi do 6 rokov.

Podľa predchádzajúcich nariadení mal príspevok stúpnuť až v budúcom roku, ale najbližšie zvýšenie príde už v septembri tohto roka. Dávka pre matky, ktoré pred pôrodom pracovali, bude vyzerať nasledovne:

  • do septembra 2023 – 412,60 eur mesačne,
  • od septembra 2023 – 473,30 eur mesačne.

Dávka pre matky, ktoré pred pôrodom neboli na materskej, bude vyzerať nasledovne:

  • do septembra 2023 – 301 eur mesačne,
  • od septembra 2023 – 345,20 eur mesačne.

Anketa

Ste spokojní s navýšením dôchodkov?

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Investujte so Saxo lacnejšie

Zistite viac

Využite nižšie poplatky za US akcie - 0,08 %, min. 1 USD, s menovou konverziou 0,25 % a bez minimálneho vkladu.

Advertisement

Daňové priznanie online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur.

DníHodínMinútSekúnd

Pokiaľ chcete riešiť dane po stare, máme pre vás chytré formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+204
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Poznáme výšku dôchodkov na rok 2024: Koľko dostanete?

6. 11. 2023 | Daniel Výcha

Poznáme výšku dôchodkov na rok 2024: Koľko dostanete?

Štatistický úrad zverejnil dňa 13. októbra údaje o dôchodcovskej inflácii za prvých deväť mesiacov roku 2023. Na základe týchto informácií môžeme vypočítať, aký nárast dôchodkov môžete... celý článok

Nižšie dôchodky v roku 2024? Toto vás môže zachrániť

19. 10. 2023 | Daniel Výcha

Nižšie dôchodky v roku 2024? Toto vás môže zachrániť

Plánujete si požiadať o dôchodok a neviete, či to urobiť tento alebo budúci rok? Odborníci odporúčajú, aby ste neotáľali, inak hrozí, že prídete o desiatky eur. Dôchodky priznané po... celý článok

Kde sa žije dôchodcom najlepšie: Ako je na tom Slovensko?

18. 10. 2023 | Marek Mittaš

Kde sa žije dôchodcom najlepšie: Ako je na tom Slovensko?

Mnoho ľudí vie, že v porovnaní s ostatnými krajinami má Slovensko príliš nízke dôchodky. Túto skutočnosť potvrdil aj najnovší rebríček Global Retirement Index, ktorý pravidelne zostavuje... celý článok

Ako budú vyzerať minimálne dôchodky od 1. októbra 2023?

27. 9. 2023 | Daniel Výcha

Ako budú vyzerať minimálne dôchodky od 1. októbra 2023?

Dňa 1. októbra 2023 nás čaká už tretie zvyšovanie dôchodkov v tomto roku. Prvýkrát sa valorizovali 1. januára, kedy novoročná zmena priniesla 11,8-percentný nárast. Po schválení novely... celý článok

Vyššie dôchodky prídu na účet seniorom už v auguste

10. 8. 2023 | Redakcia

Vyššie dôchodky prídu na účet seniorom už v auguste

Júl 2023 priniesol slovenským penzistom mimoriadne významné zvýšenie dôchodkov. Ide o reakciu vlády na vysokú dôchodcovskú infláciu z posledného obdobia, ktorá mnohých penzistov prinútila... celý článok